Тайните на Панамските документи са на пъпа на София

Фирма на "Kилърите" прала милиони през ПИБ изскача от Panama Papers

Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ публикува на 9 май 2016 г. частична информация за Панамските документи (Panama Papers) под формата на интерактивна база данни. Първите резултати от проучването на тази информация показват, че фирми свързани с олигарси и организираната престъпност са обслужвани и прикривани от международни посредници с офиси в центъра на София.

Какво може да се намери в тази база данни е ясно още от първите публикации в световните медии (в България партньор на ICIJ е журналистката Алексения Димитрова, известна също като Агент “Владимир” на ДС, а публикациите излизаха във вестник « 24 часа”). Става дума за списъци с имена на фирми, на бенефициенти, на акционери и на посредници. Списъците са изготвени от Mossack-Fonseca за техните вътрешни нужди и съдържат малка част от информацията, която е изтекла в Panama Papers.

На практика в тази база данни се намира в обобщен вид информацията, която над 200 медии партньори на ICIJ публикуват от няколко седмици. Сега на широката публика е даден шанс да се порови сама в списъците и евентуално да забележи някоя дребна риба, която е минала през мрежите на разследващите журналисти.

Не се надявайте на нови сензационни разкрития. Едрите риби се крият в кореспонденцията и в сканираните документи на фирмите, които обаче не са публични и според ICIJ няма да станат, защото съдържат лични данни и банкови реквизити. Ето един конкретен пример: Разкритията за офшорните фирми на семейство Баневи, публикувани във в. “24 часа” изброяват поне девет фирми, с които са свързани Николай и Евгения Баневи. Базата данни на ICIJ дава информация само за две фирми: Uniworld Incorporated и Buzzard Holdings – само две от девет или по-малко от 25% от информацията. Откъде изплуваха другите седем офшорки може да се разбере от публичните изяви на Алексения Димитрова, която има достъп до документите. Част от тях са в текстов вид – размяна на мейлове между офисите на Mossack-Fonseca и техните партньори по света. По-голямата част обаче са сканирани файлове, които не са минали обработка с OCR и информацията в тях не може да бъде търсена машинно. Работата с такъв масив от данни е като търсене на игла в купа сено: нужни са стотици часове работа, за да се открие ценна находка. Не е ясно кой ще го направи и най-вероятно голяма част от оперативно интересните имена ще останат погребани в тези сканирани документи, които с времето ще бъдат забравени. Така се случи с друг теч менажиран от ICIJ, който съдържаше имена на лица със швейцарски сметки. Сред тях има и българи скътални общо над 300 млн. евро, но много малко от тях станаха известни.

Офшороператорите

Ако искате да посетите някоя екзотична дестинация едва ли ще скочите в първия самолет, за да си търсите на място настаняване. Най-вероятно ще се обърнете към специализирана фирма-туроператор, която ще ви предложи пакетна услуга. Същото се случва и ако искате да регистрирате офшорна фирма. В София има няколко кантори, които предлагат такива услуги. Да ги наречем офшороператори. Те общуват с големите международни фирми от рода на Mossack-Fonseca, която е четвъртата в света в бранша и освен в Панама, поддържа офиси в столиците на популярни офшорни държави: Британските вирджински острови, Сейшелите и т.н.

Офисите на българските офшороператори са на пъпа на София и адресите им са публични. Ето най-активните сред тях:

САВА МЕНИДЖМЪНТ СЪРВИСИЗ Николай Хайтов 12 София 1113 http://www.onlineoffshore.info

БЪЛГЕРИЪН КОРПОРЕЙТ СЪРВИСИЗ ЕООД ул. Искър 68-70, София 1527

ВИЛЕТ АД (Димитър Радев) Цар Симеон 15 София

Сред посредниците на Mossack-Fonseca фигурират и частни лица. Техният принос обаче е незначителен. Дори и най-активният посредник “Сава Мениджмънт” е регистратор само на 38 фирми. Все пак, ако се има предвид, че Mossack-Fonseca не е единственият доставчик на офшорки, а тези кантори работят и с техни конкуренти, то вероятността да се намерят “оперативно интересни” политици и бизнесмени в списъците с клиентите на българските офшорни регистратори не е за подценяване. Ако НАП и Прокуратурата проявят интерес, могат да спестят няколко запитвания по линия на международното правно сътрудничество просто като посетят тези фирми.

Някои от българите с офшорни фирми обаче са предпочели да не оставят изобщо следи в България и са използвали оператори в други държави. Баневи са се доверили на MFT SERVICES SA в Швейцария, собствениците на “Техномаркет” Китови на CURACAO TRUST MANAGEMENT N.V., Дениз Бареков на ILEX FIDUTRUST SA и т.н.

Регистратора на Пеевски и “Килърите”

Най-интересните имена от панамските офшорки, опериращи в България, обаче не са свързани с регистраторите в България, които са твърде дребни играчи. Една дискретна кипърска фирма е регистрирала чрез Mossack-Fonseca хиляди фирми. Става дума за “Консулко” (Consulco), която освен в София има офиси в Ларнака, Букурещ, Дубай и Лондон. Българският офис се намира на Витошка 37 в София.

Сред фирмите свързани с България и регистрирани от Consulco откриваме ноторно свързаната с Делян Пеевски офшорка Cibole Services.

Информацията за нея в базата данни на PanamaPapers не дава повече информация от българския търговски регистър. Акционер е Intercon Limited. Къде е регистрирана тази фирма е мистерия, но пък се вижда, че тя е акционер в още 37 офшорки. Типичен пример за фирма-приносител, зад която се крият истинските собственици.

Биволъ използва няколко публични регистъра, за да изрови информацията, че всъщност Intercom Limited е собственост на самата Consulco, чиято централа е в Кипър. Така собствеността на Cibole и другите фирми прикрити от Intercom остава някъде в регистрите на Consulco. Фактът, че Mossack-Fonseca не са поискали информация за крайните собственици физически лица е сериозно нарушение на законодателството и един от греховете, в които е обвинена панамската фирма. А това укриване се счита за неправилно не само, защото се избягва плащането на данъци. В някои случаи обаче имаме нещо много по-сериозно като укриване на доходи от

Тежка организирана престъпност

Такъв е случаят с фирмата Zorgane Asia, която също е регистрирана от Consulco. Тя е собственост на Formia Limited от Сейшелите, която пък на свой ред е собственост на Intercom Limited. Разкриването на крайните собственици също опира до Consulco. На българския телефон на фирмата засега не отговаря никой. Няма отговор и на запитването за коментар изпратено на електронната поща.

В свое предишно разследване Биволъ установи, че тази фирма е собственик на 100% от българската фирма “Дженезис Лаборатори”. Управител на “Дженезис” е Мила Иво Георгиева, която е обвиняема като част от ОПГ по делата “Универсалните” и “Килърите”. Фирмата има  заем в размер на 1,3 милиона евро от Първа инвестиционна банка.

Освен с финансови престъпления, групата на Георгиева се е занимавала с трафик на наркотици, убийства и изнудване, смятат разследващите органи.

Към тези обвинения се добавят и обвиненията на румънската антикорупционна прокуратура за кражбата на 26 милиона евро еврофондове (виж тук) от парите за бедни. В тази най-голяма единична кражба на европейски средства освен Мила Георгиева са замесени и лица от ПИБ, пише в обвинителния акт на румънските прокурори, който Биволъ издири и публикува.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Парите се перат през Кипър

Парите от престъпната дейност минават през сметките на фирма-бушон в ПИБ, отиват до кипърска сметка на Zorgane Asia и се връщат в сметката на “Дженезис” пак в ПИБ, от която шефката на “Килърите” ги тегли кеш – установи разследване на Биволъ.

Така например на 19.07.2010 Мила Георгиева е изтеглила 300 000 евро кеш. Тези пари са преведени няколко дни по-рано от кипърска сметка на Zorgane Asia.

Сметката на Zorgane в Alpha Bank в Кипър е захранвана през фирмата-бушон Брандъл Сент 2000. В периода юни 2008 – октомври 2010 от левовата сметка на Брандъл Сент 2000 в ПИБ са преведени към Zorgane Asia над 5 млн. лв., а от сметката в евро 3,5 млн. евро. Парите се внасят кеш на каса в огромни количества: 50, 100, 200 000 евро и заминават с преводи към Кипър в същия ден.

Официалното оправдание за такива транзакции са договори за внос на месо между Брандъл Сент и Zorgane Asia, които обаче са фиктивни. От запитване по ЗДОИ до БАБХ, стана ясно, че Брандъл Сент 2000 не е регистриран търговец на месо и не е извършвала никакъв внос или износ. Освен това фирмата не е регистрирана по ЗДДС и няма право на оборот над 50000 лв. годишно.

Разследването ни установи също (виж тук), че сметката на същата фирма Брандъл Сент е използвана и за преводи към фирми свързани пряко с Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са съсобственици на ПИБ. Налице е очевидно съучастие на банката и на нейните собственици в престъпни схеми. Те обаче се ползват от години с височайши протекции в ДАНС и в Прокуратурата.  Медиите, които са щедро спонсорирани с реклами от ПИБ не смеят да напишат нито дума по темата, дори при наличието на документи и доказани факти.

Как се осъществява тази корупционна протекция става ясно от имотната декларация на бившата шефка на отдела, противодействащ на прането на пари в ДАНС. Полина Кавръкова е имала право на овърдрафт от 140 000 лв. от ПИБ, пише в имотната и декларация в Сметната палата. Става дума не за ипотечен кредит, а за овърдрафт по разплащателна сметка. Ей така, за да има да си харчи. А докато си харчи, г-жа Кавръкова някак си е пропуснала да види огромните суми, пътуващи от и към кипърските сметки. Макар че по закон всяка транзакция над 10000 лв. трябва да светва на мониторите в ДАНС…

И до днес няма никакъв сигнал, че българските разследващи се интересуват от ставащото в банката, в която се прекредитира Делян Пеевски след КТБ. ПИБ остава недосегаема за правосъдието въпреки крещящи данни за пране на пари от престъпна дейност, включително от кражби на еврофондове и мащабното източване на банката от нейните собственици. Едва ли разкритията от Панамските документи ще счупят властова омерта в България. Има обаче изгледи спасението да дойде от северната ни съседка, където разследването за кражбата на еврофондовете в румънската антикорупционна прокуратура напредва с бързи крачки.

Предишни публикации по темата:

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове ударена от румънски прокурори

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ?#WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

Виж още: Големи експозиции към фигури на организираната престъпност и кредити без обезпечения

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: