Бургаският губернатор Павел Маринов въртял бизнес с фантомни офшорки

Екип на Биволъ

Павел Маринов (в средата) придружава Сергей Станишев и Пламен Орешарски на посещение в Бургас. Снимка: личен блог на Павел Маринов

Заличени чуждестранни фирми са водили активен “задгробен живот” в България благодарение на областния управител на Бургас Павел Маринов – установи разследване на Биволъ. Маринов не е декларирал пред българските власти, че фирмите вече не съществуват и в продължение на три години е подписвал от тяхно име документи за Търговския регистър, което е документно престъпление.

Фирмите “Интерлог САЩ” и “Интерлог Балкани” Великобритания са “дерегистрирани” от 2010 г., това посочи самият Павел Маринов в отговор на въпрос на Биволъ защо не ги е описал в декларацията си по ЗПУКИ. Това обяснение влиза в противоречие с информацията от българския Търговски регистър, където са заведени документи от 2013 г. подписани от Павел Маринов в качеството му на пълномощник и управител.

“Интерлог Балкани” Великобритания е учредена в Кардиф на 29 август 2008 г. от Павел Маринов и Леонид Шопов. Документите от оригиналните регистри на островната държава категорично потвърждават, че именно тези двама души са истинските собственици на чуждестранната компания “Interlog Balkani LLP”. Маринов собственоръчно е подписал регистрационните апликации.

interlog-balkani-registration

interlog-balkani-registration1

На 02 април 2009 “Интерлог Балкани” става собственик на българската фирма “Интерлог България” ООД, като купува целия капитал от американската фирма “Интерлог САЩ”, регистрирана в офшорния щат Делауер през 2002 г. Маринов се явява също така пълномощник на “Интерлог САЩ”. Договорът за продажба е подписан от Маринов като управител и на двете фирми, пред български нотариус, а плащането е извършено в брой.

marinov-interlog-interlog

Според чл. 3 от Договора за покопко-продажба между Павел Маринов и Павел Маринов е отбелязано изрично, че “Продавачът /Павел Маринов/ заявява, че е получил дължимата сума изцяло в брой”. Тъй като и продавачът и купувачът /които са едно и също лице/ са се намирали в момента на сключяането на договора в България, както е видно от документите, то остава открит въпросът пред финансовите институции, как точно е осчетоводена въпросната сделка. Особено след като зад дружествените дялове стоят активи за милиони на завода ЗТВ край Каблешково. Не е известно и дали тези пари са били осчетоводени като разход и приход във Великобритания и САЩ. Най-вероятно не, защото в Търговския регистър на Обединеното кралство липсва всякаква информация за подаден годишен отчет на “Интерлог Балкани”. Двата документа, които са достъпни там са предупреждение за предстоящото заличаване на фирмата от 29 декември 2009 и удостоверение, че “Интерлог Балкани” е напуснала правния мир на 13 април 2010 г.

Capture_2013-09-20_a_11.27.58

Capture_2013-09-20_a_11.28.06

От този момент “Интерлог България” остава де факто без собственик. Но фактът, че английският собственик е развъплътен още през 2010 г. не пречи на българския му аватар да води и до този момент активен задгробен бизнес живот. Маринов не декларира изчезването на английската фирма в българския Търговски регистър. Вместо това, в продължение на три години, той подписва документи и одобрява годишни отчети на “Интерлог България” от името на английската фирма-фантом. През този период българската фирма държи на работа и осигурява поне един служител, показва справка в НОИ.

Capture_2013-09-20_a_11.33.04

Capture_2013-09-20_a_11.33.20

Capture_2013-09-20_a_11.33.38

Последният документ с подписа на Павел Маринов като управител на фантомната фирма “Интерлог Балкани” е за назначаването на Леонид Шопов като управител на “Интерлог България”. Той носи датата 11 юни 2013 г., няколко дни преди Маринов да бъде назначен на поста областен управител. Вписването на това обстоятелство обаче е отказано от Агенцията по вписванията, тъй като липсва документ за актуалното състояние, доказващ съществуването на английската фирма собственик. А такъв документ вече няма как да бъде набавен.

marinov-interlog-balkani

Подобно е положението с “Интерлог САЩ”. Фирмата очевидно е заличена, защото не фигурира в търговския регистър на щата Делауер. Но в българската Агенция по вписванията на 14 юни 2013 г. е регистриран документ, според който Павел Маринов има представителна власт в “Интерлог САЩ”. Става дума за решение на Съвета на директорите на българската фирма “Аламак Интер”, според което “Интерлог САЩ” напуска СД.

marinov-interlog-llc

Пламен Орешарски категорично пое отговорност за назначенията на областните управители

Capture_2013-09-17_a_14.29.43

Панорама БНТ, Петък 13 2013 г. към 11 мин. 30 сек.:

Пламен Орешарски: Нося отговорност за всички назначения за областни управители!

Водещ: Категорично, ще поемете ли отговорността за всяко назначение, което е направено от кабинета?

Пламен Орешарски: Аз и сега нося тази отговорност.

Водещ: Включително за областни управители, заместник областни управители, на всички нива?

Пламен Орешарски: Да, включително и за областни управители. Подчертах и го подчертавам и сега, че специално при областните управители търсих предложения и от двете партии, които подкрепят кабинета. Мисля, че това е нормален подход.

Водещ: Своя отговорност ли поемата сега или чужда.

Пламен Орешарски: Своя отговорност, аз потърсих кадри от тях.

След категоричното изявление на Премиера за личната отговорност, която поема с назначението на областни и зам.областни упавители, Биволъ започва да изнася данни, факти и документи за закононарушенията, интересите и връзките на правителствените назначения за ръководители на областни администрации

В момента губернаторът на Бургас се намира в юридически капан. Като областен управител, съгласно Закона за администрацията, той няма право да е управител и пълномощник на търговски дружества. От друга страна той не може да оформи формално излизането си от “Интерлог България” и “Интерлог САЩ” без да лъснат документни престъпления с неговия подпис.

Очевидно вписванията на обстоятелства в Търговския регистър с подписа на управител на несъществуваща фирма са недопустими и трябва да бъдат обявени за нищожни.  Съгласно чл. 29, ал. 1 от ЗТР “всяко заинтересовано лице, както и прокурорът, може да предяви иск за установяване на нищожност или недопустимост на вписването, както и за несъществуване на вписаното обстоятелство.”

Фантомното съществуване на “Интерлог България” поражда и друг казус. Дружеството притежава 25% от акциите на завода за технологичен въглен “ЗТВ” в Каблешково. Заводът съвсем не е фантомен, а реално произвежда и изнася продукция за страните от Европейския съюз и Русия. Самият Маринов притежава 5% от акциите на завода в лично качество. Чии са тези 25% от собствеността на “ЗТВ”, след като английският им собственик не съществува от години е въпрос с повишена сложност, който също е от компетенциите на съдебната система. 

Въпросите зададени от Биволъ към областния управител останаха без отговор към този момент. След като пресслужбата на губернатора се запозна с въпросите по мейла, тя пожела да ги получи в писмен вид по пощата, за да върне официален отговор. Ако такъв бъде получен Биволъ се ангажира да го публикува без редакционна намеса. 

Все още обаче остават открити и без адекватен отговор въпросите ни от предишно разследване “ОБЛАСТНИЯТ НА БУРГАС – С НЕВЕРНИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ИМОТИ И ИНТЕРЕС”. В него разкрихме, че депутатът и държавен служител Павел Маринов е прикрил редица обстоятелства в задължителните за попълване декларации по ЗПУКИ и Закона за администрацията. Част от умишлено прикритите факти са именно разкритите от Биволъ въпросни чужди фирми, управлявани и притежавани от Областния управител, но недекларирани от него пред работодателя, в лицето на държавата.

 

Кой е Павел Маринов?

В собствения си блог Павел Маринов се представя като възпитаник на Първи факултет на ВИ «Г.Димитров», който успешно завършва през 1990 г. За читателите, които не могат да се ориентират само ще уточним, че въпросният факултет е всъщност специалността “Държавна сигурност” в прословутото училище за кадри на МВР в Симеоново, през което са минали доста от героите на новия преход по установяване на задкулисен олигархично-престъпен модел за управление и разграбване на България.

Какви са причините за незаконно прикритите обстоятелства около бизнеса и контактите на един от новоназначените служители на правителството на Орешарски? Чии интереси се обслужват и кои са свързаните с държавната ни власт лица? Отговорите на тези въпрос ще се опитаме да дадем в следващи разследвания.

Capture_2013-09-17_a_14.29.00

Павел Маринов на партийно събрание на БСП в Бургас. Снимка: Личен блог на Павел Маринов

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: