Биткойн: на прост език – за умни хора

Държавата спечели 1,5 милиарда лв. от биткойни за три месеца
Екип на Биволъ

След разбиването на престъпна група хакнала софтуера на “Агенция Митници” през май т.г., българската държава сложи ръка върху 213 519 биткойна. Тогава те струваха 852 милиона лв. За три месеца сумата се е удвоила и ако държавата продаде биткойните днес, вече ще прибере 1,49 милиарда лева. Ако виртуалната валута нараства със същото темпо до края на годината ще бъде запълнена липсата от КТБ, а до средата на другата година ще има пари за магистрала “Хемус”.

След новината за конфискуваните биткойни от Българската Биткойн Асоциация отбелязаха, че България вече държи 1% от световните запаси на виртуалната валута, 

“Ако приемем, че през 2015 година са откраднати държавни пари, то покупката на биткойни срещу левове през 2015 година е най-успешната инвестиция с държавни пари през цялата история на Третата Българска държава.” 

За съжаление този удар на българските правоохранителни органи не стана световна новина, за разлика от затварянето на платформата Silk Road от ФБР. Тогава американската агенция конфискува по малко от 200 000 BTC.

Какво е Биткойн, защо няма да спре да расте и защо виртуалните валути са бъдещето ще научите от статията на нашия читател и експерт Валерий Велчев.

Биткойн – На прост език – за умни хора

– Биткойн е първата в историята на човечеството технология, която е по-силна от държавите и централизираните власти. И това е заради принципите, по които се създава и управлява и които хората възприемат за справедливи и общи за целия свят.

Правителствата са против биткойна защото им взема въздуха – не могат да си печатат пари. Абсурд е да се съюзяват. Абсурд е да забраняват. Дори в Китай – властта е централизирана, неконтролируема, с огромни парични резерви, а и една трета от миньорите (компютри, които добиват биткойни б.ред) са там, както и да се противопоставят – са безсилни. Мао Цзедун е избил 50 милиона китайци, но вече времената са други. Каквато и глупост да измислят, дори и смъртни наказания, не могат да свалят цената на биткойна с повече от 20 – 30 %, временно. Не могат да са срещу целия свят или да се затворят в черупка. Ако пък почнат да купуват в големи количества биткойни, то цената бързо и драстично ще скочи ….

Китайските хора не само готвят хубави манджи, те работят, произвеждат много … включително и пари – генерират една трета от биткойните и поддържат значима част от цялата разпределена мрежа. Китай е най-големият пазар на криптовалути. А Лондон е най-големият финансов пазар на традиционните валути.

В Швейцария автоматите за билети за железниците работят и с биткойни и всеки може да си купи. Там вече приемат плащания с биткойни за административни услуги. Не е масово още, но е сложено началото. Управителят на швейцарската централна банка обяви, че технологията е преобърнала цялата финансова система с главата надолу.

Швейцарското правителство не се страхува от криптовалутите защото са прозорливи и сериозни. Не печатат инфлационни франкове, не се лакомят за дребни суми и гледат в бъдещето, а не назад. Служат на избирателите си… Все референдуми правят.

Японците – пазарът им е в гените.

Още в 17-ти век са изследвали пазарите и поведението на участниците. Още оттогава имат система за графично описване на цените – японски свещи. С тях предвиждат посоката на движение на цените. Триста години по-късно останалата част на света ги приема и използва. В Япония изчисляват, че крипто-пазарът там ще достигне 1 трилион йени за няколко години и затова финансови, технологични и други конгломерати са в надпревара да се включат в играта. Хеджират резервите си с криптовалути, създават борси… Японското правителство не пречи на прогреса и дава пример на света – прие биткойна официално и създава правила…. Не са дребнави и страхливи, а мислещи хора. Тежат си на мястото.

Ето блиц-поглед на пазара на 18 август 2017 г. Цената за един биткойн усреднено е 4279 долара, а на различните пазари (за сравнение) преизчислена в американски долар е:

Аржентина – 4707 – защото е най-голяма инфлацията на аржентинското песо

Великобритания – 4629 – заради несигурността на лирата от Брекзит

Бразилия – 4500 – инфлация на бразилския реал и неустойчиво правителство

Китай – 4498 – имат юани и долари бол, и знаят как да ги умножават

Канада – 4491 – търсят независимост от американския долар

Япония – 4200 – най-ниска инфлация на йената и най-вярват на държавата си

Логиката е желязна.

………………………………….

Хората не знаят за какво става дума – 70 – 80% въобще не са чували думата биткойн … .

Но през 1980 година хората не бяха чували за компютри, 2000 г. – не знаеха какво е интернет …

– Криптопарите са най-добрият начин за съхраняване и обменяне на стойност, за честна търговия, за спасяване от данъци и такси, за анонимност, за улесняване на живота ….

– Пазарът ще наложи една единствена валута за съхраняване и размяна на стойност – биткойн. Не може да са две и днес никоя друга няма шанс.

– Блокчейн реално е многостранно счетоводство с утвърждаване на транзакциите от цялата съвкупност от машини без никаква човешка намеса. Правилата, по които работи, са ясни и общоприети. А машините са неподкупни и не пият ракия.

Австралиецът Крейг Райт е автор и водещ на проекта биткойн. Използвал е псевдоним – Сатоши Накамото японски философ от 17-ти век. Псевдонимът е, за да се опази, но след като произведението му (биткойн) стана непобедимо – се яви пред обществото. Авторите са си създали първите един милион биткойна и ги пазят за себе си – честно, принципно и скромно. С тези 4,7 процента не могат да командват мрежата. Мрежата вече е пълнолетна и се управлява сама. Кодът е отворен, вижда се от всички (които могат да виждат) и няма тайни вратички, няма пробойни. И абсолютно никой не може да го промени без съгласието на цялото биткойн-общество. И създателите – също.

Животът е динамичен, появяват се проблеми – предлагат се решения и ако има някакво съгласие се приемат промени. Ако има разногласия – всеки има възможност да избира по кой път да тръгне. На разделянето му казват вилица – стават две валути и се развиват самостоятелно. С времето се вижда резултатът. По-често – който се отцепи от мнозинството – губи (ефект на мрежата).

– Цялата система от възли, мрежи, машини, портфейли заедно с шифрованите данни (вериги от блокове), копачи и хората, които стоят зад тях, я наричат Екосистема Биткойн. Устойчива, прогресивна, саморазвиваща се. Огромна.

– Япония, Швейцария, Великобритания, Австралия … приеха криптовалутите, САЩ, Европа – също, но половинчато, Китай и Русия ги забраниха, но после им дойде акъла в главите и сега „мислят“ хватки … И Сталин е избил 40 милиона руснаци, но колелото се върти, отварят се към света. Колкото и да са войнствени сега светът е едно село и всички клюки се виждат и чуват. Другите държави се снишават и изчакват, за да видят какво ще стане.

– Много банки и всякакви финансови институции работят с криптовалути.

– Държавите и бюрократите ще видят, че нямат избор и ще приемат криптопарите, пак с цел да скубят данъци и такси и да държат под контрол населението си.

– Олигарси, султани и всякакви далавераджии и бандити се възползват от криптовалути, за да скриват следи, да съхраняват, да обменят и да пренасят стойност, несравнимо по-лесно отколкото чрез злато.

– И без биткойн, в дълбокия уеб (DarkWeb) си съществува скрита банкова система, обслужваща сивата икономика и терористи – криптовалутите не са оправдание.

– Държавите имат грижата да превъзпитават разбойниците. Разузнаванията следят под око паричните потоци. Криптопарите не ги лишават от тази възможност, стига да имат знанията.

– Всички транзакции назад в блокверигата могат да се проследяват и би трябвало да са валидни доказателства в съда.

– При всяко легитимиране (приемане) от държави и корпорации … цената скача нагоре.

– При всякакви кризи – потърпевшите търсят да се спасяват в биткойни. Аржентина, Индия…

– Когато тълпата се юрне да купува биткойни – цената литва нагоре.

– Прогнози – всякакви, но никоя не предвижда крах на биткойна. Постоянно се пускат разни фалшиви новини, за да се манипулира пазара. Но това си е редовен трик, на всички пазари.

– Има вероятност някоя нова технология да измести биткойна, но засега – няма.

