STV или Единичен прехвърляем вот

by Екип на Биволъ

stvballot

На редакционната поща на Биволъ се получи следното отворено писмо до Президента в полза на преференциалното гласуване със системата STV. Хареса ни рационалното, подредено и аргументирано предложение, което рязко контрастира с какофонията на идеите, излъчвани от различни участници в протестите.

В науката има един прост принцип, наречен “Бръснач на Окам”: не усложнявай нещата без необходимост. При въвеждане на STV усложнение има, но то е минимално и необходимо, за да се постигне желаният ефект на граждански контрол. Важно е също, че промяната е постижима в рамките на редовния, действащ в момента парламент. В рубриката “Какво да се прави” Биволъ ще предостави трибуна и на други издържани и аргументирани експертни мнения и предложения.

Уважаеми господин Президент,

Ето го моето конкретно предложение и искане, което ще помогне за излизане от така наречената политическа и социална криза:

Замяна на сегашната избирателна система за избор на парламент със системата STV – Единичен прехвърляем вот.

Защо избирателната система, за избор на парламент трябва да се смени?

При парламентарните избори в България се гласува за партии. Избирателите не могат да определят какви хора попадат в партийните листи и в последствие стават „народни” представители. Реално ние гласуваме за 1-2 популярни човека от дадена партия, а те избират какви слуги да заберат със себе си в парламента.

По този начин там влизат хора, които не представляват народа, а просто изпълняват нарежданията на лидерите си.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

При последните три избора на Народно събрание ясно се вижда, че чрез 1-2 души, обичани от народа, една партия спечелва много места в парламента.

Ние гласуваме само за 10-ина човека, вместо за 240.

Много по-трудно се подкупват 240 депутата отколкото 10. Сега е достатъчно да бъдат подкупени лидерите на парламентарно представените партии.

Това е причината за нарушението на разделението на властите.

Когато една партия спечели мнозинство в Народното събрание тя сформира правителство и управлява страната. Така тази партия се сдобива с изпълнителната власт. От друга страна същата партия може да променя законите, тъй като има мнозинство в Народното събрание.

Оказва се, че изпълнителната и законодателната власт са съсредоточени в ръцете на едноцифрен брой хора – лидерите на партията спечелила мнозинство.

Българският избирател чувства, че от него не зависи нищо, което е причината за ниския процент гласуващи.

Ако една партия не събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента, гласовете на хората, които са я подкрепили се губят.

Затова гласоподавателите са принудени да избират по-малкото зло. Те гласуват за дадена партия само, за да може друга партия да спечели по-малко места в парламента.

Коя избирателна система е подходяща?

STV – Single transferable vote (Единичен прехвърляем вот)

При STV се гласува за личности, които се подреждат по ред на предпочитание.

Гласоподавателят директно избира хората, които да го представляват в парламента.

За разлика от мажоритарната система обаче, тук няма загуба на гласове!

Ако първият по предпочитание кандидат не бъде избран, гласът на избирателя не се губи, а се прехвърля към втория по ред на предпочитание кандидат.

Предимства:

 1. Справедливо, пропорционално представяне на всички политически възгледи в обществото;
 2. Не се губят гласове;

Недостатък: Усложнява се броенето на гласовете.

Това не усложнява гласуването.

Всеки човек завършил 4-ти клас може да подреди кандидатите по ред на предпочитание.

STV се използва в:

 • Австралия;
 • Ирландия;
 • Малта;
 • Шотландия;
 • Северна Ирландия;
 • Индия;
 • Исландия
 • Нова Зеландия;
 • Пакистан;
 • Някои градове в САЩ.

За да се смени избирателната система не е нужно да бъде свиквано Велико Народно събрание. Обикновеното Народно събрание може да промени изборния закон.

С уважение,

Траян Атанасов

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also