Разкол сред масоните заради Белене

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-02-16_a_11.09.41
Румен Ралчев

Председателстващият Стар Велик Майстор нареди Великият Церемониалмайстор да въведе Братята гости и обърна внимание на Великия Стражник, че само Братя Майстори могат да присъстват в Храма, където Работят Майсторите.

Бяха въведени Братята гости.

В. Бр. Петър Иванов, Майстор Свободен Зидар от Л. Черноморски приятели П. 005, О.Варна, Стар Майстор на стол на Л. Дунавска звезда П. 007, О. Русе влезе в Храма с Чирашка стъпка и не направи Знак.

Председателстващият Стар Велик Майстор: Братко, влизаш в Открита Ложа на Трета Степен. Влез със стъпките на Майстор!

В.У. Бр. Петър Иванов В Основния закон пише, че О.С. Работи на Първа Степен.

Председателстващият Стар Велик Майстор нареди В.У. Бр. Петър Иванов да бъде отведен на Запад, за да влезе с Майсторските стъпки, а ако откаже да го направи, да бъде изведен от Храма.

В.У. Бр. Петър Иванов влезе както подобава.

Из протоколната плоча на Великото Общо Събрание номер 12169 на Велика Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България, 10.12.2011

Стотици пълнолетни люде участват съвсем сериозно в такива мизансцени, стъпват “чирашки” или “майсторски”, правят тайнствени знаци, гиздят се и се напъват да говорят и пишат като герои от средновековни саги.

В това няма нищо лошо, ако тези лица не бяха с високи обществени позиции и ако използваха тези позиции само и единствено в интерес на публичността и отчетността. Но освен, че се отдават на ритуални циркаджилъци, те заговорничат, инфилтрират с тайни цели ключови за националната сигурност сектори и използват влиянието си и връзките си, за да въртят едни пари и имоти.

Всичко това става ясно от изтекла в Balkanleaks масонска кореспонденция, която разкрива конфликт в една от масонските ложи, прочула се покрай бившия шеф на охраната на Тодор Живков. Полковник Румен Ралчев /о.р./ Велик приор на Велик приорат – България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите – както сам се титулова, е бивш шеф на ложата. Сега тя е председателствана от Володя Лозанов.

При масоните, впрочем всичко е велико. Може би само великият им архитект на вселената знае коя масонска традиция е по-велика, по-древна и по-правоверна.

В изтеклите документи Биволъ идентифицира хора заемали висши обществени длъжности, кметове, областни управители, шефове на ключови граждански и военни институции, влиятелни бизнесмени, адвокати, съдии и учени.

Велик секретар на тази ложа е финансистът Емил Хърсев, а в нея тече разкол заради… Белене. Хърсев е известен, като един от най-влиятелните финансисти в годините на демокрацията и доайен на т.нар. “преход”. през последните 22 г., в който бяха разграбени ресурсите на нацията и държавата. Близък до бившата БКП и Андрей Луканов, бившият подуправител на БНБ е бил особено добре запознат с т.нар. външнотърговски дългове, чрез които бяха източени зад граница парите на българския народ. За нетърпеливите ето накратко историята, която се проследява в документите:

– Софийската ложа “Сговор” иска да отвори в Белене “огнище”, но шефът, “великият майстор” Володя Лозанов не дава, защото “в българското масонство за енергетиката отговаря точно определен брат“. 

– От ложа “Сговор” призовават за избор на нов “велик майстор”, тъй като според тях Володя Лозанов е “заложил развитието на братството в зависимости от финансови обвързаности и профански зависимости.” Под писмото за смяната на “Баш майстора” се подписват 20 члена; 

– Лозанов реагира, като отстранява шефа на ложа “Сговор” Атанас Мишев;

– Мишев се жалва на правната комисия на масоните. В аргументите си Мишев посочва, че братята в ложата се питат: “Кой ръководи и кой взема решения във Великата ложа – ВМ /Володя Лозанов/, или Великия Секретар? /Емил Хърсев/. Оставаме с впечатление, че сканираният подпис на ВМ е на разположение на Великия секретар”, споделят разтревожените от нарушенията братя;

– Провежда се извънредно общо събрание на 10.12.2011, на което Атанас Мишев не е допуснат. Интересното е, че Великото масонско събрание се провежда в историческата заседателна зала във Велико Търново, където е проведено първото Велико народно събрание на България. Изобщо думата “Велико” присъства навсякъде. При гласуването за сваляне на Лозанов гласовете незнайно как са точно 81 на 81 от 162-ма с право на глас и той остава на поста си, тъй като за импийчмънт е нужно мнозинство от 2/3, според устава;

– След събранието Лозанов започва разправа и с други противници, като “приспива”, т.е. закрива ложата – Звездата на София. Изключват се и членове с мотива, че не спазвали “Древните ладмарки и обичаи на Свободните зидари”.

– Полковник Максим Пешев, бивш шеф на канцеларията на Н-Ка на ГЩ Никола Колев и шеф на ложата “Звездата на София”, обжалва пред масонския съд, чийто председател е Антон Станков, бившият правосъден министър. За Станков се говори, че е застъпник в масонското посвещение на бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков, който наскоро бе арестуван и обвинен в измама и фалшифициране на документи, с цел лично облагодетелстване със земи в Несебър. 

По-рано пак в Balkanleaks изтече кореспонденция на масони-магистрати, сред които фигурираше и името на Антон Станков, редом със скандално известните му колеги Веселин Пенгезов, Цони Цонев и Росен Русев. Сега се оказва, че Станков има най-високата “магистратска” позиция в масонската йерархия.

По време на общото събрание се очертават и други конфликти, свързани с финансите на ложата, управлявани от Хърсев. Брат Пламен Матеев, шеф на фирмата ЦАПК “Прогрес”, предлага да се прекратят отношенията на ложата с фирмата Хърсев Ко., братята да декларират дали не са зависими от финансиста и да се направи ревизия на проекта “Дом Яворов”. Тежкото финансово положение на Великата ложа явно е голям проблем за зидарите, защото още в писмото си за свалянето на Лозанов те изтъкват, че вследствие “неразумните финансови сделки” ложата неудържимо отива към банкрут. Налага се изводът, че мениджмънта на Хърсев никак не се отразява благоприятно на масонските доходи. В същото време обаче банкерът щедро тиражира анализи,прогнози и дава вещи съвети за икономическите и финансови процеси в почти всички медии. Едва ли може да убегне аналогията между положението на държавата ни, съветвана от години от същия човек и критичната ситуация в ложата, накарала “братята-зидари” да поискат прекратяване на консултациите, за да не фалират съвсем. На Общото събрание дори е включена извънредна точка делегатите да декларират изрично “дали се намират в зависимост от фирма “Хърсев Ко”. Тогава се намесва самият Велик Секретар /Хърсев/, който казва, че предложенията не могат да бъдат включени в дневния ред, защото не били предмет на събранието. Подкрепен е от Ралчев и прекратяването на финансовото управление така и не е гласувано. 

През 2009 г. същата ложа купи дом-музея на поета Пейо Яворов на ул. Раковска 136 за значителна сума. До момента сградата все още не е реставрирана, въпреки гръмките обещания.

Много интереснo име, коeто се забелязва сред присъстващите e: арх. Петко Йовчев – от години несменяем Председател на Камарата на архитектите в България в продължение на няколко мандата. Преди година на писмено искане за предоставяне на информация по ЗДОИ /Закона за достъп до обществена информация/ от КАБ заявиха, че те не били обществена организация и следователно не били задължени да се подчиняват на разпоредбите на ЗДОИ. Пита се, ако КАБ не е обществена организация, то каква точно е тя тогава? Може би масонска ложа. Великоуважаваният брат Йовчев би могъл да уточни дали КАБ служи на обществените интереси и дали нейната дейност е обществено значима, или не.

От стенограмата се разбира, че Заместник Великият майстор на Великата ложа се оказва Атанас Фурнаджиев – директор на “Форд Мото Пфое” за България. На очи веднага се набива и бившият Областен управител на Добрич от времето на Тройната коалиция – Динчер Ханджиев, който е избран за преброител на резултатите от гласуването. Член на Върховния съвет е Пламен Караджов. Той е бивш директор на Гранд хотел „Велико Търново” и управител на хотелите на MG корпорация в старопрестолната столица. Известен е като един от крупните бизнесмени в Северозападна България. Преди време бе спряган за посланик в Москва. Според публикации в пресата Караджов е близък до БСП. Преди време Караджов призна публично, че виден масон е бил и покойният шеф на “Мултигруп” Илия Павлов.

Между другото предложението да скъсат бизнеса с Хърсев е направено лично шефа на ЦАПК /Център за автоматизацията на проектирането и конструирането/ Пламен Матеев. Неговото име изплува по времето на НДСВ, когато председателят на “Българското интернет-общество” Вени Марковски алармира, че масоните контролират цялата административна информация в държавата. Това станало възможно благодарение на специалния т.нар. затворен код в операционната система на “Майкрософт” -“Windows”, с която са оборудвани компютрите на министерствата и останалите държавни ведомства. С кода разполагал само производителят “Майкрософт”, а фирмата-доставчик можела да се възползва от слабостите на системата и да проникне във всеки от компютрите на държавната администрация, обясниха специалисти. Системата на “Майкрософт” тогава бе наета от кабинета “Сакскобургготски” през 2002 г. по предложение на министъра-масон Димитър Калчев и с посредничеството на ЦАПК, който е доставчик на системата. 

Без да е нужно да навлизаме подробно в профилите на всички братя е ясно, че масонските сбирки, колкото и налудничеви да изглеждат, не са никак безобидни. 

На ход е държавата

След като съмненията на вътрешни хора от масонската ложа за финансови злоупотреби са публичен факт, би трябвало да има ревизия от компетентните служби, за да се види дали милионите на “майсторите”, управлявани от Емил Хърсев, не са някаква форма на пране на пари.

Колкото до това, че в “българското масонство за енергетиката отговаря точно определен брат“, ДАНС и Прокуратурата са на ход, за да изяснят кой отговаря, за какво отговаря и дали не носи някаква отговорност за закопаните в “гьола с шарани” в Белене стотици милиони на данъкоплатците? Кому и защо точно е толкова нужно да се открие “Огнище в Ориент Белене” и какво толкова спешно налага особената масонска активност по въпроса?

Интересно е също да се знае има ли такива масонски “огнища” в Козлодуй, в Марица-изток и в други чувствителни за националната сигурност обекти?

Кой е въпросният “Брат”, който отговаря за енергетиката на България? Впрочем, напълно възможно е българското масонство да си има братя, отговарящи за ДАНС, Прокуратурата, ВСС, МВР, Президента…

В такъв случай шансът да се разкрият злоупотребите и заговорниците да се отправят със затворническа стъпка към Храма на Великия Надзирател Бай Ставри клонят към нула.

