Проверка на прокуратурата за кредитните карти с нереално високи лимити, декларирани от шефа на КФН Стоян Мавродиев приключи без да прерастне в досъдебно производство, защото не са открити данни за възползване от служебно положение. В същото време са открити данни за друго престъпление извършено от Мавродиев – деклариране на неверни данни пред кредитна институция, което обаче е с изтекла давност. Престъплението е по Чл. 248а. от Наказателния кодекс в главата „Престъпления против паричната и кредитната система“. Във връзка с тази декларация прокуратурата напълно е игнорирала факта, че Мавродиев е изготвил документ с невярно съдържание и произтичащите от това състави от НК, които не са с изтекла давност.

През 2014 г. Биволъ публикува информация, че Стоян Мавродиев има кредитни карти с лимити 60 000 евро и 40 000 лв., каквито няма как да получи с доходите си като шеф на Комисията за финансов надзор. Мавродиев отрече публично информацията, че има карти с такива лимити, но документите от Сметната палата го опровергаха. След като Мавродиев се закани да съди сайта ни, главният редактор Атанас Чобанов сезира прокуратурата заради съмненията, че той се е облагодетелствал чрез служебното си положение.

Постановлението за прекратяване от 27 юни т.г. е подписано от прокурор С. Енчева. Любопитно е, че сигналът е разпределен в Софийска градска прокуратура на специализираното звено „Антикорупция“. За работата на това звено, създадено от Сотир Цацаров, до момента имаше съвсем оскъдна информация.

mavrodiev-sgp

Прокурор Ел. Попова е изследвала историята на кредитните карти на Мавродиев и е установила, че те са издадени от банка Уникредит Булбанк на Мавродиев през 2008 г., преди той да стане депутат от ГЕРБ, а впоследствие шеф на Комисията за финансов надзор. Става ясно, че Мавродиев е получил картите в качеството си на управител на частната фирма „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД във връзка с отпуснат банков кредит. Впоследствие картите са подновявани два пъти по инициатива на банката през 2010 и 2013. Тогава Мавродиев вече е шеф на КФН, но лимитите му остават същите.

Мавродиев декларира тези кредитни карти VISA PLATINIUM чак през 2013 г. В декларацията си той е записал две карти с лимити съответно 60 000 евро и 40 000 лв. Впоследствие обаче Мавродиев е подал корективна декларация, че първата карта е с лимит 60 000 лева, а не евро, тъй като станала „техническа грешка“ Шефът на КФН не бил декларирал картите при встъпване в длъжност, защото не бил ги ползвал до този момент. Цитирано е становище от Сметната палата, че е нормално да не се декларират кредитни карти по ЗПУКИ ако са усвоени по-малко от 5000 лв.

Мавродиев получил с лъжа преференциални условия

Бъдещият надзорник на финансовата система обаче е послъгал, за да му издадат картите през 2008 г. и да получи преференциална лихва по картата с лимит 60 000 лв. Прокуратурата открива, че на 29.09.2008 той е декларирал пред банката, че е управител на „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД. Фирмата обаче имала друг управител. Мавродиев е бил едноличен собственик на капитала на същата фирма при създаването й през 2003 г., но впоследствие собствеността е прехвърлена на „Натуест Венчърс“ ЛЛС.

Така Мавродиев е извършил състава на престъпление по чл. 248а ал. 1 от НК, който криминализира представянето на неверни сведения, за да се получат облекчени условия на кредитиране. Това престъпление от главата „Престъпления срещу кредитната и финансовата система“ се наказва с до 1 година лишаване от свобода и глоба от хиляда до три хиляди лева, но давността му е 3 години и вече е изтекла.

mavrodiev-nk

Прокуратурата обаче изобщо не споменава един друг състав от НК: изготвяне на частен документ с невярно съдържание. Това престъпление по Чл. 309 ал. 2 се наказва с до 3 години затвор. Възможно е също да се разгледа хипотезата на Чл. 212 от НК, за изготвяне на документ с невярно съдържание с цел да се присвои чуждо имущество (преференциалната лихва). Последното се наказва с до 8 г. затвор и давността не е изтекла.

Игнорирането на тези състави от специализираното звено „Антикорупция“ може да се интерпретира и като властови чадър над шефа на КФН, който не беше отстранен дори след гръмките скандали, в които беше замесен, включително след като стана ясно, че е регистрирал офшорните фирми използвани от Евелин Банев – Брендо за пране на пари от трафик на кокаин. Така  спецструктурата на Цацаров се компрометира още с първия си видим резултат.

Напълно възможно е Мавродиев всъщност да е бил и все още да е реалният собственик на фирмата „Натуест Венчърс“ ЛЛС, регистрирана в САЩ, която е собственик на „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД, а номиналните управители да са само подставени лица. Тази хипотеза изобщо не е изследвана от прокуратурата.

И други недекларирани кредити?

В постановлението се споменава също, че Уникредит Булбанк преиздала кредитните карти на Мавродиев със същите лимити, тъй като той е бил „изправен в изпълнението на задължението си по договора, както и по съществуващи други такива за кредит“. Първото подновяване на картата му за 60 000 лв. е през ноември 2010 г. Мавродиев става депутат през 2009 г. и трябва да декларира всички свои кредити. В декларацията му обаче не пише нищо за кредити от Уникредит Булбанк, а само за ипотечен кредит от Пиреос Банк.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English