Държавата променя закон, за да узакони ползването на 650 декара над разрешеното в ски зона Банско

by Екип на Биволъ

Прессъобщение


София, 1 февруари 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” откри, че парламентът ще разгледа на първо четене законодателни промени, които позволяват на фирмата „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, да ползва държавните земи, гори и съоръжения в онези близо 650 декара, за които правителството вече призна, че са застроени и се ползват над официално одобрената концесия от близо 1000 декара.

Вместо да потърси отговорност от институциите, допуснали ски зоната да е с 65% по-голяма от разрешеното, държавата специално изготвя такъв Закон за публично-частните партньорства, чрез който променя и Закона за концесиите. Новите промени позволяват на „Юлен” АД да ползва допълнителните територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин без търг, без конкурс и без конкуренция.

С така подготвените промени държавата продължава порочната и непрозрачна законодателна практика с изменения и допълнения на един закон, тайно да се променя друг. Освен това очевидно се променя закон заради един-единствен стопански субект, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Създава се впечатлението, че докато почтеният бизнес плаща данъци и такси, явява се на конкурси и търгове и спазва закона, други получават всичко наготово с промени в закона.

Коалицията „За да остане природа в България” анализира и готвените промени в Закона за физическото възпитание и спорта, по които скоро ще излезе със становище.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

През януари на първо четенe в комисии в парламента преминаха поправки в Закона за горите, които пряко обслужват „Витоша ски” АД, друга фирма, пряко свързана с „Юлен” АД чрез общи лица в управителния съвет.

В събота, 4 февруари 2012 г., от 11,30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий в София тръгва протестно шествие срещу промените в Закона за горите, които поставят под опасност целостта на българските гори и защитените територии като Природен парк Витоша.

Допълнителна информация:

С Параграф 6, т. 42 от ПЗР на проектозакона за публично-частните партньорства – http://parliament.bg/bills/41/102-01-60.pdf – се променя чл. 70 от Закона за концесиите, с което се допуска промяна на концесионните договори с т.нар. непредвидено (т.е. незаконно) допълнително строителство, извън предвиденото по концесионен договор.

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also