Capture_decran_2012-02-16_a_11.14.03

 

169 A∴ L∴ 6012 [10.12.2011 C.E.] O∴ Велико Търново

ПРОТОКОЛНА ПЛОЧА

 НА ВЕЛИКОТО ОБЩО СЪБРАНИЕ

12169

 На 169 A∴ L∴ 6012 [10.12.2012 C.E.] в истрическата заседателна зала на Първото Учредително Велико Народно събрание на България в Музея «Възраждане и Учредително събрание», O∴ Велико Търново се състоя извънредно Велико Общо събрание («И∴В∴О∴С∴») на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България («В∴Л∴С∴С∴П∴З∴Б∴»).

Извънредното В∴О∴С∴ е свикано от Великия Майстор с писмена покана, отправена на 138 A∴ L∴ 6012 [09.11.2011 C.E.] на основание чл. 23, ал. 2 ввр. чл. 23, ал. 3 от Основния Закон на Движението на С∴С∴ П∴З∴ в България («О∴З∴»).

Насрочено за 11:00 ч. на посочения ден, В∴О∴С∴ се откри в 11:30 часа.

Ритуал

Ритуалната Работа води МВУБрПламен Караджов, Заместник Велик Майстор.

Великите Сановници осветиха Работните си места.

По волята на Великия Майстор, изразена в Р∴В∴М∴12138, с която е свикано В∴О∴С∴, водещият Ритуала, Заместник Великият Майстор М∴В∴У∴ Бр∴ Пламен Караджов, реши В∴О∴С∴ да се проведе в Ритуал на Великата Ложа на Трета Символична Степен.

Великият Церемониалмайсторът Обзаведе Храма за Работа на Трета Символична Степен.

Братята делегати (чл. 18, ал. 2 О∴З∴) и участници във В∴О∴С∴ (чл. 18, ал. 1 О∴З∴) заеха местата си в Храма.

Присъстващите посрещнаха Н∴В∴У∴ Бр∴ Володя Лозанов, Великият Майстор, на когото водещият Ритуала, Заместник Великият Майстор М∴В∴У∴ Бр∴ Пламен Караджов ръководството на Работата.

* **

Откриване на ВОС

 Великият Майстор откри Общото събрание в съответствие с чл. 30, ал. 1 О∴З∴

Великият Майстор изрази съжаление, че вместо с усърдна Работа на Великия Градеж поради раздори в Братството се свиква И∴В∴О∴С∴ Тъй като то е свикано по искане на Майстори на стол, поискали предсрочното освобождаване на Великия Майстор от длъжност, Великият Майстор не намира за редно да председателства това И∴В∴О∴С∴ и възлага на Стария Велик Майстор, Н∴В∴У∴ Бр∴ Румен Ралчев да води събранието.

Председателства Старият Велик Майстор Н∴ В∴ У∴ Бр∴ Румен Ралчев.

Председателят на Великата правна комисия («ВПК»), МВУБрНиколай Станчев, възрази, че според чл. 30, ал. 1 О∴З∴ Великият Майстор може да преотстъпи ръководството на събранието на Заместник Велик Майстор и Старият Велик Майстор Н∴ В∴ У∴ Бр∴ Румен Ралчев не може да ръководи събранието.

Великият Майстор заяви, че цитираният диспозитив от О∴З∴ говори за една възможност. О∴З∴ не съдържа императивно ограничение, забраняващо на Великия Майстор да възложи на друг участник в И∴В∴О∴С∴ да го ръководи, още повече в негово присъствие. В случая Великият Майстор е преценил, че именно Масонът с най-голям Майсторски стаж, Н∴ В∴ У∴ Бр∴ Румен Ралчев е редно да ръководи И∴В∴О∴С∴

Председателстващият Стар Велик Майстор даде думата на Великия Секретар да докладва регистрацията на присъстващите Братя.

* **

Присъстващи на ВОС Великият Секретар, МВУБрЕмил Хърсев, обяви, че при откриването на В∴О∴С∴:

 • във В∴Л∴С∴С∴П∴З∴Б∴ членуват редовно общо 58 Съюзни Ложи;
 • няма Приспани Съюзни Ложи;
 • при откриването на И∴В∴О∴С∴ в присъствените листа са вписани представители на 56 Съюзни Ложи,
 • представени са повече от две трети от всички Членуващи Ложи и събранието може да взема решения.
 • На И∴В∴О∴С∴ присъстват лично 45 Майстори на стол, които участват във Великото Общо събрание по право на длъжността си,
 • вместо своите Майстори на стол в И∴В∴О∴С∴ участват 3 Заместник Майстори на стол,
 • 8 Братя са изрично упълномощени от своя Майстор на стол.
 • общият брой на делегатите е 163 Братя, присъстващи при откриването на В∴О∴С∴;
  • 2 Съюзни Ложи не са платили задължителните си Вноски във Великия Ковчег за 2010 финансова година, това са: Л∴ Шумен П∴ 022,1 О∴ Шумен и
  • Л∴ Августа Траяна П∴ 023, О∴ Стара Загора, но техни представители не участват в И∴В∴О∴С∴
 • при откриването на събранието, общият брой на гласовете в ИВОСе 163.
 • Присъстват Великият Майстор и 7 Велики Сановници;
 • отсъстват двама Велики Сановници;
 • присъстват Председателите на трите комисии на Великата Ложа;
 • не присъства по уважителни причини Председателят на Великия Братски съд.
 • Присъстват 8 Братя, които участват във В∴О∴С∴ по право на основание чл. 18, ал. 1 О∴З

Присъствието при откриване на В∴О∴С∴ е отразено в приложените към тази Протоколна плоча присъствени листа.

Великият Секретар представи на Председателя на В∴П∴К∴ присъствените листа на И∴В∴О∴С∴, с оглед произнасяне на В∴П∴К∴, която действа като комисия по предложенията съгласно чл. 72 б. „ж“ О∴З∴

* **

По редовността на ВОС

 Председателстващият Стар Велик Майстор даде думата на Председателя на В∴П∴К∴ да съобщи заключението В∴П∴К∴ относно редовността на извънредното В∴О∴С∴

Председателят на ВПК, съобщи заключението от извършената проверка, като потвърди изнесеното от Великия Секретар:

 • При откриването на И∴В∴О∴С∴ са представени 56 Съюзни Ложи, от общо 58 Регулярни и Правоспособни Ложи, членуващи във Великата Ложа.
 • Налице е изискваният кворум от чл. 19, ал. 1 О∴З∴, а именно представени са повече от 2/3 от Съюзните Ложи, членуващи във Великата Ложа.

ВОСможе да взема решения.

Председателят на ВПКобърна внимание, че сред представените пред В∴П∴К∴ документи липсват протоколите от Общи събрания на няколко Ложи, което прави невъздможно В∴П∴К∴ да установи правомощията на избраните техни делегати и запита дали в момента представителите на тези Ложи разполагат с копия от тези протоколи.

ВУБрПламен Матеев, ЛПроф. Асен Златаров П011, ОСофия заяви, че лично е изпратил копие от протокола с електронна поща, подписана с електронен подпис и се изненадва, че протоколът липсва, но носи копие от него и го представя.

ВУБрДимитрин Радев, ЛКруни П050, ОБалчик обясни, че имената на делегатите, избрани от О∴С∴ на Л∴ Круни П∴ 050 са предварително отпечатани в подготвените в Канцеларията на Великия Секретар («В∴П∴К∴») присъствени листа, върху които Братята са се подписали. Това доказва, че протоколът на О∴С∴ е бил представен в В∴П∴К∴, иначе там не биха знаели кои Братя са избрани, за да впишат имената им.

Великият Секретар обясни, че копия от всички предварително получени и представени при регистрацията на делегатите протоколи от О∴С∴ на Ложите са предадени на назначените да извършат регистрацията четирима Братя Дякони, та да могат да да могат да установят от тях на кои Братя да издадат делегатски карти и кои да допуснат да присъстват само като гости. Предоставените им протоколи Братята е трябвало да върнат заедно с подписаните при регистрацията присъствени лица. Дори и да са се загубили някои от тях, след събранието всички протоколи ще бъдат набавени, а за да не прекъсва Работата предложи Майсторите на стол, съответно Заместник Майстори на стол и пълномощници да потвърдят с думата си на Свободни Зидари, че Братята делегати от техните Ложи са именно избраните от О∴С∴ на Ложите.

Председателят на ВПКподкрепи предложението на Великия Секретар. И при предишни В∴О∴С∴ пълномощни и правомощия са били приемани на думата на Братята и са представяни допълнително.

Майсторите на стол (съответно Заместник Майстори на стол и пълномощници) от място потвърдиха пълномощията на всички делегати от техните Ложи.

ИВОСприе с явно одобрание думата на Братята.

Председателят на ВПКПред В∴П∴К∴ е постъпила жалба от В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев, Майстор на стола на Л∴ Сговор П∴ 041, О∴ София срещу Решение на Великия Секретар, с което му е отказано правото на глас по силата на длъжността му като Майстор на стол, а това право е предоставено на Заместник Майстора на стол на Л∴ Сговор П∴ 041, О∴ София, У∴ Бр∴ Руен Панчев. Наистина В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев Велик Майстор с Решение на Великия Майстор («Р∴В∴М∴») 12160 временно е отстранен от длъжостта Майстор на стол на Л∴ Сговор П∴ 041 за срок от четири месеца, считано от 160 A∴ L∴ 6012 [01.12.2011 C.E.] на основание чл. 38, ал. 1, б. „и” О∴З∴ Макар мнозинството членове на В∴П∴К∴ са изразили становище, че Р∴В∴М∴ влизат в сила незабавно, с Решение на В∴П∴К∴ № 18 надлежно нпазначен от Председателя на В∴П∴К∴ състав с мнозинство от 2 гласа е постановил, че оспорването на Р∴В∴М∴ пред В∴Б∴С∴ спира изпълнението им до произнасяне на В∴Б∴С∴ На това основание Р∴В∴М∴ 12160 не е в сила и В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев има право да гласува в И∴В∴О∴С∴ по силата на длъжността си, а в негово присъствие Заместник Майстора на стол У∴ Бр∴ Руен Панчев не може да упражни това право.

Заместник Великия Майстор, МВУБрПламен Караджов заяви, че без въобще да взема отношение към Решение на В∴П∴К∴ № 18, по казуса то е неприложимо, тъй като до откриването на И∴В∴О∴С∴ по надлежния ред В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев не е обжалвал Р∴В∴М∴ 12160 пред В∴Б∴С∴, така че няма как да спре изпълнението на това Р∴В∴М∴

Великият Секретар припомни възложените му с чл. 51, ал. 2 О∴З∴ правомощия и потвърди, че предвид факта, че В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев е отстранен от длъжността Майстор на стола на Л∴ Сговор П∴ 041, е отказал да издаде на В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев делегатска карта, която му дава право на глас по силата на тази длъжност. Заместник Майсторът на стол на Л∴ Сговор П∴ 041, О∴ София, У∴ Бр∴ Руен Панчев е заявил правото си да упражни право на глас вместо отствранения Майстор на стола, чиято длъжност той временно изпълнява. Великият Секретар е удовлетворил искането му. Не е ясно на какво основание В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев е подал жалба пред В∴П∴К∴ Ако има спор междуе него и Великия Секретар, властен да реши спора е само В∴Б∴С∴, аВ∴П∴К∴ не е паралелен Братски съд, за да решава този спор. В случая В∴П∴К∴ въобще не е компетентна да се произнесе и заявеното от Председателя на В∴П∴К∴ е само негово лично мнение. Постановил съм Решение. Ако то се оспори по надлежния ред и В∴Б∴С∴ прецени, че съм сгрешил, В∴Б∴С∴ ще го отмени. Дотогава Решението ми е в сила.

Председателстващият Стар Велик Майстор: Отказвам правото на глас на В∴У∴ Бр∴ Атанас Мишев. Приемам Решението на Великия Секретар У∴ Бр∴ Руен Панчев да гласува от името на Л∴ Сговор П∴ 041 в качеството на Заместник Майстор на стол и временно изпълняващ длъжността Майстор на стола.

* **

Подготовка за Работа на ВОС

 Председателстващият Стар Велик Майстор даде думата на Великия Оратор да припомни на участниците правилата на Работа на И∴В∴О∴С∴

Великият Оратор, МВУБрГеорги Минчев, припомни на присъстващите правилата за Работа, изисквания кворум и мнозинство зао вземане на Решения на извънредното В∴О∴С∴, установени от О∴З∴, както предложения с Р∴В∴М∴ 12138 дневен ред, а именно: т. единствена: Предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор на Великата Ложа С∴С∴П∴З∴ в България. Той апелира към делегатите за достойнство, благородство и отговорност към бъдещето на Великата Ложа.

* **

Председателстващият Стар Велик Майстор предложи да се допуснат да присъстват на И∴В∴ О∴С∴ Братя, пристигнали н преддверието на Храма като гости.

Не бяха направени възражения.

Председателстващият Стар Велик Майстор нареди Великият Церемоншиалмайстор да въведе Братята гости и обърна внимание на Великия Стражник, че само Братя Майстори могат да присъстват в Храма, където Работят Майсторите.

Бяха въведени Братята гости.

ВУБрПетър Иванов, Майстор Свободен Зидар от Л∴ Черноморски приятели П∴ 005, О∴ Варна, Стар Майстор на стол на Л∴ Дунавска звезда П∴ 007, О∴ Русе влезе в Храма с Чирашка стъпка и не направи Знак.

Председателстващият Стар Велик Майстор: Братко, влизаш в Открита Ложа на Трета Степен. Влез със стъпките на Майстор!

ВУБрПетър Иванов В Основния закон пише, че О∴С∴ Работи на Първа Степен.

Председателстващият Стар Велик Майстор нареди В∴У∴ Бр∴ Петър Иванов да бъде отведен на Запад, за да влезе с Майсторските стъпки, а ако откаже да го направи, да бъде изведен от Храма.

ВУБрПетър Иванов влезе както подобава.

* **

Председателстващият Стар Велик Майстор: съобщи, че а основание чл. 32, ал. 1 О∴З∴ Великият Майстор е определил преброители на гласовете, а именно Майсторите Масони

 • У∴ Бр∴ Сашо Александров;
 • У∴ Бр∴ Георги Могилски;
 • У∴ Бр∴ Николай Григоров;
 • У∴ Бр∴ Веселин Чамурков;
 • У∴ Бр∴ Динчер Хаджиев и
 • У∴ Бр∴ Пламен Матев.

Същите шестима Великият Майстор е определил да участват като Дякони (Уредници) в Ритуалната Работа.

Председателстващият Стар Велик Майстор назначи определените Братя да преброяват гласовете при явно гласуване и нареди да бъдат отведени на Работните им места в съответните сектори на Храма.

* **

Приемане на дневен ред и регламент

 Председателстващият Стар Велик Майстор: Чл. 30, ал. 4 от Основния закон гласи: Непосредствено след откриване на Общо събрание на Великата Ложа се приемат дневен ред и регламент с явно гласуване и обикновено мнозинство от присъстващите и имащи право на глас. Ето защо пристъпвам по реда на изброяване в Основния закон първо към Работата по обсъждане и приемане на дневния ред, а след това и на регламента. С Р∴В∴М∴ 12138, с което е свикано това Извънредно Велико Общо събрание е предложен дневен ред с еднинствена точка:

Предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор на Великата Ложа С∴С∴П∴З∴ в България.

Това е и дневният ред, посочен от Братята Майстори на стол, поискали свикването на И∴В∴О∴С∴ по редана чл.23, ал.2 О∴З∴

Има ли други предложения?

ВУБрПламен Матеев, ЛПроф. Асен Златаров П011, ОСофия: От името на нашата Ложа предлагам две допълнителни организационни точки и четири нови точки в дневния ред:

 1. Прекратяване на отношенията на Великата Ложа с фирма Хърсев Ко. [КДА].
 2. Издължаването на членските Вноски да става по новооткрита банкова сметка, с която да се разпореждат Заместник Великият Майстор, М∴ В∴ У∴ Бр∴ Атанас Фурнаджиев и Великият Ковчежник.
 3. Във връзка с втората предложена точка делегатите в И∴В∴О∴С∴ да декларират дали се намират в зависимост от фирма Хърсев Ко. [КДА].
 4. Назначаване на експертна комисия към Комисията на Великите Ревизори, която да провери проекта «Дом Яворов».

 ВУБрЙордан Христосков, ЛЗора П001, ОСофия: За това И∴В∴О∴С∴ представителите на нашата Ложа получиха ясен мандат от Братята Майстори по единствената точка от дневния ред. Предложението не ни беше известно предварително, за да вземем отношение по него. Не е редно в дневния ред да се включват въпроси, за които не сме предварително уведомени. Тези въпроси спокойно могат да се разгледат на следващо Общо събрание.

Великият Секретар: Без да вземам оношение към същината на направените от В∴У∴ Бр∴ Пламен Матеев предложения и отношението им към Масонската етика, искам да обърна внимание, че нито една от предложените четири точки не може да бъде включена в дневния ред на И∴В∴О∴С∴, защото то не е компетентно да ги разгледа. Тези въпроси са изцяло в компетенциите на Обикновеното О∴С∴ Моля Великата Правна комисия да поеме задълженията си като комисия по предложенията съгласно чл. 72 б. „ж“ О∴З∴ и да се произнесе по допустимостта на предлаганото.

Председателят на ВПКВ∴О∴С∴ има само три правомощия: да разпуска Великата Ложа, да избира и освобождава от определените в О∴З∴ длъжности, да изменя и допълва О∴З∴ Другото не може да прави.

Председателстващият Стар Велик Майстор: Съобразявам се с мнението на Великия Секретар и на Председателя на В∴П∴К∴ Поради недопустимост не подлагам на гласуване предложението на В∴У∴ Бр∴ Пламен Матеев за допълване на дневния ред.

Други предложения не бяха направени

Председателстващият Стар Велик Майстор подложи на гласуване предложението за дневен ред.

Чрез явно гласуване ВОСприе с единодушие предложения дневен ред, както следва:

Точка единствена:

Предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България.

* **

Председателстващият Стар Велик Майстор съобщи, че е постъпило писмено предложение от Л∴ Проф. Андрей Николов П∴ 057, О∴ Враца, а именно:

 • Времетраенето на на изказванията да бъде до 3 минути.
 • Всеки Майстор на стол и Стар Майстор на стол има право само на едно изказване.
 • Прекъсване на Работата за почивка – при обявяване на гласуване.

ВУБрЛамбрин Сотиров, ЛВъзраждане П060, ОВарна: По въпроса се говори много. Предлагам преди да се обсъжда и гласува регламент и ред за изказвания да се обединим и да се подложи на гласуване моето предложение В∴О∴С∴ да премине направо към гласуване, без изказвания.

Братята подкрепиха предложението със знак за явно одобрение. Председателстващият Стар Велик Майстор подложи на явно гласуване предложението на В∴У∴ Бр∴ Ламбрин Сотиров.

Чрез явно гласуване със 162 (два) гласа „за“ и 1 (един) глас „против“ ВОСприе следния регламент за Работа: И∴В∴О∴С∴ пристъпва към гласуване без да изслушва изказвания. * **

Работа по единствената точка от дневния ред: Предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България.

Председателстващият Стар Велик Майстор пристъпи към избор на Комисия по провеждане на изборите по чл. 33, ал. 1 О∴З∴ («К∴П∴И∴»). Предварително са постъпили предложения за следните Братя:

 • У∴ Бр∴ Вълчко Марински, Майстор Свободен Зидар от Л∴ Проф. Андрей Николов П∴ 057, О∴ Враца – за Председател на К∴П∴И∴
 • У∴ Бр∴ Добромир Джиков, Майстор Свободен Зидар от Л∴ Възраждане П∴ 060, О∴ Варна – за член на К∴П∴И∴
 • У∴ Бр∴ Бончо Бонев, Майстор Свободен Зидар от Л∴ Боляри П∴ 020, О∴ Велико Търново – за член на К∴П∴И∴

ВУБрАгоп Крикорян, ЛВерните приятели П033, ОВарна: Преди да направя предложение искам да се допитам до В∴П∴К∴ дали Братя -гости на събранието могат да бъдат избирани в К∴П∴И∴

Председателят на ВПКО∴З∴ урежда състава на В∴О∴С∴ В събранието участват делегати с право на глас – Майсторите на стол и по други двама избрани от О∴С∴ на Ложите делегати, както и изчерпателно описани участници по право във В∴О∴С∴; те имат право на участие, но нямат право на глас. Така че когато О∴З∴ говори, че В∴О∴С∴ избира К∴П∴И∴, то следва да избере Председателя и двамата членове измежду Братята в своя състав. Братята – гости не са в състава на В∴О∴С∴

ВУБрАгоп Крикорян, ЛВерните приятели П033, ОВарна: Предлагам да бъдат избрани:

 • У∴ Бр∴ Тихомир Янчев – за член на К∴П∴И∴
 • У∴ Бр∴ Светослав Димитранов – за Председател на К∴П∴И∴

ВУБрИван Иванов, ЛМорска звезда П008, ОВарна: Предлагам за Председател на К∴П∴И∴ да бъде избран У∴ Бр∴ Станислав Антонов.

