Такива "делца" се решавали с "даване на пари на някой", разкрива скандален запис

Станимир Флоров към журналистиката Катя Илиева: “Некой ако ти заведе едно делце, ще си кажеш източниците, за да отървеш кожляка”

Екип на Биволъ

Заплахи и грозни намеци, придружени с груба и нецензурна мутренска лексика от страна на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Това трябваше да изтърпи журналистката и Главен редактор на сайта “Фрогнюз” Катя Илиева веднага след участието си в “Шоуто на Слави” на 10 януари, в което говори критично за капацитета на службите да разследват поръчковите убийства.

Тя коментира убийството на близкия до Цветан Цветанов и Станимир Флоров великотърновски бизнесмен Петър Христов. За него се твърди, че помогнал много за залавянето на групата на Килърите, но Илиева уточни, че той всъщност е помогнал за залавянето на групата Наглите.

“Той е завел едно криминално проявено лице в МВР, за да разкаже нещо, което то е знаело за групата. Това е.” – резюмира тя проявата на гражданска съвест при убития Христов.

Паралелно Илиева изнесе шокиращи факти за това, как никой не защитава свидетелите и служителите на МВР постигнали осъдителните присъди по делото Килърите, даже напротив – по времето на ГЕРБ са уволнени, оказва им се огромен натиск и са оплювани в пеевските медии.

“Как да разчитаме и как да вярваме, че поръчковите убийства ще бъдат разкрити, след като те са показателни, че мафията е държавата?! Това е истината.” – заключи Илиева.

Очевидно всичко това е афектирало сериозно бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който не пестеше обидните и нецензурни епитети към журналистката в разговора, на който стана неволен свидетел и директора на Биволъ Асен Йорданов, също участник в предаването.

От думите на бившия полицейски шеф се разбира, че той одобрява бухалкови методи на властта, за сплашване на журналистите. Според него можело “некой да ти заведе едно делце“,  за да узнае източниците на колежката.

Още по-шокиращо е, че според Флоров такива “делца” се решават като “даваш някои пари на някой покрай тебе да дава пари“, за да “отървеш кожляка“, както той сам се изразява.

Публикуваме тази част от записа с изричното съгласие на Катя Илиева.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Транскрипция:

Станимир Флоров: Да знаеш, много грешиш.

Катя Илиева: Чудя се, ти ли си, не си ли ти.

Станимир Флоров: Да, чудиш се или не се чудиш, чуди се много се чуди. Щот ми писна от…

Катя Илиева: Такива като мене.

Станимир Флоров: Да, от такива като тебе, журналисти, които подвеждат общественото мнение, говорят глупости, да, да, точно тва ще ти кажа. От тва нещо ми е писнАло.

Катя Илиева: От управляващите…

Станимир Флоров: Говорите само глупости

Катя Илиева: Само журналистите?

Станимир Флоров: Манипулирате обществото, със тва…

Катя Илиева: Така ли?

Станимир Флоров: Какво си била ти, бе? Откъде? Говорител си била на ГДБОП и си била пресаташе. Откъде да знаеш такава оперативна информация ти, бе? Питам те само. Откъде я знаеш тая информация? Ми аз ако бях един човек, който съм разследващ, щях да те извикам да те попитам: Ти откъде ги знаеш тея неща, бе?

Катя Илиева: Длъжна ли съм да ти кажа?

Станимир Флоров: На мене не.

Катя Илиева: А на кой трябва? На кой съм длъжна?

Станимир Флоров: Ако те извикат би трябвало да кажеш?

Катя Илиева: Така ли? Кой закон ме задължава да си кажа източниците? Извинявай много, но ако знаеш европейските директиви, мисля, че ще разбереш, че не си точно прав. В момента.

Станимир Флоров: Да, ама ако некой ти заведе едно делце, ще си ги кажеш.

Катя Илиева: Кой някой?

Станимир Флоров: Ми някой по принцип. Някой ако реши да ти заведе едно делце… За да отървеш кожляка и да не даваш някои пари на някой покрай тебе да дава пари…

Катя Илиева: Кой някой?

Станимир Флоров: Ще дадеш, ще дадеш информация.

Катя Илиева: Кой например?

Станимир Флоров: Иначе, ще дадете некой лев.

Катя Илиева: Не…

Станимир Флоров: Ще дадете некой лев  ще разберете за кво става…

Властта и журналистите: От “кажи си източника” до дела за оперативно наблюдение

Станимир Флоров, който беше шеф на ГДБОП в първия мандат на Борисов и изключително близък с Цветан Цветанов и Владимира Янева, не за пръв път вдига скандали на журналисти заради източниците им.

florov-cvetanov

Семейни приятели: Владимира Янева, Станимир Флоров, Цветан Цветанов на концерт на Веселин Маринов. Снимка изпратена от читател на „Дневник“ Флоров се явява и кумец на Цветан Цветанов.

“По време на импровизирания телефонен скандал, който ми той ми вдигна, директорът на ГДБОП няколко пъти ме попита за източника ми.” – споделя репортер, чиито свидетелства Биволъ публикува през април 2013 г. 

За възможностите на властта да води “делца” срещу журналисти, дори и тайни такива, призна преди време и премиера Борисов. Това стана след разкритието на Биволъ, че той е бил агент “Буда” на ЦСБОП и през 1997 г. му е образувано Дело за оперативно наблюдение ДОН, защото е бил считан за част от престъпния контингент.

Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти” – похвали се той пред репортери, като с това не само призна, че е бил разработван, но и предизвика възмущението на гилдията и на международни правозащитни организации.

Ударът на ДАНС срещу сайта “Опасните новини“, скандалното дело “Галерия” и разработката “Будали” срещу журналистите от Биволъ попълват тази печална серия вмешателства, към която трябва да се добави пълното бездействие на властта по случаите на нападения срещу журналисти. Както разкри Катя Илиева, след като главният редактор на Фрогнюз Огнян Стефанов беше зверски пребит и оживя по чудо, той дори не е бил разпитан. Това е твърде показателно за усърдието, с което службите са търсили извършителите. На практика има пълна безнаказаност за всеки, който реши да сплаши и затвори устата на пресата, а пример за това дава самата власт.

Флоров и арабите

Звездата на Флоров залезе след като беше уличен в симбиотични отношения с организираната престъпност, с която трябваше да се бори. В изтекли разработки на НСС с кодово име “Араби” от 1999 г. Тогава Флоров е служител от отдел “Наркотрафик” на НСБОП и контраразузнаването събрало за него има, че е минал “от другата страна” и покровителства наркотрафиканти:

„Според непроверена оперативна информация, отразена в докладна записка рег. N° B-5713/27.09.99 Флоров е работил по делото „Опицвет“ заедно с обекта, като срещу 20 000 д.м. се е бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях.“ – пише в разработката на НСС.

Въпреки скандалната разработка, разследването на прокуратурата срещу Флоров беше прекратено тихомълком няколко години по-късно. Засега той не се е сдобил с нов държавен шефски пост, въпреки слуховете, че новият кабинет на Борисов го е гласял за шеф на ДАИ.

От думите на Флоров обаче се разбира, че той не е забравил методите с образуването на “делца”, които бяха и са характерни за управлението на ГЕРБ. Достатъчно е да припомним прословутото “Тефтерче Златанов, в което бяха записани точни инструкции по чия заповед и срещу срещу кого да се вдига властовата бухалка. Това веществено доказателство, в което фигурираха инициалите на депутата Делян Пеевски, редом с тези на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова, изчезна при съмнителни обстоятелства.

Скандалният запис с Флоров излиза на фона на европредседателството и многобройните публикации в западния печат, сочещи България като корумпирана държава, в която свободата на словото е на критично ниско ниво. Но той съдържа и други, много сериозни данни за обвързаностите на висши ченгета с хора от престъпния контингент, които ще бъдат оповестени в продължението.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: