Доказано:

Цветан Василев е финансирал медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски

by Екип на Биволъ

Capture_2014-03-27_a_14.12.15

Вестниците на Ирена Кръстева и Делян Пеевски: “Монитор”, “Телеграф” и “Политика” са купени с кредит от Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев. Това става ясно от проверка на Софийска Градска Прокуратура, поискана по реда на ЗДОИ от Биволъ от Народното събрание (изх. номер ПГ4194-А-36). 

Проверката е направена през 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров (Атака), първоначално информацията за проверката беше отказана от Прокуратурата на Биволъ.

Формално медиите принадлежат на Ирена Кръстева, но нейният син, който стана за кратко и председател на ДАНС, говори за тях като за “моите медии”.

По-рано, след публикация на колегата Светослав Терзиев във в. Сега, банкерът Цветан Василев поиска от Европейската комисия да отрече, че има връзка с кредитирането на медиите на Делян Пеевски. Пред медиите Цветан Василев твърди, че никога не е инвестирал в тези вестници и и няма отношение към фактическия медиен и разпространителски монопол наложен от групировката Пеевски-Кръстева.

От проверката на Прокуратурата, получена по реда на ЗДОИ става ясно, че кредитът от КТБ е взет през юли 2007, а през ноември 2007 е изплатен след продажба на акциите на “Монитор” ООД и “Пресмаркет” ООД  в капитала на “Обединени български вестници” АД.

Именно в този период Цветан Василев и Ирен Кръстева са в борда на “Обединени български вестници” АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина.

Налице са данни за кредитиране от банката КТБ на свързани лица в нарушение на закона, които данни обаче ДАНС и СГП не са изследвали.

Прокурор Ангел Божинов Илиев, който е подписал постановлението за липса на данни за престъпление беше скандално назначен за апелативен прокурор от предишния ВСС.

Разследване на Биволъ показа също, че собственикът на КТБ Цветан Василев в продължение на няколко месеца се явява и съсобственик на Нова българска медийна група, като впоследствие дяловете са изкупени от самата Кръстева.

В доклад за българските банки от 2006 г. на посланик Джон Байърли КТБ е посочена като една от банките “гнили ябълки”, които практикуват пране на пари на български и международни престъпни групировки и раздаване на необезпечени кредити на свързани лица. Темата за банките “гнили ябълки”, към които освен КТБ посланикът е зачислил още ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ,  е една от темите табу на българските медии, според изследване на фондация “Фридрих Науман”.

Capture_2014-03-27_a_19.41.40

Capture_2014-03-27_a_19.42.01

Capture_2014-03-27_a_14.26.09

Capture_2014-03-27_a_14.26.18

Capture_2014-03-27_a_14.26.26

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also