Бизнесмен “изхранвал” Станишев във Франция – отблагодаряват му се с хотел на морето

Екип на Биволъ

Братя Станишеви на изложба на архитекта Норман Фостър 2007 г.

“И премиера съм го изхранвал преди години, трябва ли да го споменавам това нещо” – възмущава се бизнесменът Петър Бъчваров пред микрофона на журналистка от в. Политика.

“Кога сте го изхранвал?

Ами беше във Франция при мене, ето като студент… Помагал съм му. Има ли некакво значение?”

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Значението, което Петър Бъчваров не вижда е следното: когато Станишев “пораства” и става премиер на България, френският му благодетел получава терен на морето за 7 евро на квадратен метър с активното съдействие на партийния другар и кмет на Царево Петко Арнаудов. А братът на Сергей Станишев – арх. Георгий Станишев, става проектант на хотелския комплекс, който бизнесменът иска да вдигне на общинската земя.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

На 04.07.2003 г. Общински съвет Царево гласува решение за продажба на 2382 кв/м. общински имот срещу 33000 лв на Петър Русев Бъчваров. Срещу тази преференциална цена, в пъти под пазарната, той се задължава да направи “инвестиция”: да промени предназначението на имота, да изготви ПУП, да построи хотел и да създаде минимум 20 работни места. Това е записано и в идейния проект, представен в община Царево, а автор на проекта е арх. Георгий Станишев, брат на премиера Сергей Станишев.

Кметът Петко Арнаудов обаче сключва договор без тези условия. А бизнесменът дори не е направил постъпки за строително разрешение в посочения от ОбС Царево срок.

Случаят е описан най-подробно в одитен доклад на АДВФК за Община Царево от август 2005 г., в който са изброени цели 105 нарушения на закона. Бургаската прокуратура, овладяна от близки на БСП “наши, читави” прокурори, обаче не си мърда пръста по нито една от тези скандални констатации на държавната финансова инспекция.

Capture_2014-03-26_a_14.49.27

Абсолютно същата схема е приложена и в скандалната сделка за 130 декара общински земи зад плажа “Корал”, продадени на фирма близка до бургаския кмет Димитър Николов (ГЕРБ). Срещу нереално ниската цена от 7 долара на квадрат фирмата “Витатур инвест” се задължава да построи хотели и да разкрие 500 работни места. Това не е направено, а години по-късно земите са продадени с фантастична печалба на цени от 200 до 400 евро на кв.м. Това става възможно защото Петко Арнаудов и юрисконсулта на общината Евгений Мосинов (лидер на БСП-Бургас) “пропускат” да впишат в договора условието за разтрогване на сделката, изрично гласувано от ОбС Царево. Бургаската прокуратура замаза и този скандален случай, като не видя нито щета за общината, нито умисъл в действията на кмета и приближените му, въпреки че не е спазено Решение на ОС и така е ощетен обществения интерес със стотици милиони евро. Ако се извърши последващото бетониране на Корал, това ще доведе и до необратима щета за природата и унищожаването освен на екзотичната местност, но и на естественото находище на защитения рядък вид на блатно кокиче в България. 

Вместо да отговаря в съда за злоупотреби, Арнаудов се хвали пред съпартийци, че контактът с арх. Станишев заздравил връзките му в партията. Здрави връзки, които с годините ръжда не хващат. През лятото на 2013 бившият кмет, гробокопач на Парк Странджа и автор на скандални посегателства срещу природата и законността, беше трудоустроен за шеф на горското в Царево.

Походът срещу Странджа и срещу журналистите

Схемата описана по-горе лъсва през 2007 г. след разследване на Асен Йорданов и Мария Николаева за в. Политика. По това време вестникът още не е купен от майката на Делян Пеевски и Асен Йорданов публикува поредица от материали озаглавени “Кръстоностният поход срещу Странджа”.

След като записва Бъчваров, който се държи като мутра и заплашва с посещение на редакцията, Мария Николаева наистина е посетена в редакцията от мутри, които носят вестника с първата част от разследването. На вестника се мъдри печат от Народното събрание за екземплярите, които се получават там и не са за продан. Неканените посетители заплашват Николаева, че ще бъде залята с киселина ако разследването продължи и ако втората част от публикацията, в която е материалът за Станишеви, види бял свят.

Междувременно целият тираж на “Политика” за Бургас и региона е изкупен още “на рампа” и не достига до будките за вестници. Втората част от разследването все пак излиза от печат, тъй като редакцията на вестника не се огъва и дори дава гласност на заплахите срещу Николаева. Тиражът отново е изкупен от неизвестни лица в тъмни кожени якета, които са действали “по поръчка на БСП”, сочи информация от източник пожелал анонимност.

Няколко месеца по-късно в Бургас е атакуван Асен Йорданов. Той обаче успява да отблъсне нападателите, които го причакват в тъмното пред дома му, въоръжени с ножове и метални пръти.

Естествено, нито МВР, нито Прокуратурата успяват да открият агресорите на Николаева, въпреки охранителните камери и свидетелите, записали номера на джипа, нагло паркиран от мутрите пред редакцията на в. “Политика”. Подобна е съдбата на разследването за нападението срещу Асен Йорданов. Случаите с Николаева и Йорданов бяха взети на отчет от “Репортери без граници”, и попаднаха в подробен доклад за репресиите срещу журналисти в България.

Capture_2014-03-26_a_14.53.45

Доклад на Репортери без граници от 2009 г. (виж тук) отделя специално внимание на заплахите срещу Николаева и Йорданов

Поредицата от събития показва ясно причинно-следствената връзка. Ключовата информация, заради която се активизират мутренските отряди на БСП, с цел да предотвратят нейното публикуване, е свързана с “изхранването” на Станишев във Франция и далаверата със земята и хотела в Царево.

Днес след изявленията на арх. Георгий Станишев, че би “хвърлил един бой” на всеки, който го свързва с проекта Карадере, си струва да се припомни как са действали овластените братя в миналото, а според някои индикации, готови са да действат и в момента спрямо неудобните журналисти, изваждащи на бял свят крещящи конфликти на интереси в Станишевата фамилия. Подобно “откровение” в национален ефир и то направено от брата на Лидера на ПЕС е много зловещ знак за настъпващо мракобесие над независими журналисти и медии в България.

За да се тушират натрупващите се скандали около Станишев е впрегната цялата пропагандна машина на властта. Дори нарочения за “дисидент” в БСП Георги Кадиев представи в интервю за Медияпул фактите като някакъв “черен пиар” срещу Станишев.

Но историите с гранта на Моника от Европарламента, далаверите с общински земи в Царево, скандалната заменка на 700 декара в Карадере за проекта на Фостър & Станишев, както и актуалния сертификат за офшорния английски инвеститор не са измислени, нито пък могат да бъдат измислени от журналистите, вчера и днес. Те само регистрират и документират как се добиват и разпределят облагите от властта в семейството на номенклатурния пребоядисан комунист (така определя Станишев швейцарския вестник Льо Тан в днешна своя публикация), и лидер на ПЕС.

Биволъ призовава свидетелите на “изхранването” на Станишев във Франция от Петър Бъчваров да се свържат с редакцията. За този епизод от живота на бившия премиер се знае твърде малко, а определено си струва да се узнае повече.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: