matvienko

Валентина Матвиенко

Върховният съд в Лондон е поканил „за даване на показания“ говорителя на руския Съвет на Федерацията (руската горна камара) Валентина Матвиенко – съобщи в блога си известният руски журналист Григорий Паско. Това трябва да стане в рамките на делото заведено от руския бизнесмен Виталий Архангелский срещу банката „Санкт-Петербург“ и нейния президент Александър Савелиев. Архангелский, който е първият руски предприемач получил политическо убежище във Франция, обвинява банката в рейдърско превземане на неговата компания „Осло Марин ».

Решението на британския съд е прецедент, особено актуален на фона на войнствените и агресивни действия на Русия в Украйна и непосредствената роля на говорителя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко – отбелязва Паско.

Адвокатите на „Санкт-Петербург“ са пледирали, че призоваването на Матвиенко и други руски чиновници може да увреди международните отношения. Съдия Хилдиард обаче не се е съгласил, че „неловкостта за чуждестранно правителство“ може да е основание за отказ, а освен това е  отбелязал, че ако банката не осигури явяването на Матвиенко без уважителни причини, това може да се отрази негативно на нейните позиции.

„Смятам, че няма нищо особено в това, че някой се явява държавен служител“ – добавил съдия Хилдиард.

Паско е направил многобройни опити да получи коментар от пресслужбата на Съвета на Федерацията, но вместо отговор на въпросите си вчера получил призовка за разпит в полицията – съобщи той в профила си във Facebook. Журналистът два пъти е лежал в руски затвор, защото през 90-те разкри как руската армия излива радиоактивни отпадъци директно в Японско море. Тогава той беше признат за политически затворник от „Амнести Интернешънал“.

Говорителката на руския сенат е е особено верен кадър в клана на руския президент (в. Комерсантъ: http://www.kommersant.ru/doc/606365). Според EUоbserver тя вероятно ще попадне в списъка на Европейския съюз със санкционираните лица заради кризата в Крим.

Руската прокуратура като бухалка на „банката на Матвиенко“

Матвиенко е привлякла вниманието на английското правосъдие заради сина си Сергей Матвиенко, който е вицепрезидент и едър акционер в банката „Санкт-Петербург“ по времето, когато тя обсебва бизнеса на Архангелский.

(1k) Управлението на г-жа Матвиенко беше известно със своята корумпираност и противозаконно покровителство на бизнеса, явяващ се собственост или под контрол, или по друг начин свързан с нейните приятели и родственици… (1m) Бързите успехи на банката през 2000-е години забележително са съвпаднали по време с губернаторството на г-жа Матвиенко“ (в Санкт-Петербург б.ред) „и със сътрудничеството и със Сергей Матвиенко, както е описано по-горе“ (в качеството му на вицепрезидент и едър акционер б.ред) – пише в съдебното решение на английския съд.

След като банката слага ръка на бизнеса на Архангелский, той е заплашван и принуден да бяга със семейството си в България и оттам във Франция. Използвайки властовия си ресурс, банката подава оплакване, което тутакси се трансформира в наказателно дело и Архангелский е пуснат за издирване от руските власти чрез Интерпол. Той дори е арестуван във Франция, но впоследствие френския съд решава, че е станал жертва на „политически мотивирани обвинения на криминализираната правосъдна система в Русия“ и отказва да го екстрадира. В заключението си съдът в Екс-ан-Прованс отхвърля домогванията на путинската прокуратура със следните мотиви: „сериозни съмнения в справедливостта на съдебната процедура… и в ефективната реализация на правото на защита“. След това Архангелский получава политическо убежище и завежда контрадела срещу банката в Англия и във Франция, тъй като експертиза установява, че документите за обезпечение представени от банката са с фалшифициран негов подпис.

Българската връзка – путинска екзекватура по договор между НРБ и СССР

Банката „Санкт-Петербург“ води дела срещу Архангелский, за да сложи ръка върху неговите активи в Англия, Франция, но и в България, където бизнесменът притежава значителна недвижима собственост. Биволъ вече писа за този казус, който е емблематичен за разликата между българкото и европейското правосъдие при идентични правни аргументи.

https://bivol.bg/arhangelsky.html

Става дума за така наречената екзекватура – изпълнение на решение на чужд съд съгласно двустранен договор за правна взаимопомощ. Конкретно банката представя във френския и в българския съд руско съдебно решение за арестуване на имуществото на Архангелский.

Във Франция съдът разглежда внимателно фактите по делото и се произнася, че не може да се даде ход на екзекватурата докато не бъде разгледана жалбата, заведена от Архангелский за фалшифициране на подписа му върху обезпечителния договор. 

За разлика от френския, българският съд не обръща никакво внимание на експертизата, потвърждаваща фалшифицирания подпис на Архангелский. Съдията от СГС Божана Желязкова (известна с това, че настояваше в съдебна зала да се яви като свидетел изпадналия в кома Манол Велев) не се впечатлява от факта, че в същия ден, в който в Русия е подписан фалшификатът, Архангелский е бил в България и това се доказва с печати от ГКПП в международния му паспорт. В момента делото е на етап касационна жалба срещу решението на СГС. За изхода на делото в България не е без значение какво ще бъде решението на британския съд, което се очаква през юни т.г.

„За да запази своя интегритет, западната съдебна система трябва да спре да си сътрудничи с руските власти и да възприеме подход на „нулев толеранс“ към каквото и да е искане от тяхна страна. Иначе Кремъл ще продължи да злоупотребява с инструментите на международното правно сътрудничество, през Интерпол, до споразуменията за екстрадиране и чрез гражданските дела ще продължи да преследва политическите си опоненти или просто да ограбва хората.“ – заяви пред Биволъ известният съветски дисидент Владимир Буковски, потърсен за коментар по казуса « Архангелский“ през октомври 2013 г.

Прогнозата на Буковски звучи актуално и на фона на днешните събития в Украйна:

„Западът трябва да разбере един прост житейски факт: няма правов ред в днешна Русия, а това, което Русия нарича правна система е точно обратното: корупция, произвол, потисничество, които разяждат Русия като рак, и като рака имат тенденция да се разпространяват.“

Биволъ потърси какъв точно договор е подписала европейската Република България с Руската Федерация. Оказа се, че такъв няма. Екзекватурата, както и другите инструменти на международното правно сътрудничество и до днес се прилагат на базата на договор за правна взаимопомощ между държавите НРБ и СССР от 1975 г.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English