ВУБрМаксим Пешев, ЛЗвездата на София П009, ОСофия: Нека Великият Секретар съобщи кои от предложените Братя са делегати и кои – гости.

Великият Секретар: Участниците във В∴О∴С∴ са 184 души, от които 163 делегати и 21 участници без право на глас. Може да се извърши проверка по документи, за да се установи какъв е статутът в събранието на всеки от предложените Братя, но разбирате, че тя ще отнеме много време, защото може да се извърши само на ръка. Много по-просто е предложените Братя да стават. Те нямат право да вземат думата и да ни кажат с какъв статут присъстват на И∴В∴О∴С∴, но всички Братя сами ще разберат, защото пропускът на делегатите е декориран с червена лента, на участниците без право на глас – със синя, а на Братята-гости – с жълта. Така проверката ще стане по-бързо от минута.

ВУБрСимеон Томов, ЛБоляри П020, ОВелико Търново: Предлагам за Председател на К∴П∴И∴ да бъде избран У∴ Бр∴ Мариян Кенаров.

ВУБрПламен Матеев, ЛПроф. Асен Златаров П011, ОСофия: Предлагам за член на К∴П∴И∴ да бъде избран У∴ Бр∴ Красимир Гигов.

ВУБрИван Иванов, ЛМорска звезда П008, ОВарна: Оттеглям предложението У∴ Бр∴ Станислав Антонов да бъде избран за Председател на К∴П∴И∴ и предлагам той да бъде избран за член.

ВУБрИван Иванов, ЛМорска звезда П008, ОВарна: Оттеглям предложението У∴ Бр∴ Станислав Антонов да бъде избран за Председател на К∴П∴И∴ и предлагам той да бъде избран за член.

ВУБрПетко Йовчев, ЛПонтика П014, ОБургас: Имам въпрос към В∴П∴К∴ -дали Братята, които ще изберем в К∴П∴И∴ имат право да гласуват или не.

Председателят на ВПКО∴З∴ съдържа ограничение, че за Председател и членове на К∴П∴И∴ не могат да бъдат избирани Братя, които участват в самия избор. Това не им отнема правото на глас. Т.е. Председателят и членовете на К∴П∴И∴ имат активно право на избор (те могат да избират участхващи в избора), но нямат пасивно изборно право (тях не могат да ги избират).

Председателстващият Стар Велик Майстор: Ако няма други предложения нека установим за кого ще гласуваме при избора за К∴П∴И∴ Моля Братята, които назовавам да стават, за да изясним кои от предложените могат да бъдат избрани.

От първоначалното предложение:

 • У∴ Бр∴ Вълчко Марински – гост;
 • У∴ Бр∴ Добромир Джиков – гост;
 • У∴ Бр∴ Бончо Бонев – гост. За Председател на К∴П∴И∴ остават предложени:
 • У∴ Бр∴ Светослав Димитранов;
 • У∴ Бр∴ Мариян Кенаров. За членове на К∴П∴И∴ ще гласуваме по реда на предложенията за:
 • У∴ Бр∴ Тихомир Янчев;
 • У∴ Бр∴ Станислав Антонов;
 • У∴ Бр∴ Красимир Гигов. Други предложения не бяха направени Председателстващият Стар Велик Майстор подложи на гласуване горните предложения по реда на

предлагането им. * **

На основание чл. 33, ал. 1 О∴ З∴ в извънредно заседание на 169 A∴L∴ 6012 [10.12.2011 C.E.] в O∴ Велико Търново чрез явно гласуванесъс 105 (сто и пет) гласа „за“ и 58 (петдесет и осем) гласа

„против“ Великото Общо събрание («В∴О∴С∴») на Великата Ложа на С∴ С∴ П∴ З∴ в България («В∴ Л∴ С∴ С∴ П∴ З∴ Б∴») прие следното

Решение 1216901

 Избира за Председател на Комисията по провеждане на изборите («К∴П∴И∴») У∴ Бр∴ Светломир Димитров.

* **

Тъй като при първото гласуване Председателят на К∴П∴И∴ беше избран с изискваното просто мнозинство, гласуване на предложението за У∴ Бр∴ Мариян Кенаров не бе проведено.

* **

На основание чл. 33, ал. 1 О∴ З∴ в извънредно заседание на 169 A∴L∴ 6012 [10.12.2011 C.E.] в O∴ Велико Търново чрез явно гласуванесъс следния резултат:

 • 105 (сто и пет) гласа „за“ У∴ Бр∴ Тихомир Янчев;
 • 58 (петдесет и осем) гласа „за“ У∴ Бр∴ Станислав Антонов;
 • 163 (сто шестдесет и три) гласа „за“ У∴ Бр∴ Красимир Гигов.

Великото Общо събрание («В∴О∴С∴») на Великата Ложа на С∴ С∴ П∴ З∴ в България («В∴ Л∴ С∴ С∴ П∴ З∴ Б∴») прие следното

Решение 1216902

 Избира за членове на Комисията по провеждане на изборите («К∴П∴И∴»)

 • У∴ Бр∴ Тихомир Янчев и
 • У∴ Бр∴ Красимир Гигов.

* **

Председателстващият Стар Велик Майстор даде думата на Председателя на К∴П∴И∴ да съобщи Решението на К∴П∴И∴ за начина, по който ще се проведе гласуването.

Председателят на КПИВсички Братя делегати ще останат по местата си. Един от членовете на К∴П∴И∴ ще обходи Братята – делегати в Севера, другият член на К∴П∴И∴ -в Юга. Ще ги придружава да им помага по един Брат Дякон. Срещу представяне на делегатската си карта всеки Брат с право да гласува в И∴В∴О∴С∴ ще получи една бюлетина и един плик. Съдържанието на изборните бюлетини е подготвено от Великия Секретар, представено е пред В∴П∴К∴ и е одобрено от нея. Според К∴П∴И∴ изборните бюлетини са ясни, недвусмислени и Братята без затруднение ще изразят волята си. Гласува се със знака „Хикс“ поставен само в едно от двете квадратчета за възможния избор:

 • „ЗА“ предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор
 • „ПРОТИВ“ предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор

Братята попълват бюлетините си тайно от всички останали и ги поставят в плика.

Ще се гласува едновремвенно в две урни. Едната за представителите на Ложите с четни Патентни номера, другата – за Ложите с нечетни Патентни номера. Великият Церемониалмайстор ще изведе Братята в две колони към двете урни за гласуване. Братята делегати, чиито ред за подреждане в колоните не е дошъл да останат седнали по местата си. Братята Дякони в залата да следят пред урните да не се образуват големи опашки.

На всяка от двете урни ще Работи по един от членовете на К∴П∴И∴, подпомаган от един Брат Дякон. Братът делегат, който пристигне на мястото за гласуване се вписва в списъка за гласуване и след това пуска плика със своята бюлетина в урната.

Братята, които са гласували напускат залата и излизат в почивка, докато Работата не бъде възобновена.

К∴П∴И∴ ще свери списъците на гласувалите Братя с присъствените листа за регистрация на делегатите на И∴В∴О∴С∴ Дори и еднин Брат да се намери, който е гласувал без право на глас, К∴П∴И∴ ще отмени и ще повтори гласуването.

Председателстващият Стар Велик Майстор разпореди да се пристъпи към гласуване по реда, посочен от Председателя на К∴П∴И∴

Великият Секретар предаде на Председателя на К∴П∴И∴

 • предварително отпечатаните бюлетини и празните пликове към тях;
 • оригиналните присъствени листа за регистрация на делегатите на И∴В∴О∴С∴, проверени и одобрени от В∴П∴К∴
 • бланки за съставяне на изборните списъци. Произведе се гласуване. Председателстващият Стар Велик Майстор прекъсна Работата на В∴О∴С∴ докато трае преброява

нето. *

** След възобновяване на Работата на В∴О∴С∴ Председателят на КПИобяви резултатите от тайното гласуване за предсрочно освобожда

ване от длъжност на Великия Майстор:

 • в урните са намерени общо 162 действителни бюлетини за този избор;
 • в списъците за гласуване са се записали 162 Братя делегати;
 • недействителни бюлетини няма;
 • 81 (осемдесет и един) гласа са подадени „ЗА“ предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор;
 • 81 (осемдесет и един) гласа са подадени „ПРОТИВ“ предсрочно освобождаване от длъжност на Великия Майстор.

Председателят на ВПКГласуването е за предсрочно освобождаване от длъжност. О∴З∴ изисква кворум от 2/3 от гласовете на присъстващите на И∴В∴О∴С∴ делегати с право на глас, за да бъде взето такова Решение. Тъй като изискваният кворум „за“ предсрочно освобождаване от длъжност не бе събран, не е взето Решение за предсрочно освобождаване.

* **

Ето защо и на основание чл. 23, ал. 5 О∴ З∴ в извънредно заседание на 169 A∴L∴ 6012 [10.12.2011 C.E.] в O∴ Велико Търново чрез тайно гласуване със 81 (осемдесет и един) гласа „за“ и 81 (осемдесет и един) гласа „против“ от общо 162 (сто шестдесет и две) действителни бюлетини, Великото Общо събрание («В∴О∴С∴») на Великата Ложа на С∴ С∴ П∴ З∴ в България («В∴ Л∴ С∴ С∴ П∴ З∴ Б∴») прие следното

Решение 1216903

Не освобождава предсрочно от длъжност Великия Майстор на В∴Л∴С∴С∴П∴З∴Б∴,НВУБрВолодя Лозанов, Майстор Свободен Зидар от от Л∴ Зора П∴ 001, О∴ София.

* **

Председателят на КПИпредаде на Великия Секретар протокола за Работата на К∴П∴И∴,който се прилага към настоящата Протоколна плоча и на основание чл. 33, ал. 4 О∴ З∴ задържа изборните бюлетини на съхранение за изисквания срок.

С това Работата на И∴В∴О∴С∴ по единствената точка от дневния ред завърши.

* **

Закриване

Други въпроси не се поставиха.

Председателстващият Стар Велик Майстор закри И∴В∴О∴С∴ и повери Чука на М∴ В∴ У∴ Бр∴ Пламен Караджов, Заместник Велик Майстор, да продължи да ръководи Ритуала. Братята изпратиха Великия Майстор на В∴Л∴С∴С∴П∴З∴Б∴,Н∴В∴У∴ Бр∴ Володя Лозанов. М∴ В∴ У∴ Бр∴ Пламен Караджов, Заместник Велик Майстор закри Ложата и освободи Братята от

Работа по приетия Ритуален ред.

ВЛССПЗБ

Велико Общо събрание Великият Майстор Великият Секретар

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: