Toma_Belev02
Тома Белев, снимка Таня Кирова, E-vestnik

От днес директорът на „Парк Витоша“ Тома Белев не е на работа. Главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, който стои зад „Витоша ски“ беше отстранен след като загуби конкурс за поста, считан за предрешен и нагласен.

Уволнението на Белев беше предшествано от изключително грозна медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Тези медии са закупени с кредити от Корпоративна Търговска Банка, една от „гнилите ябълки“ в българската банкова система. Именно в КТБ 70% от държавните предприятия влагат оборотните си средства.

Една от тези публикации получи награда за псевдожурналистика от Асоциацията на европейските журналисти  в категорията “Материали, обслужващи властта и/ или определени бизнес интереси”. Победител стана Анелия Иванчева с нейния материал “Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет“, публикуван на сайта vsekiden.bg.

“Във въпросния текст се отправят тежки, но недоказани по никакъв начин обвинения. За жалост, реалността в България е такава, че засегнатите от негативни медийни кампании лица трудно могат да изчистят името си и да бъдат подходящо овъзмездени”, коментират от АЕЖ. Според организацията материалът е израз на организирана негативна кампания срещу представители на екологични движения в издания като в. “Република”, в. “Стандарт”, в. “Телеграф”, в. “Уикенд”, в. “Класа”, frognews.bgvsekiden.bg, и др.“ – посочват от АЕЖ.

Междувременно, Тома Белев беше подкрепен от служители на Парк Витоша в специална декларация. Днес подкрепа за природозащитника изразяват още няколко организации: Националния природонаучен музей към БАН, Дирекцията на „Национален парк Рила“ и Асоциация за Геопространствена Информация в Югоизточна Европа – AGISEE

ПОЗИЦИЯ

НА

СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ-БАН

ОТНОСНО: ПРОЦЕДУРАТА И ИЗБОРА НА НОВ ДИРЕКТОР НА ДПП „ВИТОША“

Ние, долуподписаните служители на Националния природонаучен музей при БАН подкрепяме безусловно настоящия директор инж. Тома Белев, с когото през годините многократно сме сътрудничили по проблемите на биологичното разнообразие, неговото опазване, популяризиране и устойчивото му ползване. Инж. Тома Белев успяваше да осигури по различни международни програми финансиране за редица дейности и проекти, за които държавното финансиране беше крайно недостатъчно. Изключителни са и заслугите му за публикуването на различни определители, ръководства и нагледни материали, издадени от “Библиотека Витоша”, средствата за които пак са осигурени от инж. Тома Белев.

По времето на ръководство на най-стария и сложен за управление парк на Балканите и най-посещатаваната защитена територия в България, инж. Тома Белев доказа своя професионализъм, компетентнност и умения и е отстоявал интересите на защитената територия, обект на огромни икономически интереси, които изцяло противоречат на целите и режимите на Плана за управление на Природния парк

Неговата всеотдайност в работата в полза на обществото и на българската природа е причина инж. Тома Белев да бъде дългогодишен Председател на Асоциацията на парковете в България и авторитетен и уважаван от колегите си експерт и професионалист.

За нас инж. Тома Белев е най-силната и единствената възможна кандидатура за директор на ПП Витоша при един честно проведен конкурс. Считаме за абсолютно нелогично и необосновано ИАГ да се лиши от такъв опитен професионалист, доказал своите умения през годините.

Оставаме с впечатлението, че изборът на комисията е бил предопределен от острата медийна атака срещу инж. Белев, от засилените икономически интереси за застрояване на парка и лобирането за тях през последните години. Несъмнено, инвестиционните намерения, които застрашават планината и стремежа на  Тома Белев да бъдат спазвани законовите разпоредби за опазане на биологичното разнообразие в България и плана за управление на парка при тяхното реализиране станаха причина за неговото отстраняване. Опасяваме се, че това от един опасен прецедент може да прерасне в една порочна практика.

Напомняме на отговорните институции, че според наличните данни процедурата по избор на директор е била опорочена. Тя е била проведена при сериозно нарушение на първоначално обявените изисквания към кандидатите в официално публикуваната заповед, с което условията на конкурса са били променени в хода на избора. Така остава впечатлението, че процедурата по избор на директор е променена тендециозно, с цел обслужване на определени личностни интереси, поради което настояваме тя да бъде отменена като не-законосъобразна.

Призоваваме отговорните институции да отменят резултатите от конкурса и да бъде проведен нов, при спазване на всички установени правила и закони, като се вземе предвид и постигнатото от инж. Тома Белев при управление на парк Витоша.

Призоваваме отговорните институции да направят избора: да застанат на страната на държавността или на страната на “офшорността”.·

Гражданска позиция на служители в Дирекция на НП „Рила“ 

Pismo-Director-PP-Vitosha_DNP_Rila-1

Pismo-Director-PP-Vitosha_DNP_Rila-2

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet