Бизнесмен “изхранвал” Станишев във Франция – отблагодаряват му се с хотел на морето

Екип на Биволъ

Братя Станишеви на изложба на архитекта Норман Фостър 2007 г.

“И премиера съм го изхранвал преди години, трябва ли да го споменавам това нещо” – възмущава се бизнесменът Петър Бъчваров пред микрофона на журналистка от в. Политика.

“Кога сте го изхранвал?

Ами беше във Франция при мене, ето като студент… Помагал съм му. Има ли некакво значение?”

 

Значението, което Петър Бъчваров не вижда е следното: когато Станишев “пораства” и става премиер на България, френският му благодетел получава терен на морето за 7 евро на квадратен метър с активното съдействие на партийния другар и кмет на Царево Петко Арнаудов. А братът на Сергей Станишев – арх. Георгий Станишев, става проектант на хотелския комплекс, който бизнесменът иска да вдигне на общинската земя.

 

На 04.07.2003 г. Общински съвет Царево гласува решение за продажба на 2382 кв/м. общински имот срещу 33000 лв на Петър Русев Бъчваров. Срещу тази преференциална цена, в пъти под пазарната, той се задължава да направи “инвестиция”: да промени предназначението на имота, да изготви ПУП, да построи хотел и да създаде минимум 20 работни места. Това е записано и в идейния проект, представен в община Царево, а автор на проекта е арх. Георгий Станишев, брат на премиера Сергей Станишев.

Кметът Петко Арнаудов обаче сключва договор без тези условия. А бизнесменът дори не е направил постъпки за строително разрешение в посочения от ОбС Царево срок.

Случаят е описан най-подробно в одитен доклад на АДВФК за Община Царево от август 2005 г., в който са изброени цели 105 нарушения на закона. Бургаската прокуратура, овладяна от близки на БСП “наши, читави” прокурори, обаче не си мърда пръста по нито една от тези скандални констатации на държавната финансова инспекция.

Capture_2014-03-26_a_14.49.27

Абсолютно същата схема е приложена и в скандалната сделка за 130 декара общински земи зад плажа “Корал”, продадени на фирма близка до бургаския кмет Димитър Николов (ГЕРБ). Срещу нереално ниската цена от 7 долара на квадрат фирмата “Витатур инвест” се задължава да построи хотели и да разкрие 500 работни места. Това не е направено, а години по-късно земите са продадени с фантастична печалба на цени от 200 до 400 евро на кв.м. Това става възможно защото Петко Арнаудов и юрисконсулта на общината Евгений Мосинов (лидер на БСП-Бургас) “пропускат” да впишат в договора условието за разтрогване на сделката, изрично гласувано от ОбС Царево. Бургаската прокуратура замаза и този скандален случай, като не видя нито щета за общината, нито умисъл в действията на кмета и приближените му, въпреки че не е спазено Решение на ОС и така е ощетен обществения интерес със стотици милиони евро. Ако се извърши последващото бетониране на Корал, това ще доведе и до необратима щета за природата и унищожаването освен на екзотичната местност, но и на естественото находище на защитения рядък вид на блатно кокиче в България. 

Вместо да отговаря в съда за злоупотреби, Арнаудов се хвали пред съпартийци, че контактът с арх. Станишев заздравил връзките му в партията. Здрави връзки, които с годините ръжда не хващат. През лятото на 2013 бившият кмет, гробокопач на Парк Странджа и автор на скандални посегателства срещу природата и законността, беше трудоустроен за шеф на горското в Царево.

Походът срещу Странджа и срещу журналистите

Схемата описана по-горе лъсва през 2007 г. след разследване на Асен Йорданов и Мария Николаева за в. Политика. По това време вестникът още не е купен от майката на Делян Пеевски и Асен Йорданов публикува поредица от материали озаглавени “Кръстоностният поход срещу Странджа”.

След като записва Бъчваров, който се държи като мутра и заплашва с посещение на редакцията, Мария Николаева наистина е посетена в редакцията от мутри, които носят вестника с първата част от разследването. На вестника се мъдри печат от Народното събрание за екземплярите, които се получават там и не са за продан. Неканените посетители заплашват Николаева, че ще бъде залята с киселина ако разследването продължи и ако втората част от публикацията, в която е материалът за Станишеви, види бял свят.

Междувременно целият тираж на “Политика” за Бургас и региона е изкупен още “на рампа” и не достига до будките за вестници. Втората част от разследването все пак излиза от печат, тъй като редакцията на вестника не се огъва и дори дава гласност на заплахите срещу Николаева. Тиражът отново е изкупен от неизвестни лица в тъмни кожени якета, които са действали “по поръчка на БСП”, сочи информация от източник пожелал анонимност.

Няколко месеца по-късно в Бургас е атакуван Асен Йорданов. Той обаче успява да отблъсне нападателите, които го причакват в тъмното пред дома му, въоръжени с ножове и метални пръти.

Естествено, нито МВР, нито Прокуратурата успяват да открият агресорите на Николаева, въпреки охранителните камери и свидетелите, записали номера на джипа, нагло паркиран от мутрите пред редакцията на в. “Политика”. Подобна е съдбата на разследването за нападението срещу Асен Йорданов. Случаите с Николаева и Йорданов бяха взети на отчет от “Репортери без граници”, и попаднаха в подробен доклад за репресиите срещу журналисти в България.

Capture_2014-03-26_a_14.53.45

Доклад на Репортери без граници от 2009 г. (виж тук) отделя специално внимание на заплахите срещу Николаева и Йорданов

Поредицата от събития показва ясно причинно-следствената връзка. Ключовата информация, заради която се активизират мутренските отряди на БСП, с цел да предотвратят нейното публикуване, е свързана с “изхранването” на Станишев във Франция и далаверата със земята и хотела в Царево.

Днес след изявленията на арх. Георгий Станишев, че би “хвърлил един бой” на всеки, който го свързва с проекта Карадере, си струва да се припомни как са действали овластените братя в миналото, а според някои индикации, готови са да действат и в момента спрямо неудобните журналисти, изваждащи на бял свят крещящи конфликти на интереси в Станишевата фамилия. Подобно “откровение” в национален ефир и то направено от брата на Лидера на ПЕС е много зловещ знак за настъпващо мракобесие над независими журналисти и медии в България.

За да се тушират натрупващите се скандали около Станишев е впрегната цялата пропагандна машина на властта. Дори нарочения за “дисидент” в БСП Георги Кадиев представи в интервю за Медияпул фактите като някакъв “черен пиар” срещу Станишев.

Но историите с гранта на Моника от Европарламента, далаверите с общински земи в Царево, скандалната заменка на 700 декара в Карадере за проекта на Фостър & Станишев, както и актуалния сертификат за офшорния английски инвеститор не са измислени, нито пък могат да бъдат измислени от журналистите, вчера и днес. Те само регистрират и документират как се добиват и разпределят облагите от властта в семейството на номенклатурния пребоядисан комунист (така определя Станишев швейцарския вестник Льо Тан в днешна своя публикация), и лидер на ПЕС.

Биволъ призовава свидетелите на “изхранването” на Станишев във Франция от Петър Бъчваров да се свържат с редакцията. За този епизод от живота на бившия премиер се знае твърде малко, а определено си струва да се узнае повече.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also