Capture_2014-02-03_a_10.34.31

В спесификацията за кечърите на МФ изрично пише, че те трябва да могат да записват едновременно до 4 разговора (пълният файл е в приложението към статията).

Подслушващи „кечъри“ не можели да записват глас, а само да сканират местоположението на мобилни телефони. Това било така, защото британското правителство не позволило на британската фирма (Cobham б.ред.) да инсталира софтуер за подслушване, тъй като в България нямало гаранции, че няма да се подслушва незаконно. – тази теза разви адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков в предаването на Люба Кулезич На Светло по Нова Телевизия на 31 януари.

„Не могат да подслушват г-жо Кулезич. И това е ясно на разследващите и на прокуратурата. И са направили следствен експеримент, но протоколът от следствения експеримент го няма по делото, вероятно пак е в отделените материали, които никога няма да видим“ – заяви още Менков. 

Вместо да изпише вежди, с това изявление адв. Менков направо бръкна в окото на клиента си Цветанов. Причината – МВР е поръчало техника, която трябва да може да записва и е потвърдило на Министерството на финансите с протокол, че е получило такава техника.

Със сигурност са платени пари по европейския инструмент „Шенген“ за записващ кечър, а не само за сканиращ и този факт се установява от два документа на Министерството на финансите.

Първо – има публична спесификация на поръчката за прихващащите устройства, публикувана от Министерство на финансите, в която черно на бяло е записано, че техниката трябва да може да записва до 4 разговора.

Второ, Биволъ поиска и получи от Министерството на финансите информация по ЗДОИ (У-ЗДОИ-53/06.11.2013 г.), в която се казва, че специална комисия в МВР е приела техниката с описаните характеристики със съответния приемо-предавателен протокол.

catcher-minfin

Тази информация бе поискана от Биволъ във връзка с друго разследване, което установи, че производител на оборудването е MMI Recerch Product UK (www.mmiresearch.co.uk), която е филиал на Cobham (www.cobham.com). Източници на Биволъ близки до разследването твърдяха, че фирмата доставчик „Ломини“ ООД не е доставила никаква сервизна или техническа документация за оборудването, което е наложило да се прати съдебна поръчка до Англия.

От Министерство на финансите обаче твърдят, че МВР е потвърдило получаването на потребителска документация и инструкции за експлоатация на английски и български език. Биволъ изпрати заявление за същата информация и до МВР (№  ЗДОИ-229/08.11.2013 г. в ДКИАД-МВР), но до момента МВР не е пратило отговор.

От „Ломини“, която е собственост на бившия служител на СДОТО МВР Христо Стоянов, отказаха да отговорят на запитването на Биволъ каква именно техника е доставена и на каква цена, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договора с МВР и МФ. Без отговор остана и запитването до Cobham.

Ако казаното на адв. Менков отговаря на истината и Cobham не са доставили оборудването според описаните характеристики, платено по европейска програма, Прокуратурата трябва да образува още едно дело на Цветанов – за неверен приемо-предавателен протокол и финансова щета. Както Биволъ писа, ако българските прокурори решат да пасуват, то бъдещата европейска прокуратура едва ли ще подмине тази злоупотреба с европейски средства.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
709 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3390 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>