Син на ключов руски министър е в управата на две банки на ТИМ

by Биволъ

1301345964_royama
Юрий Трутнев (в центъра със синя вратовръзка) и Иво Каменов (в центъра с черно сако и поло)

Иво Каменов, който е един от шефовете на варненската силова групировка ТИМ и трети най-влиятелен човек в България според “Форбс” е споменат на официалната страница на руското Министерство на природните ресурси и екологията като съучредител на Световния Съюз по Киокушин (б.ред. стил карате).

Министърът на природните ресурси Юрий Трутнев е запален каратист, поради което подчинената му пресслужба е натоварена и с оповестяването на тези несвойствени за ресора му събития.

Отношенията между Каменов и Трутнев обаче не се изчерпват със спортната дружба, показа съвместно разследване на Биволъ и сайта LiveBiz.

Синът на Трутнев, Дмитрий, е в управата на две банки на „Химипорт” в България и в Русия.

Дмитрий Трутнев е финансовият съветник на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и е член на съвета на директорите на руския „ТатИнвестБанк“, регистриран в столицата на Татарстан Казан. В управата на руската инвестиционна банка Дмитрий Трутнев е заедно с изпълнителния директор на „ЦКБ Груп” Красимир Жилов и изпълнителните директори на застрахователна къща „Армеец” Румен Георгиев и Цветанка Крумова.

Авторитетният руски бизнес всекидневник “Ведомости” пък подхвана действащия министър на природните ресурси заради подозрения в наличие на конфликт на интереси. В руската застрахователна компания „Итил” големият му син му също е член на съвета на директорите.

Подкрепи Биволъ / Support Bivol

Благодарим Ви, че четете Биволъ. Подкрепете нашите разследвания и нашите автори. Thank you for reading Bivol. Please, support our the independent investigative reporting.

Processing ...
EUR

Децата на министрите трябва да се занимават с нещо. Големият ми син вече е достатъчно голям и може да се занимава с каквото си пожелае. Макар че, ако прави нещо в сферата на добива на природните ресурси, то мен, сигурно, ще ме е много срам“, коментира ситуацията руският министър, цитиран от „Ведомости”.

Конфликт на интереси?

Синът на руския министър обаче може да създаде проблеми на баща си. Според сайта на „Химимпорт” АД, сред основните дейности на холдинга са именно петролът и горивата. Също така, „Химипорт” посочва, че „е надежден бизнеспартньор на водещи световни компании”, сред които са руските енергийни гиганти като “Севергазпром” и „Лукойл”.

Контролът върху проучвания и добива на петрол и природен газ обаче е сред основните ресори на министър Трутнев. Наскоро стана известно, че “Химимпорт Петрол Варна” ЕООД вече е започнала изграждането на верига бензиностанции из цялата страна с марката “Химойл”.

ТИМ – най-голямата икономическа грижа на България

В таен доклад до Вашингтон от 2005 г. тогавашният американски посланик в България Джеймс Пардю пише следното за ТИМ.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България…

…Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност – твърди още Пардю.

Иво Каменов е известен също и като съдружник на премиера Бойко Борисов във фирмата “Тео Интернационал”, притежавала фабрика за производство на контрабандни цигари в Крайморие, разбита от ГДБОП през 1995 г.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also