Проектът за ТЕЦ до Резово. Турция отрича за АЕЦ

by Екип на Биволъ

/актуализирана/

Официална Турция отрича за плановете край Инеада да се строи АЕЦ. Това се твърди в нота на турското посолство до Министерство на външните работи.

„Така информацията, тръгнала от турски интернет сайт и подета от български медии, се оказа абсолютно невярна, въпреки че успя да уплаши населението в пограничния район”, обясни говорителят на Външно Весела Чернева.

Дали официалната турска информация е “абсолютно вярна” предстои да узнаем. Узнахме обаче, че говорителят на Външно Весела Чернева, която е бивша журналистка, експерт по Европа и Балканите, счита най-авторитетният турски вестник Миллиет за анонимен интернет сайт.

Турция със сигурност възнамерява да строи ТЕЦ на въглища на 3 км от Резово, за която има вече и проект за ОВОС. Централата ще работи с вносни въглища от Украйна и с изгаряне на битовите отпадъци на Истанбул.

Новината за ТЕЦ с такива мащаби на брега на морето в сърцето на Странджа едва ли ще успокои местното и българското население. Какви са последствията от централа на въглища може да се види в района на Гълъбово. Специалистите са категорични, че според “розата на ветровете” замърсяването на въздуха от бъдещия огромен ТЕЦ край Резово ще се усеща в дълбочина чак до Стара Загора и Пловдив. Освен унищожаването на природата и компрометирането на най-големия природен парк в България, ликвидирането на туризма и риболова по Южното черноморие са предизвестени. 

Темата за замърсяването от турския ТЕЦ вече се експлоатира и политически, при това точно от тези, които искаха да превърнат дивото крайбрежие на Странджа в бетонна джунгла. Срещу турската централа се обявиха местни структури на БСП от Царево, начело със скандално известният бивш кмет Петко Арнаудов, който чрез ВАС ликвидира природния парк “Странджа” и предизвика национални протести, довели до законова забрана да се променя статута на парка по административен ред.

Биволъ се сдоби с резюме на проекта за ОВОС, който ще бъде представен на научна конференция през 2013 г. Ключов момент е, че няма международни споразумения, които да задължават Турция да съобрази проекта с европейските екологически изисквания.

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.23

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.40

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.52

Capture_decran_2012-11-11_a_15.05.06

Биволъ научи, че в неделя, 18 ноември, от 17 ч. ще се организира голям протест на високия скат до Резово. Протестиращите ще запалят огньове, които да се виждат в Турция, в знак на солидарност с турските екозащитници и местното население от района на Инеада и Демиркьой. Хората там категорично се обявиха срещу строежи на промишлени обекти, в това число и на енергийни централи. По същото време се очаква и на отсрещния бряг турците да запалят множество факли и така символично да се демонстрира общата гражданска съпротива от двете страни на границата срещу този убийствен проект. От разговори на биволски репортери с тамошни жители и активисти стана ясно, че засегнатите турски райони разчитат изключително много на реакция от страна не само на българските екоорганизации, но и на официалните ни държавни институции, които да защитят техните интереси, съвпадащи в случая изцяло с българските.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also