Тихата безкръвна революция:

Интернет отвръща на цифровото проследяване с децентрализиран VPN

В магазините на Google и AppStore се появи ново приложение – Tachyon VPN. Малко по-рано бе пусната алфа-версия на този безплатен VPN за MacOS, а скоро ще излезе версията за Windows.

„Ех пък и намерили информационен повод за статия в пресата! Че и с „революция“ в заглавието!“ – ще се дръпне читателят и ще се окаже, че не е прав. Защото Tachyon не е поредният сервиз за безопасна и анонимна работа в мрежата, а първият VPN в историята, работещ в блокчейн и готов за използване от редовия потребител.

В Tachyon няма централизирани сървъри, които някой може да блокира, тъй като обменът на информация се осъществява в партньорска мрежа между участниците. Всеки от участниците пък изпълнява ролята на сървър. Целият трафик в Tachyon е кодиран с криптиране от край до край, а да го проследиш е невъзможно,

защото по-рано шифрованите данни се пренасят през интернет с помощта на симулирани обикновени протоколи /HTTP и TLS/, без по никакъв начин да се отличават от окръжаващия поток данни. И, в крайна сметка:

Tachyon VPN е невъзможно нито да се закрие, нито да се забрани, нито да се накаже

Защото този сервиз няма началство, протоколът е отворен, а управлението на блокчейна и мрежата се осъществява чрез традиционната за криптоиндустрията структура – DAO, децентрализирана автономна организация, в която всички решения се приемат с общо равнопоставено гласуване на анонимните участници в мрежата.

 

Главното, според мен, достойнство на Tachyon VPN е в пределната простота на използването: инсталирате приложението от магазина на Google или Apple, отваряте го – и на екрана виждате единствен бутон: Включи/Изключи. Кликвате и след секунда цялата ваша комуникация е скрита за страничните очи.

При това знаете, че никой не може да принуди вашия доставчик на услугите VPN да се регистрира някъде и да споделя някаква информация. Не, защото вашият доставчик е такъв принципен и упорит, а защото няма кой да бъде задължен за това – няма щаб-квартира, няма ръководител, юридическо лице също липсва. Остава, едва ли не, всеки редови потребител на мрежата Tachyon да бъде заплашван. Но и това е безполезно, защото самите потребители не знаят нищо, освен собствения си трафик.

Колкото повече наблюдавам развитието на събитията в света, толкова по-силно се поддавам на възхищението – до какво ли така подредено и съразмерно върви постъпателното движение към новата глобална парадигма на съществуването на човечеството от старата! Новата парадигма се нарича E Unibus Pluram /От едно – много/. Заимствах тази фраза от есето на американския писател Дейвид Фостър Уолъс, който, на свой ред, е обърнал крилатата фраза на Цицерон „E Pluribus Unum“ /От многото – едно/, украсяващо герба на САЩ.

Прехода към новата парадигма ние наблюдаваме навсякъде:

– Вместо централизирания интернет вече има Web 3.0, в който информацията се съхранява разпределена в шифрован вид в компютрите на редовите потребители на световната Мрежа /Blockstack, Filecoin, Graphite Docs и др./.

– Вместо йерархичната система DNS, основана на разрешаващи сървъри и контролирана от шепа американски компании, а същевременно и вместо националните реплики на тази уязвима структура са включени сервизи с имена на домейни, реализирани в децентрализирани блокчейни /Ethereum Naming Service, Handshake, Unstoppable Domains и др./

– Вместо тоталитарните социални мрежи са създадени и пуснати алтернативни децентрализирани блокчейн-площадки; Facebook е реализиран в Minds, вместо Reddit и Twitter има Hive, Golos, Steem и Commun, вместо Instagram има All.me, вместо LinkedIn има Indorse.

– Вместо фиатни пари с безгранична инфлационна емисия, контролируема от централните банки на държавите, съществуват множество криптовалути, предоставящи широк спектър функции – от спестовни /Bitcoin/ до пълна анонимност (Monero, Zcash, Beam и др./.

– Вместо банковото оценъчно-разрешително кредитиране са създадени десетки сервизи DeFI /децентрализирано финансиране/, където всеки потребител може сам да вземе или да предостави кредит, без да иска от никого разрешение, доколкото изпълнението на задължените страни безпристрастно се контролира не от юридически структури, а от математически проверени смарт-договори / Maker, Compund, Aave, dYdX, bZx, Sablier, Dharma, Fulcrum и др./.

В тази картина липсваше последното звено – този същият предходен вид, в дарвинския смисъл на думата, без който е невъзможно раждането на новото качество. Такова звено дойде като Tachyon VPN, обединил инфраструктурата на традиционния интернет с новите технологии на пълната децентрализация в човешките отношения.

През двата месеца тестване на Tachyon VPN броят на потребителите му надскочи 150 000 души. Успехът е абсолютно феноменален за блокчейн-продуктите, които с огромен труд достигат до масовия потребител.

Сдържаността на всеки човек е лесна за разбиране. Първо, хората се опариха от безкраен поток от измами, стартирани под прикритието на ICO през 2016-2018 г. Лъвският дял на тези афери се падна на Русия, страните от бившия ОНД, Източна Европа и Азия, което се обяснява с бедността на населението. Когато няма спестявания, няма и особено какво да се губи, поради това нашите хора са готови да заравят монетки в първото им попаднало Поле на Чудесата, обещаващо бързо забогатяване.

Второ, правителствените медии в цял свят упорито формират негативно отношение към криптотехнологиите, като създават в обществото измамни конотации на криптовалутата с тероризма, педофилията, търговията с наркотици и международните криминални групировки. Всичко това, разбира се, е безсмислица, доколкото делът на криптовалутата в нелегалния търговски оборот не превишава 1%. Но ефектът на доверието към правителствените медии действа безотказно – попитайте 10 души на улицата за биткойна и 9 от тях ще отговорят, че това е афера или престъпление.

Трето, блокчейн-технологиите са сложни за масово възприемане. Всъщност, сложно е всичко, което ни заобикаля – от автомобила до интернета. Но и автомобилът, и интернет отдавна достигнаха пределното ниво на адаптация за обикновения човек – за да постигнеш желания резултат е достатъчно да натиснеш бутона.

До този момент блокчейн-технологиите се намираха на същото равнище, на което беше и интернет в началото на 90-те години. Спомням си, че първото си включване в световната Мрежа настройвах в Windows for Workgroups 3.11 повече от денонощие – първо четях в списания за компютри за информационните форуми /BBS/, на които може да се намери Winsock API от странични разработчици Chameleon и Trumpet (Winsock – това е специален фреймуърк за работа с протокол TCP/IP, който беше вграден в ОС първо само в Windows 95/, после с часове настройвах дузина параметри, после поотделно конфигурирах приложения за работа с поща, конференция на новини и сървъри FTP.
Това беше ужасно и единици ползваха интернет. Също толкова ужасно изглеждаха и нещата с блокчейн-продуктите, които само специалисти можеха да настроят.

Днес ние се оказваме свидетели на последната, решаващата стъпка – превода на сложните блокчейн-технологии на езика на „един клик“. За да получим или дадем пари на кредит при гаранцията на безпристрастния смарт-договор, е достатъчно да изтеглим приложението на мобилния си телефон и да кликнем на бутона на дисплея. За да се възползваме от VPN за блокчейн, също не се налага нищо да настройваме – клик! И всичко работи.

Предвиждам и възражения – алтернативите на социалните мрежи, реализирани в блокчейн, съществуват относително неотдавна, но не се налага да говорим за никаква конкуренция с Facebook и ВКонтакте. Само вижте високотехнологичната социална мрежа №1 в блокчейн minds.com – чиста проба Зомбиленд, където са се приютили без работа два и половина потребители. При това всичко в minds.com е интуитивно, всичко е привично и познато, а единствената разлика с Facebook е в това, че липсват Цукърбърг или друг началник, които биха могли да ви баннат за това, че сте казали нещо неправилно /според неговото, цукърбърговското разбиране за правилно и неправилно/.

