Стоян Тончев една година след мутренското покушение:

Докога прокуратурата ще пази и покрива кмета на Бойко Борисов в Поморие – Иван Алексиев? Докато ме убият ли?

Журналистът апелира ВКП да отзове местната прокуратура поради бездействие
Екип на Биволъ

На 14-ти януари миналата година нашият колега Стоян Тончев бе нападнат от мутренска банда на метри от дома си в Поморие. Стоян бе пребит зверски, бе обезобразен, костите му бяха потрошени и изпадна във временна кома, от която оцеля по чудо. В малък град като Поморие се знае прекрасно #КОЙ е поръчителят на покушението и кои са извършителите. Самият Стоян е разпознал някои от нападателите си, а освен това е и бил уведомен как и за какво е поръчано неговото трайно осакатяване и отстраняване от активна журналистическа работа и обществена активност. Причините за кървавата саморазправа са поредицата от разследвания и изобличителни материали на Стоян Тончев за корупцията, злоупотребите с публични средства и имущество, за срастването на властта и организираната престъпност в Поморие и по морето.

Една година след това грозно престъпление с мирис на властваща мафиотщина, разследването е в задънена улица, няма обвинени, няма задържани, няма наказани. След поредица тежки операции и дълги месеци възстановяване Стоян е отново на фронта на свободната разследваща журналистика и стана част от екипа на Биволъ. Вчера той даде интервю по повод черната годишнина за сайта “Гласът на младите хора” със заглавие: “Да търсиш истината в държава като България е скъпо и много опасно за живота занимание” 

Биволъ публикува буквално молбата на Стоян Тончев, изпратена лично до Главния прокурор Сотир Цацаров, по повод на изминалата година от поръчката за неговото осакатяване. Там се казва всъщност всичко, тя сама говори за себе си. В нея Стоян е описал точно и ясно какви са обстоятелствата около неговата съдба и защо официалните институции бездействат в разследването на престъпниците. В сигнала се съдържа жестокият сюжет на това какво представлява всъщност днес България, през разреза на една конкретна община и съдбата на един независим журналист, който с риска за собствените си здраве и живот не е направил и няма да направи компромиса да отстъпи от идеите за справедливост, професионализъм и истина в полза на обществото. 

Биволъ нееднократно и отдавна разследва престъпленията с власт, корупцията и крупните злоупотреби в тази община. Не случайно кметът на Поморие Иван Алексиев системно клевети медията и екипа ни в Пеевските пропагандни бухалки. Ние сме убедени, че рано или късно Алексиев ще отговаря пред закона за всичките си дела и безобразия. 

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ
ЧРЕЗ
Р. АРНАУДОВА, ГОВОРИТЕЛ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РБ

МОЛБА

От Стоян Илиев Тончев, с адрес: гр. Поморие, ……………….., тел. ……………….., журналист

Г-н Главен Прокурор,

На 14 януари 2016 г. срещу мен бе извършено покушение от маскирани дилъри и наркомани, криминално проявени бивши затворници, които действаха по мутренско-политическа поръчка на овластени лица от Община Поморие. Мотивът на физическите извършители е финансов стимул, а на поръчителите – засегнатите икономически интереси от моите публикации и един вид застраховане за липсата на такива в бъдеще. За да се облагодетелстват незаконно необезпокоявани.
Към този момент има образувано досъдебно производство, но материалите от разследването са все още НЕ ПОИСКАНИ от Районна прокуратура – Поморие и се намират в сградата на ОДМВР – Бургас. Една година!
Сами разбирате какво е ОГРОМНОТО желание на Прокуратурата да работи по този казус и как власт и медии се опитват да изпратят в забвение мутренско-политическата поръчка за елиминирането ми от гражданска и журналистическа позиция.
Е, без извинение – в този хор няма да запея!

На 14.01.2016 г. бях жестоко пребит от маскирани наемници в близост до дома си в Поморие. Следствие на ударите получих множество фрактури в лицевата област и комоцио. Оцелях по чудо в болницата, претърпях хирургическа намеса за възстановяването си, а дълго време след това не можех да се храня по нормалния начин. Няма да изпадам в подробности за ужаса, който преживях и не това е целта на моето писмо до Вас. Причината да бъда поръчан и над мен да се извърши покушение са публикациите ми свързани с корупцията в Община Поморие, кражбите и ощетяването на общинската хазна, както и сигналите, които съм подавал до Прокуратурата за нередностите при разходване на публични средства.
Искам да Ви уведомя, че по този казус има образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Поморие, но все още материалите по разследването се намират в ОДМВР – Бургас и към тях няма интерес от страна на прокуратурата. В хода на разследването съм разпознал един от нападателите ми, но той не е привлечен като обвиняем. Наясно съм кой стои зад поръчката – става въпрос за политически лица на местно ниво – това, може би е и причината вече 1 година да няма раздвижване по това дело.

Г-н Цацаров, по преписка 5310/2013 има образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие в Окръжна прокуратура – Бургас при прокурор Дарин Христов. Вече четвърта година срокът за разследване перманентно се удължава, при явно доказани нарушения от Агенция държавна финансова инспекция. Проверяващият орган е констатирал, че не са се провеждали обществени поръчки съгласно ЗОП и на фирми са се изплащали суми над договорените. Докога прокуратурата ще пази и покрива кмета на Бойко Борисов в община Поморие – Иван Атанасов Алексиев? Докато ме убият ли?

Едно от последните ми разследвания, свързани с разходване на публичните средства на Община Поморие – парите на данъкоплатците – показва как общинска кола и шофьори всяка сутрин водят от Поморие до Бургас дъщерята на поморийския кмет. В случая длъжностното лице Иван Алексиев – кмет на община Поморие, облагодетелства частното лице Иван Алексиев в ролята му на баща, като той ползва общинска движима собственост, общински шофьори и публични средства за личните и семейните си нужди.

Г-н Цацаров, г-жо Арнаудова,

Искам много сериозно да се отнесете към моя сигнал и да се предприемат незабавни действия от Главна прокуратура, защото се страхувам за здравето и живота си!
Покушението над мен имаше широк национален и международен отзвук, не искам следващият такъв да бъде заради убийството ми, защото аз няма да спра да разследвам и разкривам престъпленията на овластени лица.

Изпращам Ви няколко мои публикации (и публикации на международни организация в моя защита) и моля да бъдат приети като ЗАКОНЕН ПОВОД за образуване на ново досъдебно производство и внасяне на обвинителни актове в съда срещу конкретни лица, свързани с финансовото ощетяване и декапитализиране на Община Поморие.
От медиите разбрах, че на пловдивския кмет Тотев е повдигнато обвинение. Това доказва, че прокуратурата МОЖЕ и ми дава надежда.
Моля досъдебното производство във връзка с моето нападение да бъде прехвърлено от Районна прокуратура – Поморие в друга, както и досъдебното производство свързано с Община Поморие да се разследва от СГП по компетентност.
http://zadkulisite.com/post-937

Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?

Общински коли и шофьори обслужват кметското семейство в Поморие

https://glasutnamladitehora.wordpress.com/2016/08/21/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%87%D0%B8%D1%82/

Община Поморие разреши бетонирането на „Яворовите скали“

КЗД реши: Поморийският кмет упражнява дискриминация

https://cpj.org/2016/02/bulgarian-journalist-bludgeoned.php

https://ecpmf.eu/news/threats/archive/bulgarian-beaten-up-ecpmf-calls-for-inquiry

http://www.osce.org/fom/216881

http://www.aej-bulgaria.org/eng/p.php?post=2451&c=146&d=2016-01-18%2022:31:25&n=aej-bulgaria-condemns-the-brutal-beating-of-stoyan-tonchev

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: