petkov_velchevТази статия беше публикувана на 10 февруари 2010, малко след като беше арестуван Алексей Петров – Трактора. Препечатваме я, защото е актуална след днешното изказване на Ваньо Танов относно срещата между Румен Петков и Братя Галеви с посредничеството на Алексей Петров. Цветан Цветанов потвърди, но подчерта, че доказателства няма и Петков няма да носи отговорност за съучастие в наркотрафик.

Все още не е ясно дали е останало някакво доказателство за други съставомерни действия на бившия вътрешен министър. От свидетелството на Ваньо Танов пред Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност се разбра, че Запалката може да бъде подведен под отговорност за възпрепятстване на правосъдието и търговия с влияние за прикриване на контрабанда, осъществена от Пещера АД., спонсор на БСП.

Запалката впрочем не е единственото действащо лице. От думите на Ваньо Танов се разбра още, че чадър над контрабандата с алкохол (на водка „Селект“) са опъвали Димитър Дъбов – Дъбката и лице на име Велчев. И до ден днешен не е ясно кой е този Велчев.

„Страшно за нас, страшно за държавата“ – не кой да е, а бившият вътрешен министър Румен Петков коментира така гръмогласно операцията „Октопод“, при която беше задържан с тежки обвинения Алексей Петров – Трактора. Петков обвини Станишев и поиска оставката му, защото като министър-председател е бил пряко отговорен за ДАНС, където беше назначен за съветник разкритият агент Алексей Петров.

Явно след българското правосъдие, което „прогледна“ в делото „Борилски“ е дошъл и редът на Петков да „прогледне“ що за човек е агент Петров, който го канеше на свой терен за срещи с организирани бандити като братята Галеви.

Преди две години Петков се възмути, че генерал Ваньо Танов разкрил „самоличността на един офицер на прикритие, който аз съм наследил в министерството и който е работил с министри преди мен и е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата.“ Похваленият от Петков офицер е същият този Петров – Трактора, заради когото днес Петков – Запалката твърди, че е „страшно за нас, страшно за държавата“.

Че е „страшно за държавата“ разбрахме от скандала, който се разрази около Петков през пролетта на 2008. Тогава Ваньо Танов изнесе данни пред Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, че министър Петков е възпрепятствал разработки за контрабанда на винпром „Пещера“, фирма, известна като спонсор на БСП и Георги Първанов – Гоце.

Стенограма от явяването на ген. Ваньо Танов пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност на 26 март 2008 г.

Разговори на Иван Иванов – Рилски, зам-шеф на ГДБОП, награден с пушка и лаптоп от „Пещака“ Атанас Петров, единия от собствениците на „Пещера“ АД

Защо разследванията за огромни злоупотреби срещу винпром „Пещера не са дали разултати до този момент, въпреки назначаването на ген. Танов за шеф на митниците е отделен и много важен въпрос, който очевидно е свързан със странния факт, че никой не притеснява Петков – Запалката.

Той е толкова уверен в себе си, че след като световните медии го цитираха да казва, че желае да удря „през устата и през пръстите и през всички части на тялото“ немския разследващ журналист Юрген Рот, Петков заведе срещу журналиста дело за клевета.

Така че страховете за държавата са основателни и днес, докато не стане наистина страшно за тях: Запалката, Дъбката, Пещаците и другите лица с прякори изнесени в секретни справки и стенограми през пролетта на 2008 година, доста преди да гръмнат скандалите с ДАНС, Галерия и Алексей Петров – Трактора.

И, естествено, докато не стане наистина страшно за ТИМ, при чието споменаване храбрият ни министър-председател се фръцва обидено и отбягва камерите, а Цветан Цветанов наивно пита що за фирма е това. Е, не е фирма за дамски чорапи, макар че има и такава.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.