Парите на Путин, Янукович, Алиев и Ким Чен Ун и корупционен скандал в Рига

Управителят на Latvijas Banka искал €100 хил. подкуп от руски банкер

Латвийските „гнили ябълки” ABLV Bank и Norvik Banka с рушвети избягвали регулаторни наказания за неспазване на санкционния режим със Северна Корея
Екип на Биволъ

Латвия е заплашена от сериозна политическа криза след задържането на дългогодишния президент (управител) на Банката на Латвия (Latvijas Banka) и член на УС на Европейската централна банка (ЕЦБ) Илмар Римшевич, който е в арест от събота, 17 февруари. В понеделник са свикани извънредни заседания на правителството и на Комисията по национална сигурност към Сейма.

Медиите в Латвия свързват разследването с жалбата на Norvik Banka за изнудване от страна на държавни служители. Властите засега отхвърлят пряка връзка между ареста и санцкиите срещу ABLV Bank, която само преди дни бе наказана от Министерството на финансите на САЩ със забрана за операции в американски долари.

Ревизори изнудват руски банкер

Всичко започна в петък, 16 февруари, когато са проведени обиски на служебното място и в дома на шефа на банковия регулатор на Латвия. Самият Илмар Римшевич бе привикан в събота вечер на 17 февруари в Бюро по предотвратяване и борба с корупцията (БПБК).

По-късно стана ясно, че разследването е по сигнала на базирания в Лондон руски банкер и мажоритарен акционер в Norvik Banka Григорий Гуселников от 2014 г.. Банката му съди Латвия в Международния търговски съд, обвинявайки високопоставен служител в банковия сектор в изнудване за подкупи през 2016 и 2017 г. Той заплашвал с налагане на санкции от страна на Банката на Латвия, върху управата на която лицето имало неофициално влияние.

В понеделник шефът на БПБК Екабс Страуме заяви, че ставало дума за изнудване с цел получаване на „подкуп в размер на не по-малко от 100 000 евро”. По иронията на съдбата Римшевич е на път да бъде пуснат от изолатора под гаранцията, равна на подкупа, искан от него – 100 хил. евро. Norvik Banka твърди в жалбата си, че сред замесените е и влиятелният администратор по несъстоятелността (синдик) Марис Спрудс, който предпочитал да действа в сянка. Спрудс е арестуван още през юни 2017 г. във връзка с обвинения в изнудване и пране на пари, но в петък той бе освободен с рекордна за страната гаранция от €0,5 млн.

Norvik bank, осма по капитализация банка в Латвия, вече е била споменавана във връзка с пране на пари на Ким Чен Ун, каквито обвинения бяха отправени миналата седмица срещу конкурентът й – ABLV. През юли 2017 Norvik отнася глоба от €1,3 млн. поради непълния дю дилиджънс и мониторинг на чуждестранните банкови транзакции, което според регулатора е довело до „заобикаляне на международните санкции срещу Северна Корея”. Затова през януари 2018 г. банката наема бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за заместник-председател на УС с една единствена цел – подобряване на имиджа си на международния финансов пазар.

Скандалът и гнилата ябълка ABLV

Но не само този казус доведе до мащабни проверки от страна на антикорупционерите в Латвия. Задържането на шефа на регулатора потвърди опасенията, че е сред замесените „длъжностни лица”, помагали на местните „банки – гнили ябълки” за избягване на проблеми с компетентните органи.

Става дума за писмото на FinCEN с претенции към ABLV Bank SA. „БПБК започна проверката на съдържащата се в изявлението на службата за борба с финансови престпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ информация за това, че ръководството на латвийската ABLV Bank до 2017 година е използвало рушветчийство с цел оказване на влияние върху длъжностни лица на Латвия”, пише Delfi.

Както писа сайтът Биволъ в сряда, 14 февруари,ABLV Bankсе е занимавала с „пране на пари като основния й бизнес“ и е съдействала за редица „незаконни транзакции и корупцията”, а „нелегалните практики” включвали сделките за превъоръжаване на Северна Корея и „корупционните схеми в Русия, Украйна и Азербайджан”. (Виж повече в материала: „Финансовият министър на САЩ отстрани латвийската банка ABLV от доларовите операции”). Така, прессъобщението на FinCEN, което Биволъ подробно цитира, само след два дни доведе до сериозна политическа криза в Рига, където опозицията търси отговори от действащото коалиционно правителство на Съюза „Зелените и Селяните” с партията „Единство”.

В неделя информацията бе потвърдена и от министъра на финансите Дана Рейзнесе Озола, която проведе извънредно заседание с Банката на Латвия, посветено на санкциите на Министерството на финансите на САЩ срещу ABLV. “Помолихме Съединените щати да предоставят информация на нашите прокурори и Бюрото за борба с корупцията, за да могат компетентните органи да предприемат точни и бързи действия”.

Един от членовете на УС на Банката на Латвия Едвардс Кушнерс в неделя каза, че регулаторът предоставя спешна помощ на ABLV, тъй като няколко финансови институции са отказали да работят с банката поради репутационния риск.

Въпреки че двамата най-богати латвийци Олег Фил и Ернест Бернис през прессекретаря на ABLV Bank в качеството си на мажоритарни акционери обявиха, че ще обжалват решението на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и подчинената му финансова полиция FinCEN, в Рига започнаха досъдебно производство. Доказателствата срещу латвийски банки и конкретно ABLV са свързани с пране на пари от бившия Съветски Съюз и дори Северна Корея.

Изрично е споменат и опит за даване на подкупи към латвийски длъжностни лица:

„През 2017 г. ABLV Bank се опита с подкупи да въздейства върху длъжностни лица, за да предотврати насочените срещу банката правови действия и да свали нивото на заплахите от високорискови операции“.

Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) публикува през 2016 г. разследване довело до самосезирането на регулаторите в Рига и Киев. Тогава стана ясно, че латвийската ABLV и естонската банка Versobank са оперирали от 2014 г. с „мръсните пари от Украйна“, превеждани от четири съмнителни компании, регистрирани в офшорна юрисдикция – Сейшелските острови. Според украински медии преди 2014 г. така е извеждал парите и олигархът на семейството на експрезидента Виктор Янукович – Сергей Курченко.

Следи от преводи към офшорни фирми със сметки в банката от Рига има и в „Азербайджанската перачница“ (Azerbaijani Laundromat), разкрита от OCCRP схема за извеждане на милиарди бюджетни долари от семейството на президента Илхам Алиев. Припомняме, че в поредицата от разследвания на Биволъ, „българската връзка“ в тази перачница са семейната двойка на доскорошния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев, който официално представлява правителството в София в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

През 2014 г. ABLV е замесена в незаконното извеждане на активи за над $1 млрд. от три молдовски банки BC Unibank S.A., Banca Sociala S.A. и Banca de Economii S.A., което провокира политическа криза в Кишинев и стана известна като „Кражбата на века“. Банката от Рига е спомената изрично от американския независим одитор Kroll в докладите му: „ABLV предоставяла сметките си за предоставяне на кредити на физически и юридически лица от Молдова, отишли за закупуването на акциите на UniBank и Banca Socială”.

Скандалът около управителя на Банката на Латвия е поредният за две години случай с високопоставени чиновници в регулаторите в областта на финансово-банковия сектор на страната. През 2016 г. Комисията за финансовия пазар и капитал на Латвия инициира проверка на ABLV и Pasta banka, след което председателят на този регулатор Кристап Закулис е пратен в оставка от Парламента на Латвия. Медиите в Рига поясняваха, че „решението за оставката е свързано с разследването около няколко национални банки, които имат отношение към молдовската „Кражба на века.

Правителствена криза сковава Латвия?

Корупционният скандал в Латвия заплашва балтийската държава със сваляне на международния й кредитен рейтинг. Затова за отстраняване на заемащия пост на управител на националната банка от 2001 г. Римшевич призова лидерът на коалиционния партньор в кабинета – партията „Единство”, министър на икономиката Арвилс Ашераденс: „Смятаме, че след толкова сериозни подозрения президентът на Банката на Латвия трябва временно да се откаже от своите длъжностни пълномощия поне за периода, през което ще се води разследването”.

Министърът на финансите Дана Рейзнице-Озола се съгласи с колегата и също поиска гуверньорът да се оттегли. “Чухме твърденията за корупция, които са сериозни и оказват влияние върху репутацията на финансовия сектор”, каза тя.

Премиерът на Латвия Марис Кучинскис (управлява от името на Съюза на Зелените и Селяните) съобщи, че Илмар Римшевич е получил статут на „задържан в рамките на наказателно дело”: „Сега нито аз, нито другите длъжностни лица нямаме основания да се месим в работата на БПБК”.

Според него предвид ситуацията, антикорупционерите действат ”професионално и точно”: „Правителството има пълното доверие към антикорупционното бюро и има готовността да предостави цялата необходима подкрепа, без да допуска никаква намеса в работата на БПБК”.

Марис Кучинскис успокои, че заедно с ресорния министър внимателно ще следи Банката на Латвия „да продължи да изпълнява задълженията си пълноценно и качествено”. „Няма никакви признаци, които да свидетелстват за заплахи за финансовата система на Латвия”, заяви премиерът на балтийската държава, която през 2016 и 2017 г. бе сред най-бързоразвиващите се икономики в ЕС и Еврозоната със средно 4% – 5% ръст на БВП.

Автор Николай Марченко, редактор Атанас Чобанов

Снимка: MARKKU ULANDER/AFP/Getty Images

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: