В нарушение на две министерски заповеди:

Сбогом гледка! Ортак на Артекс изля нов бетон на първа линия в Синеморец

Властта възкреси престъпната политика на "Тройната Коалиция" по бетонирането на Южното Черноморие
Екип на Биволъ

Нов строеж започва на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скални образувания “Корабите”. Бетонът вече е излят и на него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала положително становище. Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”.

Снимки на излетия бетон и видеоклипът бяха качени във Facabook от местен жител. Вижда се, че липсва задължителната табела, посочваща типа на обекта, инвеститора, фирмата-строител и съответните строителни разрешителни.

От всички урегулирани имоти в този район, само за два е наличен ОВОС, който е задължителен за инвестиционни предложения в Натура 2000 и двете Защитени зони „Странджа“ – за опазване на природните местообитания и за опазване на птиците.  Това са имотите с кадастрални номера 66528.2.262 и 66528.2.263.

За определяне на собствеността на терена използвахме данните в проекта “Първа Линия“. Той беше създаден миналата година с дарения от спомоществователи на Биволъ и целта му беше да се разкрие кой е облагодетелстван от новия (все още неприет) ОУП на Царево. Без изненади, имотите на Йордан Цонев от ДПС в Резово се оказаха в строителни граници.

Сега “Първа Линия” позволява да се води мониторинг на имотите по брега в Парк “Странджа”. Така става ясно, че новият бетон е излят върху имот 66528.2.262, който е собственост на арх. Добромир Добрев.

Имотът, който се застроява е отбелязан в синьо.

В края на 2016 по инвестиционно предложение на Добрев е издадено положително становище от РИОСВ-Бургас за инвестиционно намерение “Изграждане на вилна сграда в ПИ № 66528.2.262, по КК на с. Синеморец, община Царево”. ОВОС за съседния имот с номер 66528.2.263 е одобрена съвсем наскоро през септември т.г. от РИОСВ-Бургас. Там ще се строят две жилищни сгради.

Всичко това не би трябвало да се случва докато не е приет новия ОУП на Царево, но е факт, въпреки забранителните заповеди от две министерства. Очевидно натискът на собствениците на апетитните имоти на първа линия дава резултат и въпреки забраните се одобряват ПУП на парче по неясни критерии.

Ортак на Артекс

Добромир Добрев е член на Камарата на архитектите към Регионална колегия София и е автор на няколко проекта в столицата. Сред тях е “Фамилия саут парк”, който се рекламира като “зелен” и замислен да “доближи жилищата до природата“. Инвеститор в този обект е “Нова Сити Груп”. Арх. Добрев се явява управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”, “Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани.

Строителството е възложено на “Артекс инженеринг”. През 2015 г. Добрев и собственикът на “Артекс” арх. Пламен Мирянов заедно откриват “Фамилия саут парк”. От скандалите покрай апартамента на Цветанов научихме, че в “Артекс” много държат на религиозната символика. “Саут парк” не прави изключение.

Водосвет на строежа на “Фамилия Саут Парк”

След Акт 16 за пред тленната власт, проектът на Добрев и Мирянов е вкаран в експлоатация и за пред Всевишния със задължителния водосвет.

Връзката между фирмата на Мирянов, прочула се покрай #Апартаментгейт и инвеститорите от “Нова Сити” не е мимолетна. Освен “Фамилия саут парк”, “Артекс” е изпълнител и на други проекта на инвестиционната група – пише специализирания портал за архитектура и строителство “Ситибилд“, който е отразил церемонията по откриването на обекта.

В нарушение на две министерски заповеди

Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв” – коментира във Facebook природозащитникът Тома Белев. Той подчертава, че има заповеди за спиране на действието на предишен ОУП, който бе приет без екологична оценка. Двете специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от МОСВ и МРРБ. “Въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК” – заключава Тома Белев.

Засега липсва публична информация за строителното разрешително, каквото трябва да има издадено от Община Царево.  Наш репортер опита да се свърже с арх. Добромир Добрев на публичния му телефон за контакти, но той не отговаряше. Със или без разрешително, кадрите от изливането на бетона са красноречиви: “доближаването на жилищато до природата” е в процес да се случи за самия Добрев на едно от най-привлекателните места по българското крайбрежие.

ГЕРБ, ДПС и БСП – заедно в един и същи строй

По всичко изглежда, че е дадена “зелена светлина” на процеси по бетониране на последните останали незасегнати кътчета от българското Черноморие в пределите на ПП Странджа. Резултатът е предизвестен и може да се види на север, около Созопол, където цялата брегова ивица е бетонирана, парцелирана и свободният достъп до някогашните девствени плажчета е преграден от помпозни, луксозни вили, оградени с бетонни огради. Гледката е отвратителна, а природната красота няма да може никога да се възстанови. Преди време бившият кмет на Царево Петко Арнаудов от БСП узакони с фалшиви документи строеж на вилно селище “Златна перла”, собственост на бившия вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов. Същият, който плати рекордния 1.5 милионен хонорар на Ахмед Доган за консултации по строителството на яз. “Цанков камък”. Заради далаверата около “Златна перла” и строителните мераци на олигархични структури, Петко Арнаудов дори успя да отмени съществуването на ПП “Странджа” чрез ВАС. Това роди и първите масови граждански протести и окупации, станали известни под нарицателното “Орлов мост”, защото именно там се изявяваха. Прерастналото в общонационално протестно движение срещу закриването на Парк “Странджа” нанесе и една от най-тежките щета на правителството на Тройната коалиция и принуди Парламента да отмени със специален акт и промяна в законодателството Решението на ВАС, за закриване на прака и безконтролното бетониране на крайбрежието на юг от Царево. След близо 10 г. съдебни дела, журналистически и граждански действия по изнасяне на престъпната схема за строителството в Парк Странджа, случаят придоби международна скандална известност, стана обект на репортажи в световноизвестни медии. Накрая “Златна Перла” бе обявена за незаконна, съборена и заличена, но щетите по брега са видими и незаличими до днес.

Сегашният кмет на Царево – Георги Лапчев демонстрира пълна верност към делото и практиката на предшественика си Арнаудов, известен като Агент Иванов на бившата ДС. Властта на ГЕРБ в лицето на Община Царево, МОСВ и регионалната РИОСВ в Бургас категорично поема щафетата на Тройната коалиция отпреди 12 г. за застрояването на бреговата ивица на ПП “Странджа”. В същото време РИОСВ Бургас разреши и бетонирането на парцели на Първа линия в к-г “Градина”, южно от Черноморец, попадащи в защитена местност “Бакърлъка”. Нарушаването на законите, европейските директиви и бруталното унищожаване на неповторимото природно богатство нямат никакво значение пред личните, частни интереси на близки до ДПС, ГЕРБ и БСП субекти, заграбили в голяма част криминално земите по крайбрежната ивица. Биволъ разкри тази доказано престъпна схема в свои разследвания, преди няколко години. /виж тук, тук и тук/ Новата Тройна коалиция е същата, само че НДСВ просто мутира в ГЕРБ. Т.нар “патриоти” винаги са играли подържаща роля на корупционните и олигархични интереси по Южното Черноморие. В същото време

Редакцията ще продължи да следи случая и да търси за мнение всички страни и институциите, които трябва да следят за спазването на ограничителните режими в Природен парк “Странджа”.

Съдържанието е обновено на 22.06.2020 г. със следното становище от “Артекс инженеринг”, изпратено до редакционната ни поща: “От името на “Артекс инженеринг” бихме искали да заявим, че компанията не строи къщи в Синеморец и никъде по морето. “Артекс инженеринг” не изпълнява строителни проекти извън София.”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: