Бум на разрешителните за пребиваване на руснаци у нас

За 10 години - 70 000, за последната година 32 000
by Екип на Биволъ

Около 70 000 руски граждани могат да пребивават в страната ни без визи, като близо 30 000 от тях са с право на постоянно пребиваване, а останалите имат карти за продължително пребиваване до 1 г. Това установи проверка на Биволъ след запитвания по ЗДОИ до МВР, МВнР и Министерството на правосъдието.

За периода октомври 2016 – октомври 2017 г. постоянно пребиваващите у нас руснаци са се увеличили с 6003 души. Такива карти се издават най-често след 5 годишен непрекъснат престой в България със статут на продължително или дългосрочно пребиваващ чужденец.

Тройно е увеличението за същия период на издадените карти за продължително пребиваване. Такива са получили 31 858 граждани на Руската федерация. За сравнение в периода октомври 2015 – октомври 2016 г. разрешителни са издадени на 10 085 руски граждани.

Разрешенията за постоянно и продължително пребиваване дават право на работа, здравна застраховка и всички други права на българските граждани, без гласуването.

Справка от МВР по ЗДОИ за броя на разрешителните за пребиваване издадени на руски граждани и “златните визи”

За последните 10 години натурализираните руски граждани са 861, отговориха на запитване по ЗДОИ от Министерството на правосъдието.

Колко са имиграционните визи?

Биволъ отправи още едно запитване до МВнР за издадените дългосрочни визи за период от 6 месеца и 1 година за руски граждани. Това е така наречената “Виза Д” или имиграционна виза. В тази категория могат да кандидатстват както представители на руски фирми у нас, така и студенти, пенсионери, съпрузи, членове на семейството на български граждани или инвеститори в недвижими имоти.

Броят на тези визи не е впечатляващ. За периода октомври 2016 – октомври 2017 са издадени за пребиваване до 6 месеца 1791 визи, а за пребиваване до 1 година само 48.

Купуват ли руснаците гражданство у нас?

Сравнително най-голям е голям броят на руските граждани, които са получили право на постоянно пребиваване като чужди инвеститори у нас, сочат данните получени от МВР. Това е първата стъпка към придобиване на българско гражданство срещу пари или така наречените “Златни визи”. Този статут е атрактивен за граждани извън ЕС, защото им дава веднага право на безвизово пътуване в страните от Европейския съюз, а по-късно и право на българско гражданство.

За последните пет години четирима руснаци са вложили повече от 1 милион лева в акции на български предприятия, а 62-а в облигации и съкровищни бонове. Трима са вложили поне милион лева в лицензирана кредитна институция в България по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години, а един руснак е вложили в капитала на българско търговско дружество, чиито акции не са търгувани на регулиран пазар, сума не по-малка от 6 000 000 лв.

Любопитно е, че сред милионерите получили българска “златна виза” има граждани на Бурунди, Гана, Нигерия и Бангладеш, и дори двама чужденци без гражданство.

Според справка на “Дневник” от Агенцията по вписванията за периода от 2006 до 2016 73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България. Тази цифра е близка и до броя на постоянно и продължително пребиваващите у нас руснаци. Това  означава, че голям брой от собствениците вече са се възползвали от правото си да се установят в България.

Имотите обаче се ползват от цели семейства, които идват в България с краткосрочни туристически визи. С времето това може да се промени, тъй като членовете на семейството на постоянно пребиваващите чужденци също получават право на постоянно пребиваване. Ето защо е важно да се проследи тенденцията за получаване на разрешения за пребиваване у нас и през следващите години.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also