Син на ключов руски министър е в управата на две банки на ТИМ

by Екип на Биволъ

1301345964_royama
Юрий Трутнев (в центъра със синя вратовръзка) и Иво Каменов (в центъра с черно сако и поло)

Иво Каменов, който е един от шефовете на варненската силова групировка ТИМ и трети най-влиятелен човек в България според “Форбс” е споменат на официалната страница на руското Министерство на природните ресурси и екологията като съучредител на Световния Съюз по Киокушин (б.ред. стил карате).

Министърът на природните ресурси Юрий Трутнев е запален каратист, поради което подчинената му пресслужба е натоварена и с оповестяването на тези несвойствени за ресора му събития.

Отношенията между Каменов и Трутнев обаче не се изчерпват със спортната дружба, показа съвместно разследване на Биволъ и сайта LiveBiz.

Синът на Трутнев, Дмитрий, е в управата на две банки на „Химипорт” в България и в Русия.

Дмитрий Трутнев е финансовият съветник на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и е член на съвета на директорите на руския „ТатИнвестБанк“, регистриран в столицата на Татарстан Казан. В управата на руската инвестиционна банка Дмитрий Трутнев е заедно с изпълнителния директор на „ЦКБ Груп” Красимир Жилов и изпълнителните директори на застрахователна къща „Армеец” Румен Георгиев и Цветанка Крумова.

Авторитетният руски бизнес всекидневник “Ведомости” пък подхвана действащия министър на природните ресурси заради подозрения в наличие на конфликт на интереси. В руската застрахователна компания „Итил” големият му син му също е член на съвета на директорите.

Децата на министрите трябва да се занимават с нещо. Големият ми син вече е достатъчно голям и може да се занимава с каквото си пожелае. Макар че, ако прави нещо в сферата на добива на природните ресурси, то мен, сигурно, ще ме е много срам“, коментира ситуацията руският министър, цитиран от „Ведомости”.

Конфликт на интереси?

Синът на руския министър обаче може да създаде проблеми на баща си. Според сайта на „Химимпорт” АД, сред основните дейности на холдинга са именно петролът и горивата. Също така, „Химипорт” посочва, че „е надежден бизнеспартньор на водещи световни компании”, сред които са руските енергийни гиганти като “Севергазпром” и „Лукойл”.

Контролът върху проучвания и добива на петрол и природен газ обаче е сред основните ресори на министър Трутнев. Наскоро стана известно, че “Химимпорт Петрол Варна” ЕООД вече е започнала изграждането на верига бензиностанции из цялата страна с марката “Химойл”.

ТИМ – най-голямата икономическа грижа на България

В таен доклад до Вашингтон от 2005 г. тогавашният американски посланик в България Джеймс Пардю пише следното за ТИМ.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България…

…Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност – твърди още Пардю.

Иво Каменов е известен също и като съдружник на премиера Бойко Борисов във фирмата “Тео Интернационал”, притежавала фабрика за производство на контрабандни цигари в Крайморие, разбита от ГДБОП през 1995 г.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also