СТРАТФОР: Станишев преговарял за Белене с руския “министър на мафията”

by Екип на Биволъ

Stanishev_Luzhkov_Rusia
Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев и “министърът на организираната престъпност” Юрий Лужков на конгреса на партия Единна Русия в Санкт Петербург, през ноември 2009.

Главния прокурор на Русия – Юрий Чайка, който е източник на американската шпионска кантора СТРАТФОР, вдига завесата над странното посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г. Тогава президентът Медведев отложи с един ден срещата с българския премиер без да даде мотиви за това.

В официалните прессъобщения за визитата пишеше, че в този ден Станишев ще отрие национална изложба на България в Русия и ще се срещне с президента на Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Юрий Чайка, който е обозначен с код RU101 обаче съобщава, че заради отложената среща Станишев е имал рядката възможност да се срещне с някои “необичайни руснаци“, с които провел “вълнуващи разговори”.

Необичайните руснаци били Лужков и “неговите хора”. Те провели със Станишев “приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа” – обяснява Чайка. Разбира се, Русия не беше само “игли и огън, а размахваше пред Станишев и моркова на 5 милиарден заем. – уточнява той.

Според Чайка щяло да има споразумение за Южен Поток преди края на май, но това не било толкова важно, колкото сделката Русия да контролира повече от Белене.

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков е определен в публичните анализи на СТРАТФОР като “министър на организираната престъпност“, натоварен от Кремъл с необичайния “портфейл” да поддържа контактите с мафията.

Според същия анализ на СТРАТФОР руската организирана престъпност е “интегриран лост на държавната сила в Русия”.

От Биволъ потърсихме за коментар бившия премиер и настоящ председател на ПЕС, за да каже имало ли е среща с “необичайни руснаци” извън официалната част на посещението в Москва и обсъждал ли е с “министъра на организираната престъпност” Юрий Лужков руските енергийни проекти, но не получихме обратна връзка.

Изтеклата кореспонденция на СТРАТФОР се състои от над 5,5 млн електронни съобщения и покрива времевия интервал 2004 – 2011 г., България е спомената в 36840 текста, а името на Сергей Станишев се среща в около 500 документа. Биволъ е партньор на Wikileaks за публикациите базирани на тези документи.

INSIGHT - RUSSIA/BULGARIA - Stanishev's "visit"

Date	2009-04-28 14:02:36
From	[email protected]
To	[email protected]
Others	MessageId: <[email protected]> 
InReplyTo: [email protected]

Text
CODE: RU101
PUBLICATION: yes
ATTRIBUTION: Stratfor sources in the Kremlin
SOURCE DESCRIPTION: One of the top within the Kremlin circle 
SOURCES RELIABILITY: A
ITEM CREDIBILITY: 3
SOURCE HANDLER: Lauren

Here are the answers I was told to your questions.

Stanishev arrived Monday though his talks with Medvedev and Putin were
postponed. This gave him a rare chance to speak with some unusual Russians
instead.

Talks with Stanishev were exciting and we know he will be motivated to
change his attitude in the future. He had a sitdown with now only Medvedev
and Putin finally on Tues, but a nice chat with Luzhkov and his people on
Monday-if you get my drift. Of course, Russia wasn't all needles and fire,
but gave some sweets to Bulgaria too with a loan of $5b now being dangled
in front of Stanishev.

There will most likely be a deal on SouthStream by the end of the May, but
in all honesty that doesn't matter as much as a deal on Russia controlling
more of Belene.
--
Lauren Goodrich
Director of Analysis
Senior Eurasia Analyst
STRATFOR
T: 512.744.4311
F: 512.744.4334
[email protected]
www.stratfor.com

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also