Задържани при акция на ГДБОП

Гангстери от Враца в международна престъпна мрежа

Групата на Манчо и Анри Ковачеви от Враца е свързана с прокремълски български и сръбски ултранационалисти
Екип на Биволъ

Герои от серия разследвания на Биволъ за организирана престъпна група (ОПГ) във Враца бяха арестувани на 17 април 2018 при акция на жандармерията и ГДБОП. Братята Анри и Манчо Ковачеви, Никола Георгиев – Циганина, както и двама от техните подгласници – Деян Иванов – Духаста и Първан Славчев – Бункера са задържани за 72 часа и ще бъдат разпитвани в София – научи Биволъ. Галин Захариев от същата група е обявен за международно издирване.

Това се случва повече от шест месеца след първите разкрития на Биволъ за участие на братята Ковачеви в канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Освен трафика на наркотици, в “репертоара” на групата влизали палежи, побои, подготовка на убийства, имотни измами, лихварство,  кражби на коли и строителна техника.

Всичко това се е случвало под закрилата на местни полицаи, които са осигурявали чадър. В скандално видео, публикувано първо от Биволъ, се вижда как Анри, Манчо, Галин, Циганина и Бункера се прегръщат с бившия полицай Цветан Благоев и колегата му Цветан Гоцов. 

Врачаните обаче са част от по-голяма престъпна мрежа, която разполага с изпипана международна логистика. Те са свързани и с проруски сръбски и български ултранационалисти – разкриват нови данни от продължаващото разследване на Биволъ по темата.

Възрастна пенсионерка – мишена на гангстерите

Разследването започна след случайното задържане на летището в Цюрих на 67 годишна българка, идваща от Сао Паоло, в която са намерени 700 грама кокаин с изключителна чистота. Жената на име Цветанка Евстатиева разказва на швейцарската полиция, че е изпратена в Бразилия от братята Манчо и Анри Ковачеви от Враца. Информацията е предадена на българските власти, които обаче я игнорираха, докато Биволъ не публикува изповедта на Цветанка, която в момента излежава присъда в швейцарски затвор.

Цветанка Евстатиева

Веднага след публикацията нейният внук Илиян беше жестоко пребит и се наложи да се укрива в чужбина, тъй като не получи закрила от българските правоохранителни органи.

Част от тази група е бил и Милко Атанасов Стоянов, използван от бандитите като подставено лице в схеми за кражби на автомобили и строителна техника. Стоянов е непосредствен свидетел на разговорите и плановете на Анри и Манчо Ковачеви, Галин Захариев и Никола Георгиев, както и на техните подчинени мутри. Той обаче решава да скъса с тяхната организация. През ноември миналата година Милко Стоянов потърси Биволъ за интервю, след като внесе сигнали в ГДБОП и до Главния прокурор.

Пред камерата Стоянов си спомня с подробности за мокрите поръчки, обсъждани в негово присъствие. Биволъ вече публикува част от неговите изявления, в които той разкрива схемите за кражби, плана да бъде убит издателя на “Зов Нюз” д-р Езекиев, поръчката за палежа на кола на полицай от Враца и закрилата осигурявана от местни полицаи и бопаджии.

В продължението на интервюто Милко Стоянов си спомня за случая с Цветанка Евстатиева и твърди, че има опасност за нейния живот, след като тя излезе от затвора. Пред него Манчо Ковачев заявил следното:

“щом на брат ми не му се дават пари, аз съм готов да ида в Швейцария, за да я изчистя там”.

Стоянов твърди също, че е бил заплашван и издирван от Анри и Манчо Ковачеви, след като беше публикувано първото му видеоинтервю. Местонахождението му в момента е неизвестно. Пред Биволъ той заяви, че е готов да отговаря за греховете си, но иска също така да стане защитен свидетел. 

От думите му става ясно, че плановете на братята Ковачеви са били много по-мащабни от провалената пратка кокаин от Сао Паоло, заради която те се канят да “изчистят” свидетелите.

Кокаин от Доминикана и хероин от Съюза

Стоянов твърди също, че е трябвало да пътува до Доминиканската република, да се срещне с българи от София и да донесе до Европа дрога, най-вероятно кокаин. За целта паспортът му бил сниман и изпратен “по Вайбър”, за да преценят гангстерите дали той “има визия” за муле в такава операция.

Друг план е предвиждал Милко Стоянов да пътува до Русия, за да пренесе хероин, скрит в тайник на автомобил до Сърбия. Той на два пъти пътувал до Пирот във връзка с организацията на този трафик. Там се срещал с Митко “Бомбата” – български гангстер с десетгодишна присъда, който се укривал в западната ни съседка, с която нямаме споразумение за екстрадиция. Съпругата на Митко Бомбата, на име Елена, работела в София.

“Втория път когато отидох във Пирот, той се обади на някакъв сърбин да дойде да ме види и от Сърбия през Румъния да замина за Съюза” – спомня си Стоянов. “С подготвени автомобили, в които има тайници и така нататък и да ги докарам във Сърбия, от Сърбия да ги докарам в България…За доставка от Съюза на наркотици… 10 или 15 килограма, за такива количества ставаше въпрос.”

Освен в Сърбия и в Русия (Стоянов я нарича по старому “Съюза”), врачанските гангстери имали и хора в Италия. Един от тях, на име Траян, живеел там под фалшива самоличност “на 250 км от Милано”, защото е издирван от Интерпол.

Всичко това говори за стройна престъпна организация, действаща на няколко континента, като врачанската група е само част от голямата картина. Нови данни открити от Биволъ разкриват дружбата между български и сръбски

Националисти на руска служба и трафиканти 

Оказва се, че Анри Ковачев и съратника му Николай Георгиев са в топли отношения с председателя на паравоенната организация “Православна зора” Живко Иванов и със сръбския ултранационалист Хачи Братислав Живкович.

Иванов и Живкович са стари познайници и участници във военните действия в Крим, Донецк и Луганск на страната на руските сепаратисти.

Живко Иванов и Хачи Братислав Живкович

През 2017 г. Живкович беше арестуван в Румъния за шпиониране в полза на Русия и експулсиран. Румънското контраразузнаване SRI го засича да влиза няколко пъти в страната, където организирал мрежа за събиране на информация, най-вече за натовската база “Михаил Когалничеану”, а също и за цивилните и военни радари на Румъния по Черноморското крайбрежие, съобщава румънския портал Hotnews.

Живкович е изгонен от страната със забрана да се връща в Румъния за 15 години. Медиите в северната ни съседка отбелязаха, че той е един от най-активните проруски и антизападни сръбски ултранационалисти. Сърбинът е участвал многократно във военни действия в сепаратистките републики в Украйна. Освен сръбски паспорт, Живкович имал и паспорт на отцепническата ДНР, както и правителствени декорации от Руската федерация – твърди се в комюникето на румънската служба SRI.

Българските служби изглежда нямат такива проблеми с Живкович. В България той обикаля необезпокоявано православни обекти, заедно с  българския си “колега” – националистическия главатар Живко Иванов. Освен това е в очевидно близки отношения с Николай Георгиев – Циганина и Анри Ковачев, за което свидетелстват снимки от Троянския манастир публикувани във Facebook.

Отляво-надясно: Николай Георгиев – Циганина, Хачи Братислав Живкович, Живко Иванов и Анри Ковачев

 

Засега не е известно какво точно включват обвиненията срещу групата на Анри и Манчо Ковачеви, които възнамерява да повдигне прокуратурата, ако изобщо се стигне до такива. Липсват данни за активно разследване по международните канали за трафик на наркотици, както и за интерес от страна на ДАНС към дейността на ултранационалистите, свързани с групата от Враца.

Биволъ продължава работа върху техните връзки и контакти с лица, които очевидно през годините са осигурявали чадър и протекции на дейността на врачанското ОПГ. Знак за това е и фактът, че операцията във Враца е била изненада за местната полиция и БОП, които не са били в течение за готвения удар.

Следва…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also