БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”

Новият гуверньор Димитър Радев разруши омертата на Искров и обеща разглеждане на медийните разследвания за банковата система
by Екип на Биволъ

Новият гуверньор на БНБ Димитър Радев отговори на многобройните писма, сигнали и официални питания на Биволъ през годините. Радев е удовлетворил и нашето искане за достъп до оригиналната жалба от 2012 г. на 4 български банки срещу нашата медия. Въпросните банки /ПИБ, КТБ, Инвестбанк и ЦКБ/ са част от окачествените като “гнили ябълки” 8 български банки в секретен доклад на бившия посланик на САЩ в София Н.Пр. Джон Байърли до Държавния департамент във Вашингтон. Грамата бе част от глобалния теч на официална американска дипломатическа кореспонденция, която бе прихваната и публикувана от Wikileaks. На 30-ти юни 2011 г. Биволъ публикува за пръв път секретния американски доклад, в качеството си на официален партньор на Wikileaks. Последва публикация на втора страница в световния флагман на пресата Le Monde, но в България имаше тотално медийно и обществено игнориране и неглижиране на изнесената еретична информация. Обичаен подход на управляващата мутро-олигархия и подчинените й медии за неутрализиране на неудобни и взривоопасни публикации на Биволъ.

Около година и половина по-късно изведнъж БНБ изпрати депеша, с която официално даваше да се разбере, че е започната процедура за вероятно наказателно санкциониране на Биволъ по силата на чл. 152а от антиевропейския Закон за кредитните институции, който действа в България и чадъросва от обществена прозрачност банковите престъпления.

Последва светкавична и категорична реакция от страна на международната общност в лицето на Репортери без граници. Европейската организация, защитаваща свободата на словото по света, излезе с остро комюнике срещу действията на ръководството на Българска народна банка и нейните опити да заплашва свободна медия като Биволъ.

Сагата на Биволъ с БНБ може да се проследи в епични конфликти и инфарктни кореспонденции през последващите години. Разкритията и разследванията на Биволъ за ситуацията в банковата ни система срещаше неотменимо игнориране от страна на предишното ръководство на БНБ и дори беше посрещана с неприкрито раздразнение и отхвърляне.

Отговор на БНБ все пак пристигна, макар и с три годишна давност. Последното ни писмо, след назначаването на Радев, не отиде в коша, каквато беше практиката на предшественика му, а получи свой адекватен отговор. Нашата последователност в изискване на жалбата на въпросните банки, бе мотивирана от последвалите действия през 2012 г. от страна на БНБ в опит да стартира наказателна процедура срещу медията ни

Тогава ни се стори невероятно цели 4 банки да се организират и да напишат общо писмо с искане за санкциониране на Биволъ. През 2013 г. екипът на Иван Искров отказа да предостави жалбата, дори след като тя беше формално поискана по реда на ЗДОИ. Упоритото мълчание на БНБ и неофициалният отказ, че е изпращано подобно писмо от някои банки-жалбоподатели, водеше към единствения логичен извод: Подобно общо писмо-жалба до банковия надзор няма, а инициативата на БНБ е била провокирана от други мотиви.

В крайна сметка нещата си дойдоха на мястото. Обща жалба от 4-те банки все пак е имало и тя е била съгласувана и подписана поне от 2-ма управители или изпълнителни директори на всяка една от тях. Биволъ реши да публикува въпросната жалба, която е писана много старателно и от доста компетентни и вероятно високоплатени юристи. Жалбата говори сама за себе си, затова ние я пускаме в графичен вид, без никакви външни корекции. Подобна жалба определено може да бъде квалифицирана, като присъда за екзекуция спрямо Биволъ. Това сигурно щеше да се случи, ако медията ни не беше защитена много безапелационно от авторитетни международни институции и медии. Всеки непредубеден читател може от дистанцията на времето сам да си направи изводите, четейки жалбата на 4-те засегнати от квалификацията “гнили ябълки” банки.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Благодарим на БНБ за предоставяне на жалбата от страна на 4 банки срещу нашата медия! Тя е много важна както за нашето портфолио, така и за начина на управление на част от банките в българската банкова система и техния подход към медиите и прозрачността.

Писмото на Управителя на БНБ обаче е особено важно и от друга гледна точка. То е уникално с това, че в него открито и официално се заявява коренно различен и нов подход в цялостната политика на тази институция. Радикална промяна се декларира в политиката и поведението на БНБ не само по отношение на медиите, а също така по отношение на дейността на банките у нас.

За пръв път в историята на България БНБ демонстрира безпрецедентно недоверие към дейността на одоторите на банките. Това предизвиква и инициирането на първа по рода си оценка на тази дейност от външен надежден и независим консултант.

Г-н Димитър Радев декларира качествено нов подход на БНБ по отношение на оценката на риска и оценката на активите на банките в България, в съгласие с европейските практики.

Определено е заявено, че ще се промени отношението на БНБ към медиите, които публикуват доказана и валидирана професионално информация за банките. Тези медии вече няма да бъдат преследвани, цензурирани и заплашвани. Техните публикации ще бъдат анализирани и повдигнатите в тях въпроси и казуси ще бъдат много внимателно и отговорно проучвани.

Искрено се надяваме това да не е само кампанийно и бутафорно за пред аудиторията поведение, а един наистина изпълнен със съдържание ангажимент който ще остане такъв трайно отсега нататък.

Ние от Биволъ горещо приветстваме идеята за независим преглед на качеството на активите в банковата система, който да е изпълнен в съответствие с водещите европейски практики. Дори смятаме, че веднага можем да предложим кандидат № 1, а именно ПИБ, която на база оценка на риска, заради получаване на държавна финансова помощ от над 1 милиард лв. с цел избягване на фалит, свети огнено червено на нашата рискова матрица! Очакваме и конкретни отговори на подадените ни до момента официални сигнали до ръководството на БНБ, първият от които бе на 26.11.2014 г.

Следва писмото до Биволъ на Управителя на БНБ г-н Димитър Радев и проложената Жалба на 4-те банки, без редакторска намеса.

БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”БНБ отговори след 3 г. на кореспонденция за банките “гнили ябълки”

Можете да изтеглите писмото и жалбата като PDF файл тук.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also