/актуализирана/

Официална Турция отрича за плановете край Инеада да се строи АЕЦ. Това се твърди в нота на турското посолство до Министерство на външните работи.

„Така информацията, тръгнала от турски интернет сайт и подета от български медии, се оказа абсолютно невярна, въпреки че успя да уплаши населението в пограничния район“, обясни говорителят на Външно Весела Чернева.

Дали официалната турска информация е „абсолютно вярна“ предстои да узнаем. Узнахме обаче, че говорителят на Външно Весела Чернева, която е бивша журналистка, експерт по Европа и Балканите, счита най-авторитетният турски вестник Миллиет за анонимен интернет сайт.

Турция със сигурност възнамерява да строи ТЕЦ на въглища на 3 км от Резово, за която има вече и проект за ОВОС. Централата ще работи с вносни въглища от Украйна и с изгаряне на битовите отпадъци на Истанбул.

Новината за ТЕЦ с такива мащаби на брега на морето в сърцето на Странджа едва ли ще успокои местното и българското население. Какви са последствията от централа на въглища може да се види в района на Гълъбово. Специалистите са категорични, че според „розата на ветровете“ замърсяването на въздуха от бъдещия огромен ТЕЦ край Резово ще се усеща в дълбочина чак до Стара Загора и Пловдив. Освен унищожаването на природата и компрометирането на най-големия природен парк в България, ликвидирането на туризма и риболова по Южното черноморие са предизвестени. 

Темата за замърсяването от турския ТЕЦ вече се експлоатира и политически, при това точно от тези, които искаха да превърнат дивото крайбрежие на Странджа в бетонна джунгла. Срещу турската централа се обявиха местни структури на БСП от Царево, начело със скандално известният бивш кмет Петко Арнаудов, който чрез ВАС ликвидира природния парк „Странджа“ и предизвика национални протести, довели до законова забрана да се променя статута на парка по административен ред.

Биволъ се сдоби с резюме на проекта за ОВОС, който ще бъде представен на научна конференция през 2013 г. Ключов момент е, че няма международни споразумения, които да задължават Турция да съобрази проекта с европейските екологически изисквания.

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.23

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.40

Capture_decran_2012-11-11_a_15.04.52

Capture_decran_2012-11-11_a_15.05.06

Биволъ научи, че в неделя, 18 ноември, от 17 ч. ще се организира голям протест на високия скат до Резово. Протестиращите ще запалят огньове, които да се виждат в Турция, в знак на солидарност с турските екозащитници и местното население от района на Инеада и Демиркьой. Хората там категорично се обявиха срещу строежи на промишлени обекти, в това число и на енергийни централи. По същото време се очаква и на отсрещния бряг турците да запалят множество факли и така символично да се демонстрира общата гражданска съпротива от двете страни на границата срещу този убийствен проект. От разговори на биволски репортери с тамошни жители и активисти стана ясно, че засегнатите турски райони разчитат изключително много на реакция от страна не само на българските екоорганизации, но и на официалните ни държавни институции, които да защитят техните интереси, съвпадащи в случая изцяло с българските.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet