Задържани при акция на ГДБОП

Гангстери от Враца в международна престъпна мрежа

Групата на Манчо и Анри Ковачеви от Враца е свързана с прокремълски български и сръбски ултранационалисти
Екип на Биволъ

Герои от серия разследвания на Биволъ за организирана престъпна група (ОПГ) във Враца бяха арестувани на 17 април 2018 при акция на жандармерията и ГДБОП. Братята Анри и Манчо Ковачеви, Никола Георгиев – Циганина, както и двама от техните подгласници – Деян Иванов – Духаста и Първан Славчев – Бункера са задържани за 72 часа и ще бъдат разпитвани в София – научи Биволъ. Галин Захариев от същата група е обявен за международно издирване.

Това се случва повече от шест месеца след първите разкрития на Биволъ за участие на братята Ковачеви в канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Освен трафика на наркотици, в “репертоара” на групата влизали палежи, побои, подготовка на убийства, имотни измами, лихварство,  кражби на коли и строителна техника.

Всичко това се е случвало под закрилата на местни полицаи, които са осигурявали чадър. В скандално видео, публикувано първо от Биволъ, се вижда как Анри, Манчо, Галин, Циганина и Бункера се прегръщат с бившия полицай Цветан Благоев и колегата му Цветан Гоцов. 

Врачаните обаче са част от по-голяма престъпна мрежа, която разполага с изпипана международна логистика. Те са свързани и с проруски сръбски и български ултранационалисти – разкриват нови данни от продължаващото разследване на Биволъ по темата.

Възрастна пенсионерка – мишена на гангстерите

Разследването започна след случайното задържане на летището в Цюрих на 67 годишна българка, идваща от Сао Паоло, в която са намерени 700 грама кокаин с изключителна чистота. Жената на име Цветанка Евстатиева разказва на швейцарската полиция, че е изпратена в Бразилия от братята Манчо и Анри Ковачеви от Враца. Информацията е предадена на българските власти, които обаче я игнорираха, докато Биволъ не публикува изповедта на Цветанка, която в момента излежава присъда в швейцарски затвор.

Цветанка Евстатиева

Веднага след публикацията нейният внук Илиян беше жестоко пребит и се наложи да се укрива в чужбина, тъй като не получи закрила от българските правоохранителни органи.

Част от тази група е бил и Милко Атанасов Стоянов, използван от бандитите като подставено лице в схеми за кражби на автомобили и строителна техника. Стоянов е непосредствен свидетел на разговорите и плановете на Анри и Манчо Ковачеви, Галин Захариев и Никола Георгиев, както и на техните подчинени мутри. Той обаче решава да скъса с тяхната организация. През ноември миналата година Милко Стоянов потърси Биволъ за интервю, след като внесе сигнали в ГДБОП и до Главния прокурор.

Пред камерата Стоянов си спомня с подробности за мокрите поръчки, обсъждани в негово присъствие. Биволъ вече публикува част от неговите изявления, в които той разкрива схемите за кражби, плана да бъде убит издателя на “Зов Нюз” д-р Езекиев, поръчката за палежа на кола на полицай от Враца и закрилата осигурявана от местни полицаи и бопаджии.

В продължението на интервюто Милко Стоянов си спомня за случая с Цветанка Евстатиева и твърди, че има опасност за нейния живот, след като тя излезе от затвора. Пред него Манчо Ковачев заявил следното:

“щом на брат ми не му се дават пари, аз съм готов да ида в Швейцария, за да я изчистя там”.

Стоянов твърди също, че е бил заплашван и издирван от Анри и Манчо Ковачеви, след като беше публикувано първото му видеоинтервю. Местонахождението му в момента е неизвестно. Пред Биволъ той заяви, че е готов да отговаря за греховете си, но иска също така да стане защитен свидетел. 

От думите му става ясно, че плановете на братята Ковачеви са били много по-мащабни от провалената пратка кокаин от Сао Паоло, заради която те се канят да “изчистят” свидетелите.

Кокаин от Доминикана и хероин от Съюза

Стоянов твърди също, че е трябвало да пътува до Доминиканската република, да се срещне с българи от София и да донесе до Европа дрога, най-вероятно кокаин. За целта паспортът му бил сниман и изпратен “по Вайбър”, за да преценят гангстерите дали той “има визия” за муле в такава операция.

Друг план е предвиждал Милко Стоянов да пътува до Русия, за да пренесе хероин, скрит в тайник на автомобил до Сърбия. Той на два пъти пътувал до Пирот във връзка с организацията на този трафик. Там се срещал с Митко “Бомбата” – български гангстер с десетгодишна присъда, който се укривал в западната ни съседка, с която нямаме споразумение за екстрадиция. Съпругата на Митко Бомбата, на име Елена, работела в София.

“Втория път когато отидох във Пирот, той се обади на някакъв сърбин да дойде да ме види и от Сърбия през Румъния да замина за Съюза” – спомня си Стоянов. “С подготвени автомобили, в които има тайници и така нататък и да ги докарам във Сърбия, от Сърбия да ги докарам в България…За доставка от Съюза на наркотици… 10 или 15 килограма, за такива количества ставаше въпрос.”

Освен в Сърбия и в Русия (Стоянов я нарича по старому “Съюза”), врачанските гангстери имали и хора в Италия. Един от тях, на име Траян, живеел там под фалшива самоличност “на 250 км от Милано”, защото е издирван от Интерпол.

Всичко това говори за стройна престъпна организация, действаща на няколко континента, като врачанската група е само част от голямата картина. Нови данни открити от Биволъ разкриват дружбата между български и сръбски

Националисти на руска служба и трафиканти 

Оказва се, че Анри Ковачев и съратника му Николай Георгиев са в топли отношения с председателя на паравоенната организация “Православна зора” Живко Иванов и със сръбския ултранационалист Хачи Братислав Живкович.

Иванов и Живкович са стари познайници и участници във военните действия в Крим, Донецк и Луганск на страната на руските сепаратисти.

Живко Иванов и Хачи Братислав Живкович

През 2017 г. Живкович беше арестуван в Румъния за шпиониране в полза на Русия и експулсиран. Румънското контраразузнаване SRI го засича да влиза няколко пъти в страната, където организирал мрежа за събиране на информация, най-вече за натовската база “Михаил Когалничеану”, а също и за цивилните и военни радари на Румъния по Черноморското крайбрежие, съобщава румънския портал Hotnews.

Живкович е изгонен от страната със забрана да се връща в Румъния за 15 години. Медиите в северната ни съседка отбелязаха, че той е един от най-активните проруски и антизападни сръбски ултранационалисти. Сърбинът е участвал многократно във военни действия в сепаратистките републики в Украйна. Освен сръбски паспорт, Живкович имал и паспорт на отцепническата ДНР, както и правителствени декорации от Руската федерация – твърди се в комюникето на румънската служба SRI.

Българските служби изглежда нямат такива проблеми с Живкович. В България той обикаля необезпокоявано православни обекти, заедно с  българския си “колега” – националистическия главатар Живко Иванов. Освен това е в очевидно близки отношения с Николай Георгиев – Циганина и Анри Ковачев, за което свидетелстват снимки от Троянския манастир публикувани във Facebook.

Отляво-надясно: Николай Георгиев – Циганина, Хачи Братислав Живкович, Живко Иванов и Анри Ковачев

 

Засега не е известно какво точно включват обвиненията срещу групата на Анри и Манчо Ковачеви, които възнамерява да повдигне прокуратурата, ако изобщо се стигне до такива. Липсват данни за активно разследване по международните канали за трафик на наркотици, както и за интерес от страна на ДАНС към дейността на ултранационалистите, свързани с групата от Враца.

Биволъ продължава работа върху техните връзки и контакти с лица, които очевидно през годините са осигурявали чадър и протекции на дейността на врачанското ОПГ. Знак за това е и фактът, че операцията във Враца е била изненада за местната полиция и БОП, които не са били в течение за готвения удар.

Следва…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: