„Синът ми няма хотели, той напусна България“ – заяви вчера на пресконференция министърът на културата Вежди Рашидов.

Това твърдение е частично вярно. Възможно е Вадим Рашидов да няма хотели в множествено число. Със сигурност обаче той стопанисва един хотел, който се намира в Тиролските Алпи в Австрия.

Тази информация е излизала в медиите още през 2014 г., но Биволъ се снабди и с документални доказателства.

Сайтът на семейния хотел Bambi Elmau привлича български туристи с публичен анонс: „Имаме удоволствието да ви приветстваме с „Добре дошли“ в нашата къща… Сем. Рашидови“ (подчертаването е на редакцията).

Проверка в регистъра за домейните .tirol показа, че собственик и регистратор на домейна на сайта е фирмата Rashidov OG, а като контакт е посочен Вадим Рашидов.

rashidov-whois

Австрийският търговски регистър показва, че Rashidov OG е собственост на Вадим Вежди Рашидов и Таня Димитрова Рашидова.

rashidov-registry

Става дума без съмнение за сина на министър Вежди Рашидов. Засега обаче не разполагаме с документ, който потвърждава, че семейство Рашидови са собственици на семейния хотел директно или чрез фирма, въпреки признанието за „нашата къща“. Ето защо можем да твърдим със сигурност единствено, че синът на министър Рашидов стопанисва къща в Австрия, която предлага хотелски услуги.

Вежди Рашидов попадна отново в епицентъра на общественото внимание след като изпрати заплашително „право на отговор“ до водещия Георги Ангелов от БНТ. Вчера стана известно, че художникът Владо Руменов и уредничката Мария Василева, които критикуват политиката за бутафорни реставрации на културни паметници „с итонг“ бяха уволнени. Това беше причината Рашидов да даде извънредна пресконференция, на която коментира и заниманията на своя син.

От предишно разследване на Биволъ стана ясно, че по времето на предишния мандат на Вежди Рашидов като министър на културата са констатирани злоупотреби за близо 1 милион лева от ремонти в НИМХ. Разследването ни се позовава на официален одитен доклад и независима експертиза, които бившият министър Стоянович е изпратил в прокуратурата. До момента няма данни какво е свършило по въпроса държавното обвинение.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet