Проверка на прокуратурата за кредитните карти с нереално високи лимити, декларирани от шефа на КФН Стоян Мавродиев приключи без да прерастне в досъдебно производство, защото не са открити данни за възползване от служебно положение. В същото време са открити данни за друго престъпление извършено от Мавродиев – деклариране на неверни данни пред кредитна институция, което обаче е с изтекла давност. Престъплението е по Чл. 248а. от Наказателния кодекс в главата „Престъпления против паричната и кредитната система“. Във връзка с тази декларация прокуратурата напълно е игнорирала факта, че Мавродиев е изготвил документ с невярно съдържание и произтичащите от това състави от НК, които не са с изтекла давност.

През 2014 г. Биволъ публикува информация, че Стоян Мавродиев има кредитни карти с лимити 60 000 евро и 40 000 лв., каквито няма как да получи с доходите си като шеф на Комисията за финансов надзор. Мавродиев отрече публично информацията, че има карти с такива лимити, но документите от Сметната палата го опровергаха. След като Мавродиев се закани да съди сайта ни, главният редактор Атанас Чобанов сезира прокуратурата заради съмненията, че той се е облагодетелствал чрез служебното си положение.

Постановлението за прекратяване от 27 юни т.г. е подписано от прокурор С. Енчева. Любопитно е, че сигналът е разпределен в Софийска градска прокуратура на специализираното звено „Антикорупция“. За работата на това звено, създадено от Сотир Цацаров, до момента имаше съвсем оскъдна информация.

mavrodiev-sgp

Прокурор Ел. Попова е изследвала историята на кредитните карти на Мавродиев и е установила, че те са издадени от банка Уникредит Булбанк на Мавродиев през 2008 г., преди той да стане депутат от ГЕРБ, а впоследствие шеф на Комисията за финансов надзор. Става ясно, че Мавродиев е получил картите в качеството си на управител на частната фирма „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД във връзка с отпуснат банков кредит. Впоследствие картите са подновявани два пъти по инициатива на банката през 2010 и 2013. Тогава Мавродиев вече е шеф на КФН, но лимитите му остават същите.

Мавродиев декларира тези кредитни карти VISA PLATINIUM чак през 2013 г. В декларацията си той е записал две карти с лимити съответно 60 000 евро и 40 000 лв. Впоследствие обаче Мавродиев е подал корективна декларация, че първата карта е с лимит 60 000 лева, а не евро, тъй като станала „техническа грешка“ Шефът на КФН не бил декларирал картите при встъпване в длъжност, защото не бил ги ползвал до този момент. Цитирано е становище от Сметната палата, че е нормално да не се декларират кредитни карти по ЗПУКИ ако са усвоени по-малко от 5000 лв.

Мавродиев получил с лъжа преференциални условия

Бъдещият надзорник на финансовата система обаче е послъгал, за да му издадат картите през 2008 г. и да получи преференциална лихва по картата с лимит 60 000 лв. Прокуратурата открива, че на 29.09.2008 той е декларирал пред банката, че е управител на „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД. Фирмата обаче имала друг управител. Мавродиев е бил едноличен собственик на капитала на същата фирма при създаването й през 2003 г., но впоследствие собствеността е прехвърлена на „Натуест Венчърс“ ЛЛС.

Така Мавродиев е извършил състава на престъпление по чл. 248а ал. 1 от НК, който криминализира представянето на неверни сведения, за да се получат облекчени условия на кредитиране. Това престъпление от главата „Престъпления срещу кредитната и финансовата система“ се наказва с до 1 година лишаване от свобода и глоба от хиляда до три хиляди лева, но давността му е 3 години и вече е изтекла.

mavrodiev-nk

Прокуратурата обаче изобщо не споменава един друг състав от НК: изготвяне на частен документ с невярно съдържание. Това престъпление по Чл. 309 ал. 2 се наказва с до 3 години затвор. Възможно е също да се разгледа хипотезата на Чл. 212 от НК, за изготвяне на документ с невярно съдържание с цел да се присвои чуждо имущество (преференциалната лихва). Последното се наказва с до 8 г. затвор и давността не е изтекла.

Игнорирането на тези състави от специализираното звено „Антикорупция“ може да се интерпретира и като властови чадър над шефа на КФН, който не беше отстранен дори след гръмките скандали, в които беше замесен, включително след като стана ясно, че е регистрирал офшорните фирми използвани от Евелин Банев – Брендо за пране на пари от трафик на кокаин. Така  спецструктурата на Цацаров се компрометира още с първия си видим резултат.

Напълно възможно е Мавродиев всъщност да е бил и все още да е реалният собственик на фирмата „Натуест Венчърс“ ЛЛС, регистрирана в САЩ, която е собственик на „Пропъртис Инвестмънтс“ ЕООД, а номиналните управители да са само подставени лица. Тази хипотеза изобщо не е изследвана от прокуратурата.

И други недекларирани кредити?

В постановлението се споменава също, че Уникредит Булбанк преиздала кредитните карти на Мавродиев със същите лимити, тъй като той е бил „изправен в изпълнението на задължението си по договора, както и по съществуващи други такива за кредит“. Първото подновяване на картата му за 60 000 лв. е през ноември 2010 г. Мавродиев става депутат през 2009 г. и трябва да декларира всички свои кредити. В декларацията му обаче не пише нищо за кредити от Уникредит Булбанк, а само за ипотечен кредит от Пиреос Банк.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English