България все още няма готовност за визовата система на Шенген

Не е обявена обществена поръчка за интеграция, а официалните тестове са предвидени неизвестно кога през 2019 г.
by Екип на Биволъ

Въпреки оптимистичните заявления на българските власти, че сме технически изцяло готови за влизане в Шенгенското пространство, реалността е друга, сочат официални отговори на МВнР на въпроси по ЗДОИ. И до момента България няма готовност да издава шенгенски визи, тъй като няма изградена пълноценна връзка с шенгенската визова система Visa Code Plus. Все още няма обявена обществена поръчка за интеграция със системата, а първите тестове за реален трансфер на данни са предвидени неизвестно за кога през 2019 г.

Това значи, че дори утре да ни приемат в Шенген, технически няма да можем да издаваме шенгенски визи поне в следващите шест месеца. В момента България може само да проверява дали шенгенските визи издадени от други държави са валидни, чрез така наречения пасивен достъп, наличен на граничните пунктове и в МВР. Но тъй като нямаме право да пишем в системата, не можем да издаваме визи, които да са разпознаваеми от другите държави – членки.

За да бъде допусната в шенгенската зона, страната ни трябва да има работеща връзка с три информационни системи: SIS (ШИС) за издирвани лица, Vis Mail 2 или Visa Code Plus за издаване на шенгенски визи и Eurodac за проверки на пръстови отпечатъци от лицата, търсещи убежище в страните членки. От трите системи в момента единствено SIS работи реално и то с някои условности.

Всички останали държави от ЕС, включително Румъния, отдавна са готови за новата система за издаване на шенгенски визи Visa Code Plus и са осъществили успешни комуникационни тестове с нея. Тези тестове и готовността са задължително условие за присъединяването, за което чакаме заедно с Румъния. А България не само няма работеща връзка, но както става ясно още не е обявила обществена поръчка за пълната интеграция на Visa Code Plus с Националната визова система.

Положението не е мръднало далеч от август 2017 г., когато Биволъ публикува материал по въпроса. Още тогава беше ясно, че са изпуснати всички срокове, въпреки ангажимента поет пред EU Lisa (Европейската агенция за операционно управление на големи информационни системи в областта на свободите, сигурността и правосъдието). Критериите и сроковете за интеграция са ясно разписани в документи, с които Биволъ се запозна: обявяване на обществена поръчка на 23.12.2015, ъпдейт на националната система и готовност за локални тестове на 30.06.2016, започване на тестове с централната европейска система на 30.03.2016 и продуктова готовност 31.03.2017. Нищо от това не е направено.

Връзка няма, но се харчи

Нещо повече, преди време МВнР е закупило скъп лиценз за Oracle Database Enterprise Edition, базата данни използвана от Visa Code Plus, с оглед на предстоящата интеграция с Националната визова система. Лицензионната такса обаче не е подновена след първоначалното плащане, тъй като интеграцията не се е случила. Така този разход се е оказал напълно ненужен.

Плановете на МВнР сега са пак да се закупи Oracle Database Enterprise Edition, за което по информация на Биволъ предстои да бъде обявена обществена поръчка. Мнението на специалисти в бранша е, че става дума за поредния ненужен разход, тъй като за за тестове и дори за реална работна среда на първо време е достатъчен и лиценз за Oracle Database Standard Edition. А при вдигане на натоварването винаги може да се направи ъпгрейд към значително по-скъпата версия.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Освен лицензи обаче е нужен и софтуер за активен достъп до Visa Code Plus. Такъв вече е бил предоставен напълно безплатно от EU Lisa, заедно с инструкциите за инсталация. Нужно е било системата да се инсталира на сървър в МВнР и да се добави един комуникационен слой от съществуващата система VIS към Visa Code Plus. През 2017 г. дори е подписан договор с българска фирма за 20 000 лв., който обаче е прекратен.

Логично е, че ако тази евтина интеграция се беше случила, нямаше да има как да се развърже кесията и да се усвоят едни големи пари под патриотичен институционален напън да отговорим на условията поставени от Шенген. А напънът и обществените поръчки, свързани с него, очевидно тепърва предстоят.

Необосновани харчове вървят и за Националната визова система. Тя използва базата данни Informix във версия от 2012 г.. Оттогава Министерството плаща редовно значителни суми за по-нови версии, въпреки, че лицензът не го изисква и може да се ползва старата версия.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also