На практика алтернативните социални мрежи са пусти, но вината за това изобщо не е на блокчейн-технологиите, а самата идея на социалната мрежа, която се вдъхновява само от масовото стълпотворение – колкото повече народ се струпа на площадката, толкова повече площадката е привлекателна.

Социално активната публика непременно ще премине към децентрализираните мрежи, но ще направи това последно, само след като алтернативните технологии основателно стеснят традиционните сервизи на интернета по силата на своите обективни преимущества.

Съвсем по друг начин стоят нещата с VPN. Тук внедряването на блокчейн-технологиите се очаква вече отдавна и с голямо нетърпение.

Интересът на обществото към защитата на комуникациите в интернет се проявява навсякъде, дори и да е неравномерно разпределен в геополитическо отношение. Например, в страните на западната цивилизация VPN ползват от 4% /в Австралия/ до 6% /в Германия/ от потребителите на интернет.

Не така е в страните от Третия свят – в Индия и Турция – 18%, в Китай – 20%, в Тайланд и Русия – около 24%.
Само помислете: една четвърт от редовите потребители на мрежата, които компютърните гикове (ентусиазирани до обсесия от технологиите, б.ред.) са свикнали да считат за леймъри (неосведомени, невежи, б.ред.), се справят забележително с такава технология като VPN.

Главната заслуга в популяризирането на VPN в нашето отечество, без съмнение, принадлежи на Роскомнадзор. Последната вълна на народния интерес към този преди неведом сервиз се случи, след като Роскомнадзор успешно се пребори с Telegram. В името на справедливостта трябва да се каже, че масовата популярност на VPN бе осигурена все пак не от Месинджър, а от пиратския видеоконтент и торент-тракерите, които, впрочем, Роскомнадзор също блокира. Поради това лаврите за популяризирането на технологията очевидно остават за този орган.

С други думи, популярността на Tachyon беше предопределена от потребността на пазара на самия сервиз за анонимизиране на трафика. Не по-малко важна роля изигра и блокчейн-технологията, която прави невъзможен натиска върху компанията, предоставяща услугите на VPN.

При сънародниците ми е налице забележителен прецедент – през март миналата година Роскомнадзор разпрати писма до десетина крупни VPN-провайдери с изискването да се включат в държавната информационна система. Девет от тях очаквано се отказаха /всички, освен Kaspersky Secure Connection, което също беше очаквано/, прибраха своите сървъри от територията на Руската федерация и спокойно продължиха предоставянето на услугите си.

Рискувам все пак да предположа, че въпросната реакция се случи само заради това, че мнението на Роскомнадзор не интересува никого извън пределите на Русия, още повече – никого не плаши.

Представете си, че идентично изискване би повдигнал американският събрат на Роскомнадзор за борбата за чистота на политическите нрави – Агенцията за национална сигурност на САЩ. Дали изобщо някой счита, че отговорът на NordVPN, Hide My Ass!, Hola VPN, Openvpn, VyprVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish и VPN Unlimited би бил подобен на този от случая с руското ведомство?

На всички, които си пазят геополитическите илюзии, предлагам да си спомнят за съдбата на продуктите на Facebook /Libra/ и Telegram /TON/, свързани с криптотехнологиите – и двата бяха пречупени като дървеница още преди да се появят на бял свят.

Прелестта и надеждността на VPN, базиран на блокчейн-технологиите, се състои в това, че там няма кого да пречупваш и тормозиш – нито физически /със завземане на сървърното оборудване/, нито юридически /с обявяване извън закона на територията на националните юрисдикции/.

Преди всичко, аз бих искал да се поздравим всички ние не просто с настъпването на цифровата революция, а с революцията от нов тип. Новината й се крие в морално-етичното великолепие – за пръв път в историята се случва безкръвна революция! Не, защото хорските нрави са станали по-малко кръвожадни, а защото изчезват обектите и субектите на натиска. Воистину – E Unibus Pluram!

Автор: Сергей Голубицкий, Новая газета 

Превод: Екип на Биволъ
***Руското издание „Новая газета“ е част от Международния консорциум на разследващите журналисти /OCCRP/, където е и сайтът Биволъ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d