Валери Симеонов торпилира българското председателство на ЕС с отблъскващи изказвания

Никола Гро-Верейд, Bruxelles2
Екип на Биволъ

Българският заместник министър-председател, Валери Симеонов, който отговаря за икономиката и демографската политика, изпусна контрола на нервите си този петък (9 февруари). В изключително грубо изявление, публикувано (на български език), на интернет страницата на неговата партия, президентът на Национален фронт за спасение на България (българска националистическа партия) напада доста агресивно и вулгарно евродепутатката от Партията на зелените, германката Ска Келер.

Прегрешението на Ска Келер е, че посети България и вчера протестира срещу разширяването на ски курорта и търговската експлоатация на обекта на Натура 2000, Национален парк Пирин (1). Деликатен въпрос в България, но не защото засяга националната гордост или развитието на туризма, а защото застрашава някои утвърдени частни интереси, които се сблъскват с общественото „нещо“.

След като нарече Ска Келер зелен джихадист, като се фокусира основно на нейната народност (немска), в изявлението си вицепремиерът (2) иска:

„Българското правителство („Председателството на Съвета на Европейския съюз“) незабавно да изпрати нота на Европейския парламент, немското федерално правителство и лидерите на Зелената партия за „неприемлива намеса във вътрешните работи на суверенна България и нарушение на принципа на субсидиарност“.

Той не спира там. С един доста вулгарен език той изисква незабавното експулсиране на евродепутата, и то не към родината й, а към турската граница.

„Министерството на външните работи трябва да обяви Ска Келер за persona non grata и тя трябва да бъде експулсирана с камион до Капъкуле (близо до турската граница). Смятаме, че цената на самолетен билет би била неоправдана. Ако е необходимо, НФСБ ще се радва да осигури безплатен транспорт.“

Недопустимо изказване за ръководител на председателството на Съвета на Европейския съюз

Коментар: Този тип изявление от страна на държавен служител е най-малкото стряскащ. Политически изказвания могат да са предмет на обсъждане, спорове и представяне на аргументи. Но да се иска експулсирането на даден човек, само защото е изразил своите възгледи, които съответстват на неговите функции (на евродепутат), е по-скоро диктаторски метод, а не демократичен.

А когато такова изявление идва от член на правителството, който държи председателството на Съюза, това е още по-недопустимо. Държавата – председател на ЕС обикновено оставя на заден план собствените си опасения и националните си проблеми през шестте месеца, докато представлява Европа.

Отделно от политическата личност, която се изказва по такъв начин, това твърдение противоречи на всички идеи на Европейския съюз. Това отслабва българското председателство на Съюза, което ще трябва бързо да реагира. Няколко дни преди срещата на министрите на външните работи Гимних в София, където ЕС трябва да обсъди въпросите за Сирия, Близкия изток, с каква легитимността може Съюза да говори за демокрацията и правата на човека в света, ако лидерът на приемащата страна на тази среща дава пример за точно обратното?

Забележка: малко преди 13 февруари, г-н Симеонов трябва да говори на конференцията на високо равнище по въпросите на туризма, организирана от българското председателство на Съюза, заедно с европейския комисар по промишлеността Елжбета Бенковска. Тогава ще видим дали европейските власти ще реагират.

В2 попита за отговор от страна на българското председателство и европейските власти. Те избегнаха да не отговарят. Трябваха им 24 часа, за да излезе правителството в крайна сметка с две изречения, публикувани с комюнике, за да изрази становище по дебата.

„Позицията на Национален фронт за спасение на България спрямо евродепутата Ска Келер не е позицията на българското правителство. Правителството на Република България е винаги отворено за критика и зачита правото на свободно изразяване на личното мнение в закона. […] В българското общество свободата на изразяване също е добре утвърдена и гарантирана от Конституцията.“

Забележка: Доста кратко за оправдание и не отговаря на важността на залога. Няма извинения, няма осъдителни думи, няма позоваване по отношение на европейските институции. Оставаме с впечатлението, че това е някакво си изявление на някаква партия, а не на водещ член на правителството, и че България не представлява Европейския съюз, който все пак налага и някои задължения.

Статия от белгийския франкофонски сайт за политика Bruxelles2, Превод Биволъ

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also