Европейският регулатор EIOPA натисна КФН да изгони одиторите на тимаджийските фондове

КФН отрича конфликт на интереси заради роднинството на зам. председателя Ангел Джалъзов с Изабела Джалъзова от РСМ България
Екип на Биволъ

Одиторът “РСМ България” е отстранен от процеса на проверка на пенсионните и застрахователни дружества заради предоставени неверни данни – съобщи днес Комисията по финансов надзор. “РСМ България” трябваше да проверява двата пенсионни фонда на ТИМ “Съгласие” и “Сила”, но също и “Алианц България” (виж тук), както и голям брой застрахователни дружества: свързаните с ТИМ “Армеец”, “ЦКБ Живот” “Съгласие”, свързаната с Алексей Петров – Трактора “Лев Инс”,”Евроинс”, “Булинс” и други (виж списък тук).

Oт българския клон на глобалната компания RSM са претендирали пред КФН, че в процеса на одитиране участват техните немски колеги – научи Биволъ, който следи развитието на скандала от няколко дни. Това обаче се оказало невярна и подвеждаща информация. На въпросите изпратени вчера от Биволъ до RSM Germany засега няма отговор. Факт е, че сега КФН съобщава, че дори са подписвани документи от името на чуждестранни лица, за което трябва да се намеси и Прокуратурата.

Според КФН до изводите за нарушения се е стигнало след проведено разследване от Управляващия комитет (УК, в който влиза и EIOPA) и КФН. Реалността обаче е друга, научи Биволъ от два независими източника. До разобличаването на “РСМ България” се е стигнало след изрично настояване на европейския регулатор EIOPA, който е подал данните за фалшификациите. Самостоятелно разследване от страна на КФН практически не е имало.

Това е втора намеса с тежката артилерия от Европейските структури за прочистването на Комисията за финансов надзор. Първият удар беше писмото, след което управляващите бяха принудени да сменят скандалния бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев и което Биволъ успя да издири в оригинал.

eiopa-kfn

Без това категорично послание Мавродиев просто щеше да бъде преизбран въпреки, че през годините натрупа сериозни негативи. Той прикриваше безобразията в банките “гнили ябълки” и преследваше медии, дръзнали да пишат за проблемите в банковата система. По време на процеса срещу Брендо лъсна и фактът, че Мавродиев е регистрирал офшорни компании използвани от групата на наркотрафиканта за пране на пари. Разследване на Биволъ доказа, че шефът на КФН е получил преференциални условия за кредитни карти с огромни лимити, но прокурор Бецова отказа да го разследва.

Стара престъпна дружба ръжда не хваща

Чадърът над Мавродиев изглежда не е толкова заради генезиса му в партия ГЕРБ, а е свързан с мръсните тайни, които той знае за управляващите като специалист по офшорни дестинации. Както и услугите, които е оказвал на управляващите и техните приближени до последния момент на поста.

Биволъ установи в свое разследване, че  Мавродиев е близък с Румен Николов – Пашата, от когото си е закупил апартамент. Както е известно Пашата и премиерът Бойко Борисов са отдавнашни познати и бизнес партньори още от 90-те, когато с фирмата “Тео Интернационал” са произвеждали контрабандни цигари в Крайморие. След като трафикът им е разбит от ЦСБОП и НАП, Борисов и Пашата продават фирмата на Иво Каменов от считаната за престъпна групировка ТИМ.

Отстраняването на РСМ България, която одитира пенсионните фондове и застрахователните дружества точно на ТИМ е втория удар на EIOPA, макар че официално потвърждение за тази намеса едва ли ще се получи.

КФН отрича конфликт на интереси на своя заместник-шеф

Не е без значение и фактът, че зам.-шефът на КФН Ангел Джалъзов и партньорът в “РСМ България” Изабела Джалъзова са в роднинска връзка.  След въпроси изпратен от Биволъ пресцентърът на КФН отговори, че не вижда в това проблем с конфликт на интереси. Отговорът гласи следното:

Между заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов и лицето Изабела Джалъзова липсва кръвна връзка, а съребреното родство на г-н Джалъзов със съпруга на Изабела Джалъзова е в достатъчно далечна степен и законодателството категорично я е изключило от дефиницията за “конфликт на интереси”. Ето защо не съществува каквото и да било съмнение за конфликт на интереси  както по смисъла на параграф 1, визиращ различните хипотези на “свързани лица” от  Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, така и по смисъла на специалните разпоредби на чл.22 и параграф 1, точка 5 от Закона за Комисията за Финансов Надзор относно свързаността между физически лица, а именно: съпрузите, роднините по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително и роднините по сватовство до трета степен включително.

В случая обаче има реално съмнение, че конфликтът е налице, защото по данни на Биволъ Изабела Джалъзова е съпруга на Николай Джалъзов, който е втория братовчед на Ангел Джалъзов. Това поставя зам.-шефа на КФН и ръководещ управление “Осигурителен надзор” в хипотезата на чл.22 и параграф 1, точка 5 от Закона за Комисията за Финансов Надзор. С други думи: регулаторът и одитиращата компания не се оказват независими един от друг. Какъвто и да е случаят обаче, скандалът тепърва ще се разраства, защото това е поредният случай, в който

Престижни одитори лъжат “като дърти цигани”, за да прикриват далаверите на местната олигархия

Предишните случаи, в които регулаторите хващат одитори в издънка са този с отчетите на КТБ заверявани от KPMG, а наскоро и за данните за ПИБ, заверявани от “БДО България”, които както отбелязва “Капитал” са заверил финансовия отчет на ПИБ за 2015 г. без да намерят проблем в отчетените показатели. След тях по време на стрес теста независимият одитор Mazars е видял съвсем друга картина, преглеждайки извадка на 70% от активите й. Но след публикацията на доклада от БНБ за ПИБ съмнения тегнат и над самия Mazars, който докладва на БНБ само 200 милиона капиталов недостиг, без да изследва изобщо кредитите към свързаните лица, оформящи дупка от над милиард и осемстотин милиона още към края на 2011 г.

Случаят с “РСМ България” е особено знаков, защото тази фирма одитира двата пенсионни фонда свързани с ТИМ, за които се знае, че “инвестират” в свързаните с групировката компании. Отново се сблъскваме с кредитирането на свързани лица и свързаното с него пране на пари, посочено от американския посланик Джон Байърли като сърцевината на модела “гнила ябълка”.

Досущ както ПИБ влага парите на вложителите в офшорния бизнес на своите собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, така пенсионните фондове “Съгласие” и “Сила” преливат парите на спестяващите за пенсия (виж тук) в бизнеса контролиран от Иво Каменов и Марин Митев.

Биволъ от години разкрива данни за тази порочна въртележка във финансовата сфера, която подхранва мафията в България и е финансовия гръбнак на модела #КОЙ. Тя води неизбежно до крах и щети за данъкоплатците.  Последният случай е с КТБ, но уроците изглежда не са научени нито от БНБ, нито от КФН, нито дори от одиторските компании. Оптимистично е, че поне от Европа идват някакви знаци, че ще се настоява за нормализиране. Но дали европейските чиновници не се опитват да излекуват рак на вътрешните органи като мажат по кожата с риванол?

Остават големите въпросителни за интегритета на престижни международни компании, като Mazars, които на местен терен могат да съучастват в прикриването на престъпни финансови схеми, вместо да ги разкриват добросъвестно. Така зад оптимистичните заклинания за стабилност на финансовата ни система се оформя една съвсем друга картина: Банките лъжат, фондовете лъжат, накрая и одиторите лъжат. Естествено, срещу пари.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: