Обявеният от президента Радев на 13 март Консултативен съвет за национална сигурност посветен на енергийната сигурност и най-вече на сделката за ЧЕЗ ще се състои, но едва след като специалната парламентарна комисия приключи работата си и излезе с доклад и изводи по темата. Чака се също и доклада за топлоснабдителната мрежда възложен на парламента от Министерството на енергетиката. 

Това отговориха* от прессекретариата на държавния глава на запитване на Биволъ какво се случва с обявения висш държавен форум, който беше предвиден за втората половина на април, но не се състоя.

Парламентарната комисия за ЧЕЗ трябва да приключи работа тази седмица. Мандатът й вече беше удължен веднъж. По последни данни се очакват отговори от различни институции, включително прокуратурата, която трябва да каже има ли разследвания свързани с фирмите на семейството.

По-рано в серия от разследвания Биволъ разкри, че собственичката на Инерком, която купува активите на ЧЕЗ в България е свързана с лица от тясното обкръжение на премиера Борисов. Връзката се проследява през преводача на Инерком в преговорите с ЧЕЗ Никола Молчан, който е разследван три пъти за убийства в Чехия и в България. Той има общ бизнес с Мая Христова от „ММ Груп“, която от своя страна е бизнес партньор с Петър Лашов. С последния Борисов често играел на карти в дома си в Банкя, твърди бившата градска съдийка Владимира Янева в записите #Яневагейт.

Излязоха и данни, че чрез друга своя фирма Върбакова е представила в КЕВР фалшива гаранция за 200 милиона евро от несъществуваща банка, държана от италиански измамници. Един от тях дори е издирван от българската прокуратура чрез Интерпол. Биволъ поиска документите за гаранцията по реда на ЗДОИ, но КЕВР реши да попита Върбакова дали да предостави изобличаващата я фалшива гаранция, пренебрегвайки обществения интерес.

За нито едно от тези разкрития не е ставало дума на заседанията на парламентарната комисия, която затъна в бумащина и не изследва най-съществените въпроси за политическите и криминални свързаности на субектите по сделката.

*Пълен текст на отговора подписан от прессекретаря Кирил Атанасов Началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Администрация на Президента на Република България

Президентът Радев не отстъпва от ангажимента си, заявен на 13 март т.г., едно от следващите заседания на КСНС да бъде посветено на енергийната сигурност. Трябва да се отчита обстоятелството, че все още не е приключила работата на създадената на 14 март т.г. към Народното събрание Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ груп в България, която да изготви доклад и представи изводи по темата. Следва да бъде изготвен и възложеният от парламента на Министерството на енергетиката доклад за състоянието на топлоснабдителната мрежа и съоръженията в страната. След публичното оповестяване на сделката, отговорните институции се ангажираха с конкретни мерки и това е причината към момента да не бъде свикан КСНС на тази тема. Точната дата ще бъде уточнена след представянето на тези доклади.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци