Финансовият министър на САЩ острани латвийската банка ABLV от доларовите операции

"Термоядрен удар" срещу „перачница“ за десетки милиарди долари от Русия, Азербайджан, Украйна, Молдова и Северна Корея
Николай Марченко
Последвайте:

Втората по капитализация латвийска банка ABLV, замесена в пране на пари от Русия, Азербайджан, Молдова и Украйна, е тежко санкционирана от регулаторните органи във Вашингтон. Взетото във вторник, 13 февруари, решение от страна на американското финансово министерство е на базата на новия закон USA Patriot Act и конкретно – Раздел 311.

Както гласи официалната позиция на сайта на Финансовата полиция на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN), банката се е занимавала с „пране на пари като основния й бизнес“ и е съдействала за редица „незаконни транзакции и корупцията“. Според FinCEN “нелегалните практики” на латвийската ABLV включвали сделките за превъоръжаване на Северна Корея и “корупционните схеми в Русия, Украйна и Азербайджан”: “През банката минаха милиарди долари такива пари”.

Платежи за балистичните ракети на Ким Чен Ун

Според разпореждането на регулатора, на всички финансово-банковите институции в САЩ е строго забранено да отварят и да обслужва кореспондентски сметки за ABLV Bank. От финансовата полиция на САЩ също така подозират банката в транзакции, свързани с плащания на оръжейните доставки по поръчка на северокорейския диктатор Ким Чен Ун.

Незаконната финансова дейност на банката включва сделки със страните, посочени от страна на ООН като субекти, които са свързани или директно участват в доставките или износа на балистични ракети от и за Северна Корея”. Става дума за операции с Външнотърговската банка на КНДР Koryo Bank и държавната корпорация Korea Mining and Development Trading Corporation.

Недостатъчните практики за контрол в банките насърчават широк спектър от незаконни действия” като “оръжейната програма на Северна Корея и корупцията в Русия и Украйна”.

Медиите в САЩ смятат, че банката от Латвия вече няма да ползва американската валута в своите операции. По този начин дефакто тази банка губи възможността за проовеждане каквито и да било транзакции в щатски долари“, коментира американската агенция Bloomberg („Блумбърг“).

Банката замесена в източването на един милиард долара от Молдова

ABLV Bank е създадена през 1993 г. като «Aizkraukles banka», но сегашното й наименование е едва от 2011 г. През 2014 г. ABLV е замесена в незаконното извеждане на активи за над $1 млрд. от три молдовски банки BC Unibank S.A., Banca Sociala S.A. и Banca de Economii S.A., което провокира политическа криза в Кишинев и стана известна като „Кражбата на века“.

За да стане ясен мащабът й – БВП-то на Република Молдова тогава е едва около $8 млрд. и ставаше дума за средно 12,5% от икономиката на бившата съветска република. Банката от Рига е спомената изрично от американския независим одитор Kroll в докладите й за „Кражбата на века“: ABLV Bank SA е „предоставяла сметките си за предоставяне на кредити на физически и юридически лица от Молдова, отишли за закупуването на акциите на UniBank Banca Socială”.

Злоумишлениците получиха контрол върху трите банки през непрозрачната (основно състояща от руски граждани – Биволъ) структура за собственост, финансирана в това число и от заеми на офшорни структури, които са обслужвани от ABLV”.

Тогава Комисията за финансовия пазар и капитал на Латвия инициира проверка на ABLV и Pasta banka. През 2016 г. председателят на финансовия регулатор Кристап Закулис обаче е пратен в оставка от страна на Парламента на Латвия. Медиите в Латвия поясняваха, че „решението за оставката е свързано с разследването около няколко национални банки, които имат отношение към молдовската „Кражба на века“.

Банка на диктаторите от бившия СССР

Биволъ в качеството си на представляваща България медия в Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) припомня, че през 2016 г. разследване на организацията доведе до самосезирането на регулаторите в Рига и Киев. Тогава стана ясно, че латвийската ABLV и естонската банка Versobank са оперирали от 2014 г. с „мръсните пари от Украйна“, превеждани от четири съмнителни компании, регистрирани в офшорна юрисдикция – Сейшелските острови. „Става дума за плащания от на чуждестранни доставчици (често китайски компании), които продаваха стоки на украински вносители. Тези неотчетени платежи, очевидно, са били извършени след като вносителите са декларирали стоки в украинската митническа служба, няколко пъти подценявайки тяхната реална стойност“, – гласи разследването на OCCRP. Според украински медии преди 2014 г. така е извеждал парите и олигархът на семейството на експрезидента Виктор Янукович – Сергей Курченко,

Следи от преводи към офшорни фирми със сметки в банката от Рига има и в „Азербайджанската перачница“ (Azeri Laundromat), разкрита от OCCRP схема за извеждане на милиарди бюджетни долари от семейството на президента Илхам Алиев. Припомняме, че в поредицата от разследвания на Биволъ, „българската връзка“ в тази перачница са семейната двойка на доскорошния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев, който официално представлява правителството в София в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Двамата лъскаха имиджа на Баку с „хонорари“ за Митрев на фирми еднодневки от Азербайджан.

Най-богатите латвийци щели да обжалват

Мажоритарните акционери на латвийската банка са Олег Фил, Ернест Бернис и Ника Бернис. Те държат директно и през поставни лица и фирми над 85% от началния капитал на ABLV. От години водещото бизнес списание в Латвия Kapitāls слагат Фил и Бернис в топ листата на най-богатите граждани – през 2014 г. състоянието на единия достигаше €299 млн, а на втория – €296 млн. Само през миналата година те са спечелили по €64 млн. всеки. Към края на 2016 г. размерът на активите на банката вече е вторият сред конкурентите в страната – около €3,8 млрд. при €79,3 млн годишна печалба.

Както показа справка на Биволъ в сайта, дъщерна банка ABLV има само в Люксембург. Но представителствата на дъщерната компания ABLV Consulting са предимно в бившия Съветски съюз – Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Азербайджан и Узбекистан. Още два клона има ABLV Consulting Services в офшорните Кипър и Хонконг.

Втората по големина латвийска банка реагира с официално прессъобщение на английски, латвийски и руски езици на главната си страница, подписано от ръководителя Отдел „Комуникации на групата ABLV“ Артур Еглитис. Според него, FinCEN използвала „недостоверна информация“, тъй като не отчела провежданите реформи в банката от 2 г. насам. Затова банката от Латвия се готвела да обжалва пред по-висока инстанция във Вашингтон в законовия срок от 60 дни.

През изминалата година ABLV Bank приложи огромни усилия за усъвършенстването на системата за вътрешен контрол, в това число и в сферата на предоствратяването на легализиране на средства, получени по престъпен път, финансирането на тероризма, а също така и в сферата за хеджиране на рисковете от санкционния режим“.

Банката твърди, че последните проверки за свързаност с тероризъм, корупцията и пране на пари са правени „в сътрудничество с американските консултанти Navigant Consulting и K2 Intelligence, спазвайки техните рекомендации”. Както и със стратегическия консултант Financial Integrity Network (FIN), който помагал „в сферата на предотвратяването на легализирането на средствата, получени по престъпен път“.

Но без да чака прессъобщението за „двете години реформи“ в партньорство с „американски консултанти“, FinCEN опроверга банката на латвийските олигарси и припомни за предизвиканото от нея рушветчийство по високите етажи на властта в Рига. „През 2017 г. ABLV Bank се опита с подкупи да въздейства върху длъжностни лица, за да предотврати насочените срещу банката правови действия и да свали нивото на заплахите от високорискови операции“.

Николай Марченко

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: