Capture_2014-02-03_a_10.34.31

В спесификацията за кечърите на МФ изрично пише, че те трябва да могат да записват едновременно до 4 разговора (пълният файл е в приложението към статията).

Подслушващи „кечъри“ не можели да записват глас, а само да сканират местоположението на мобилни телефони. Това било така, защото британското правителство не позволило на британската фирма (Cobham б.ред.) да инсталира софтуер за подслушване, тъй като в България нямало гаранции, че няма да се подслушва незаконно. – тази теза разви адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков в предаването на Люба Кулезич На Светло по Нова Телевизия на 31 януари.

„Не могат да подслушват г-жо Кулезич. И това е ясно на разследващите и на прокуратурата. И са направили следствен експеримент, но протоколът от следствения експеримент го няма по делото, вероятно пак е в отделените материали, които никога няма да видим“ – заяви още Менков. 

Вместо да изпише вежди, с това изявление адв. Менков направо бръкна в окото на клиента си Цветанов. Причината – МВР е поръчало техника, която трябва да може да записва и е потвърдило на Министерството на финансите с протокол, че е получило такава техника.

Със сигурност са платени пари по европейския инструмент „Шенген“ за записващ кечър, а не само за сканиращ и този факт се установява от два документа на Министерството на финансите.

Първо – има публична спесификация на поръчката за прихващащите устройства, публикувана от Министерство на финансите, в която черно на бяло е записано, че техниката трябва да може да записва до 4 разговора.

Второ, Биволъ поиска и получи от Министерството на финансите информация по ЗДОИ (У-ЗДОИ-53/06.11.2013 г.), в която се казва, че специална комисия в МВР е приела техниката с описаните характеристики със съответния приемо-предавателен протокол.

catcher-minfin

Тази информация бе поискана от Биволъ във връзка с друго разследване, което установи, че производител на оборудването е MMI Recerch Product UK (www.mmiresearch.co.uk), която е филиал на Cobham (www.cobham.com). Източници на Биволъ близки до разследването твърдяха, че фирмата доставчик „Ломини“ ООД не е доставила никаква сервизна или техническа документация за оборудването, което е наложило да се прати съдебна поръчка до Англия.

От Министерство на финансите обаче твърдят, че МВР е потвърдило получаването на потребителска документация и инструкции за експлоатация на английски и български език. Биволъ изпрати заявление за същата информация и до МВР (№  ЗДОИ-229/08.11.2013 г. в ДКИАД-МВР), но до момента МВР не е пратило отговор.

От „Ломини“, която е собственост на бившия служител на СДОТО МВР Христо Стоянов, отказаха да отговорят на запитването на Биволъ каква именно техника е доставена и на каква цена, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договора с МВР и МФ. Без отговор остана и запитването до Cobham.

Ако казаното на адв. Менков отговаря на истината и Cobham не са доставили оборудването според описаните характеристики, платено по европейска програма, Прокуратурата трябва да образува още едно дело на Цветанов – за неверен приемо-предавателен протокол и финансова щета. Както Биволъ писа, ако българските прокурори решат да пасуват, то бъдещата европейска прокуратура едва ли ще подмине тази злоупотреба с европейски средства.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.