– Понастоящем има проблеми с бързината на обслужването заради принципа на утвърждаването от всички на всеки 10 минути … Поради големия обем транзакции се налага да се изчакват на опашка и да се изпълнят в следващите 5 -6 блока, т.е. случва се потвърждението да стане след няколко часа … Болест на растежа. Но вече има много варианти за моментални разплащания чрез други криптовалути, обвързани към биткойна. Кодът е отворен и проблемът ще бъде решен. Само победителят още не е известен.

Основателят на компанията за антивирусни продукти McAfee се обзалага, че цената на биткойн може да удари умопорачителните 500 хил. щатски долара в рамките на следващите три години. Той казва: приказките, че биткойн е балон са абсурд. Блокверигата е толкова революционно решение колкото откриването на земеделието от човечеството …

Други, доказали се инвеститори, бизнесмени, програмисти, математици, мислещи хора, със сериозни аргументи предвиждат цена 100 хиляди долара до 2019 – 2021 година.

Блокчейн технологията (не биткойна) се внедрява в най-разнообразни технологични, регистратурни, договорни приложения, дори без връзка с криптовалути. Дава предимство да е устойчива системата, надеждно да се валидират дейности или състояния или договори, има проекти за организиране на избори, референдуми …

Частните блокчейни, разработвани от банките с цел премахване на посредници в операциите между тях, имат един основен проблем – нямат единица мярка с реална стойност по света (електронен токен, жетон). А такъв токен им е необходим, за да гарантира обмяната на активите в частните блокчейни без нуждата от посредник. Доларът не става защото е надут, волатилен и зависим от FED – федералния резерв. А FED, колкото и да са умни, все пак искат да живеят… и гледната им точка е друга.

Единственият такъв токен с реална стойност за момента е този на биткойн и цивилизацията ни тепърва започва да оценява експоненциално растящата сила на ефекта на мрежата. Той се оказва толкова силен, че първият постигнал го – не оставя шанс на никой друг претендент. Google+ не може да бие Facebook, Скайп не си дава първенството в комуникациите. Който човек иска да общува – не ще в малката мрежа, иска в голямата.

Недостатък на всички други блокчейн проекти е, че са или централизирани или недостатъчно разпределени – не са общоприети, а са немощни и уязвими. Могат да бъдат съборени от външни или от вътрешни сили.

Фундаменти на биткойна:

– Най-голямата изчислителна мощ на машините – хиляди пъти повече от на IBM, Google, Apple, Microsoft и други и на всички правителства и държави взети заедно

– Устойчив на всичко – стотици хиляди независими възли (разпределена база данни) – под земята, из океаните, в космоса, сигурно и на луната ще създадат, т.е. цялата Земя да гръмне – койните ще останат, който е жив – ще ги ползва (ако притежава).

– Най-хитрите, умни и прогресивни хора в общност с ясни правила и всички с общ интерес – непобедими и независими. В първите 9 години на бясно развитие биткойн-обществото се справи със всички проблеми. В следващите месеци ще бъде решен и проблема със скоростта.

– Гарантирана дефлация – максималният брой на биткойните ще е 21 млн. броя до 2140 година. Сега са произведени 16,5 млн., делими са на много дребни сатошита т.е. няма пречка да вършат работа за ежедневни нужди. И вършат – купуват се имоти, билети, пици, сладоледи…. Само още година за да се избистрят технологиите и да се появят оператори за карти и още една – за да стане масово …

Производителите на чипове и специализирани компютри Intel, AMD, nVidia … не смогват да задоволят пазара за изчислителна мощ.

– Непробиваема защита. Сложността на криптиране расте по-бързо от производителността на машините.

– Отворен към нови крипто-приложения за всякакви нужди (сега са 850 вида).

– Алтернативните койни са по-модерни, по-ефективни и по-удобни за мнооого различни приложения, но няма универсален и общоприет измерител на стойност както биткойна.

– От алтернативните криптопари има и балони, има и фалшиви, има и схеми Понзи.

– Няма друга нито валута, нито борса, нито технология, която да не се ръководи от конкретни хора и да е напълно независима от централен орган. А живите хора имат инстинкти, най-вече – алчност.

Инвестиране

(рисково начинание)

В следващите години биткойнът ще покаже истинската стойност на държавните валути (наричат ги фиатни пари) и които са надути – ще се спукат. Най-стабилни са японската йена и швейцарския франк. Затова те не се страхуват от биткойна и първи го приеха.

1. Биткойни

Най-добре е човек да има един биткойн-портфейл (не в борса), дългосрочно. И да си съхранява достъпа до него поне на три различни скрити места, включително и в завещанието… Засекретено и шифровано. Добър портфейл е Blockchain.info, регистриран в Люксембург, по европейските закони, легитимен. Никой не трябва да споделя абсолютния адрес на портфейла си, а да дава генериран от портфейла временен адрес за обмен. Има инструкции и за допълнително резервиране при екстремни ситуации. Още по-надеждни са хардуерните портфейли. Купуването на биткойни е най-сигурно от легални местни брокери в съответната държава. Точни хора са например crypto.bg (б. ред.: редакцията не споделя мнението на автора, тъй като crypto.bg рекламират “гнилата ябълка” ПИБ/FIBANK, участваща в криминални схеми).

2. Борси за обмен

Всички други криптовалути – на борсите, временно. И е рисково. Те са повече обещания, отколкото стойност, не се знае коя кога ще изостане в ралито и ще стане кръгла нула. А има и много монети, в които е заложена инфлация по принцип. Класация на криптовалутите:

https://coinmarketcap.com/all/views/all/#

Най-големите борси за чейндж на крипто : Poloniex, Bitrex, Кракен и Битфинекс. Битфинекс за 3 месеца спира да обслужва американци заради рестриктивни закони там, но и без Велика Америка (по Тръмп) Земята продължава да се върти.

Борсите по принцип обменят биткойн за всички други криптовалути и обратно – продават всички други срещу биткойни. Т.е. всички се сравняват с биткойн. Някои борси обменят и с фиатни пари, но тогава са под прицела на държавите и се пазят.

Класации на борси за криптовалути:

https://www.bestbitcoinexchange.io/

https://www.alexfortin.com/best-cryptocurrency-exchange-site/

3. Социална търговия

Лесна и ефективна е социалната търговия – да се копират сделки на майстори в бранша с всякакви инструменти и с автоматично изчисляване на риска и мъни-мениджмънта. Избираш си на кои трейдъри да се копират сделките, разпределяш порциите и само гледаш и се кефиш. Който трейдър не ти харесва – моментално си прехвърляш парите при друг. Има си автоматична система за наблюдаване, оценяване, класиране, възнаграждаване, за откриване на сигнали, за преизчисляване и нагледно показване, че и роботи за търгуване и т.н. Най-доброто място за социална търговия е eToro. Ново – eToro предлагат кошница от криптовалути. Те оценяват кои са перспективни за инвестиране и следят изкъсо риска и тренда. Случват се и отрицателни резултати, но сравнително рядко.

Класация на сайтове за социална търговия ….

https://investingoal.com/best-social-trading-networks/

http://socialtradingguru.com/networks/social-trading-networks

4. FOREX

На FOREX е още по-ефективно да се търгува, но е рисково и се искат много знания, умения, опит и време. Не е за неспециалисти. Малко форекс-брокери предлагат опции за крипто валути. Admiral Market (британска, регистрирана, легитимна, на 13-то място в класацията) предлага сега опции за 4 криптовалути. Други брокери още дремят.

Класация на форекс-брокери:

http://www.bestonlineforexbrokers.com/Online-Forex-Brokers/Forex-Broker-Ratings/Top-Rated-Forex-Brokers-1.html

2017технически:

SegWit2x споразумението ще се решава през ноември. Биткойн обществото няма да сгреши.

Rootstock sidechain – алткойни, органично свързани с биткойна, за активи …

– ETF Registration – регистрации и легитимиране на множество крипто-финансови инструменти от държавни и обществени организации …

– Трудността на производството на биткойни нараства експоненциално, както закона на Мур за компютрите, но много по-бързо … Така – никаква мафия не може да пробие защитата.

SpaceX (Илон Мъск) и Хюлет-Пакард вдигат хиляди спътници в орбита за възли на блокчейн-мрежата.

– Блокчейн е разпределена база данни със 100% uptime и неподатлива на DDOS атаки. Безкрайно скалируема, Свободно и безплатно достъпна за всеки в интернет. И всичко това – чрез малко приложение (API) и на всякакви компютри, телефони, таблети….

– Проектират се валути и приложения, органично свързани с биткойна, за да се постигат моментални транзакции – напр. Steem, XRP (рипъл) Няма начин да не се появят по-добри карти от Мастеркард и Виза. PayPal и Amazon вече работят и с биткойни. Търговците по-бързо внедряват биткойн разплащания, а клиентите – по-бавно ги харчат, защото си ги стискат ….

– Успешно върви проект за домейн-имена с разпределено и независимо управление, да не зависи от държави и от нечия благословия. Разширението на имената е bit, ползват специални протоколи и криптовалутата Namecoin NMC.

След отделянето на биткойн-кеш (вилицата от 1 август 2017) и двете цени се устремиха нагоре. Кеш има по-голям блок – 8 мегабайта и позволява много повече транзакции за единица време. Но това не е перспективно решение, а кръпка. Няколко дена след разделянето много от копачите се прехвърлиха да генерират биткойн-кеш защото е по-лесно и изгодно. Остана недостиг на производители на стария биткойн. От което следва дефицит и покачване на цената на биткойн. И вероятно спад на биткойн-кеш защото има излишък.

На 4 – 5 ноември 2017 ще има конференция на разработчици, копачи и притежатели на биткойни – открито ще се обсъждат технически решения как да продължи напред. Много варианти, разни интереси, труден консенсус.

SegWit практически увеличава броя на възможните onchain транзакции!

Офчейн транзакциите ще стават с някоя от lightning имплементациите. Тези lightning имплементации са възможни и без SegWit и без увеличение на блока – така че миньорите нищо не ги заплашва. Но ако мине SegWit LN ще стане много по-лесно имплементируема.

Ако се приеме LN – в много дейности за крайни потребители (use cases депозити, тегления ..), LN постига обема и скоростта на кредитните карти.

Дори с LN, никой не те задължава да ползваш офчейн транзакции. Тя е опция. И за много случаи няма да е подходяща.

– SegWit оправя безброй други недостатъци в сегашния биткойн, като transaction malleability (задръстването) – огромен проблем!

Спътниковата система Blockstream е първата в света услуга, която в реално време транслира и прави блокове на блокчейна чрез група сателити в космоса. С тази услуга всеки може да има достъп до биткойн мрежата от всяка точка на земното кълбо, включително и 4-те милиарда човека, които в момента не са свързани към интернет или са ограничени ... Така екосистемата биткойн става още по-устойчива на удари и въздействия. Вече практически е тествана. С 45 сантиметрова антена и нескъпо оборудване – от всяка точка на нашето кълбо и без необходимост от интернет.

Е и …?

Всички народи на тази Земя страдат от инфлацията и търсят спасение. В следващите години руснаци, аржентинци, индийци, китайци, американци … ще инвестират в ВТС. Имат цели дюшеци пълни с хартиени долари, които са надути, инфлационни.
Правителства ще наливат в каци без дъно на разработчици (в крипто) за да им разработят койни, каквито им изнася и да ловят балами. Ще мислят мръсни и неработещи закони, но … хората захитряват и имат достъп до информация.

Или с други думи – ВТС е без конкурент в следващите години. Етерът ETH, който е на второ място днес – е зависим, зависим от група хора – хора с природни инстинкти. Надеждността му е по-ниска, има пробойни. Другите алтернативи – също са зависими и дребни …

От януари до август 2017 BTC достигна 4 пъти поскъпване, а до края се очаква да стане 5 до 9 пъти. $4200 е в август. Повечето прогнози са за цена на биткойна в края на 2017 година от 5 до 15 хиляди долара.

Оплакват се от волатилност, но тя вече е относително малка и най-често се причинява от фалшиви новини и големи манипулатори, които гледат да смъкнат цената за да си напазаруват. Трикът е стар.

Индустрията, свързана скриптовалутите е огромна, расте експоненциално и не могат разни Путиновци, Тръмповци и други подобни да я спрат. Даже и НАТО. Даже и Бойко Борисов.

Американските законодатели сега обсъждат закон, който да защитава криптовалутите от правителството.

….
Ясно е:

1. Няма сила, която за забрани крипто-индустрията

2. Приложенията на блокчейна и криптовалутите експлозивно нарастват

3. Държавите легитимират крипто-инструментите

4. Борси, банки, търговци, пенсионни и хедж фондове приемат криптото

5. Главоломно нарастват потребителите

6. Държавите ще почнат да попълват резервите си с биткойни. Засега се страхуват. Който закъснее – обеднява

7. Хроничният недостиг на биткойни ще вдига цената

8. Пукване на доларовия балон

9. Огромно търсене на техника и невъзможност да се задоволи търсенето, задействане на все по-големи индустриални мощности и нови играчи

10. Ще фалират банки и държави, които карат по стария начин, които не са в час или плуват срещу течението. Първите може да са Венецуела и Аржентина.

Опасности:

Крадци чрез реклами или лъжливи линкове правят фишинг-атака и прибират пари от портфейлите. Ако потребителят цъкне на такъв линк – го препращат към лъжлив сайт, който външно изглежда точно както сайта на портфейла – крадат паролата и сертификата и за част от секундата опразват сметката.

Възможна е и масирана DNS атака. Правят я за да блокират или забавят достъпа на клиентите до борсите и между борсите. И през тези части от секундата или пазаруват голямо количество на добра цена или обират стоп-лосовете на търговците.

Правени са DDoS атаки на борси (не на портфейли) за да не могат да обслужват клиентите си навреме и така манипулират цените.

– Преди четвърти юли 2017 някой организира далавера – пуснаха в най-авторитетни медии лъжливи съобщения за срив на биткойна. Но ги пуснаха вечерта след като са затворени американските борси и следваха три дена почивка. Последва тридневна паника и особено на източните азиатски пазари предлагането на биткойни нарастна и цената падна. Така, този Някой си напазарува евтини койни преди да отворят американските борси.

Не са страшни тия спадания на цената – те са в рамките на проценти (януари – 20%, август – 16 %), а скоковете нагоре са с по 30 – 40 %. От същия порядък са и корекциите при другите валути. Само след година – две пазарната капитализация на криптовалутите ще бъде един трилион долара. И все по-малко ще могат да влияят на цената разни държави, събития или организации. Всички ще се равняват по биткойна.

– Измамите при криптовалутите сега се класифицират в четири групи – фишинг-атаки, експлойти, хакове и понзи-схеми. В следващата таблица е обобщено за Етера към 2017 г. в трите колони – тип измама, откраднати суми и брой жертви:

Cybercrime

Stolen funds

Number of victims

Phishing

115,000,000

16,900

Exploits

103,000,000

11,000

Hacks

7,400,000

2,100

Ponzi

4,000

260

Total

225,400,000

30,260

Не се притеснявайте – с другите пари измамите са още по-големи.

Предпазване:

При всяко влизане в портфейл (Blockchain.info или други), борси, търговци …:

пишете адреса ръчно или го проверявайте буква по буква (да не е подменен),

проверявайте сертификата горе в лентата на браузъра (https),

добавете двоен фактор на авторизация (2FA),

инсталирайте си в браузъра приставка – напр. WOT – Web Of Trust. Тя ни показва репутацията на сайтовете – кои сайтове са доверени (trusted) и кои – не. Ако ни преметнат нанякъде (на ненадежден лъжлив сайт) WOT веднага показва с червено предупреждение,

ползвайте надежден антивирусен софтуер,

не съхранявайте паролrтe си в браузърите,

– настройте компютъра и операционната система стриктно.

Цените по борсите изпреварват събитията. Поточно прогнозират от синоптици. Познаха за Брекзит, за Тръмп, за Макрон…. колкото и неочаквано да беше.

Актуална информация за криптовалутите:

https://cointelegraph.com/

Мода е – на сватби да подаряват биткойни.

**Търсете информация, проверявайте, разсъждавайте, не отговарям ако си загубите парите**

 

Валерий Велчев 24.08.2017

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: