Capture_2014-03-27_a_14.12.15

Вестниците на Ирена Кръстева и Делян Пеевски: „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“ са купени с кредит от Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев. Това става ясно от проверка на Софийска Градска Прокуратура, поискана по реда на ЗДОИ от Биволъ от Народното събрание (изх. номер ПГ4194-А-36). 

Проверката е направена през 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров (Атака), първоначално информацията за проверката беше отказана от Прокуратурата на Биволъ.

Формално медиите принадлежат на Ирена Кръстева, но нейният син, който стана за кратко и председател на ДАНС, говори за тях като за „моите медии“.

По-рано, след публикация на колегата Светослав Терзиев във в. Сега, банкерът Цветан Василев поиска от Европейската комисия да отрече, че има връзка с кредитирането на медиите на Делян Пеевски. Пред медиите Цветан Василев твърди, че никога не е инвестирал в тези вестници и и няма отношение към фактическия медиен и разпространителски монопол наложен от групировката Пеевски-Кръстева.

От проверката на Прокуратурата, получена по реда на ЗДОИ става ясно, че кредитът от КТБ е взет през юли 2007, а през ноември 2007 е изплатен след продажба на акциите на „Монитор“ ООД и „Пресмаркет“ ООД  в капитала на „Обединени български вестници“ АД.

Именно в този период Цветан Василев и Ирен Кръстева са в борда на „Обединени български вестници“ АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина.

Налице са данни за кредитиране от банката КТБ на свързани лица в нарушение на закона, които данни обаче ДАНС и СГП не са изследвали.

Прокурор Ангел Божинов Илиев, който е подписал постановлението за липса на данни за престъпление беше скандално назначен за апелативен прокурор от предишния ВСС.

Разследване на Биволъ показа също, че собственикът на КТБ Цветан Василев в продължение на няколко месеца се явява и съсобственик на Нова българска медийна група, като впоследствие дяловете са изкупени от самата Кръстева.

В доклад за българските банки от 2006 г. на посланик Джон Байърли КТБ е посочена като една от банките „гнили ябълки“, които практикуват пране на пари на български и международни престъпни групировки и раздаване на необезпечени кредити на свързани лица. Темата за банките „гнили ябълки“, към които освен КТБ посланикът е зачислил още ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ,  е една от темите табу на българските медии, според изследване на фондация „Фридрих Науман“.

Capture_2014-03-27_a_19.41.40

Capture_2014-03-27_a_19.42.01

Capture_2014-03-27_a_14.26.09

Capture_2014-03-27_a_14.26.18

Capture_2014-03-27_a_14.26.26

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English