Община Поморие разреши бетонирането на “Яворовите скали”

"Перлагейт" е поредната кметска схема ощетяваща публичния интерес

Поморие остава без уникалното си лятно кино надвиснало над морето и без емблематичните си “Яворови скали” до него. От тази гледка се е вдъхновявал гениалният български поет П.К. Яворов и е написал едни от най-добрите стихове от българската лирика. Гражданите и гостите на курортния град ще бъдат лишени завинаги от най-романтичното място на Поморие, където всички застават, за да може от високо да наблюдават невероятните залези над морето, бургаския залив и да усетят дори и за миг атмосферата която е дишал великият Яворов. Това никога вече, никой няма да вижда, защото там общината е решила да изникне огромен 6-етажен хотел.

Кметът на града – Иван Алексиев от ГЕРБ подпечата смъртната присъда на легендарното място в полза на частни бизнес-интереси. Подобен варварски административен акт обрича бъдещите поколения на безпаметност и пошлост, но това е политиката на управление на общината, която се толерира от управляващите години наред.

Хронология на едно безумие

Теренът, който ще се застроява, възниква като отвоюван от морето по време на изграждането на пристанищния комплекс в Стария град. Местният парламент приема с 12 гласа „ЗА“ предложението на кмета на ГЕРБ Иван Алексиев да се раздели с апетитния имот, върху който е изграден ресторантът чалгаверна „Перла“. В полза на двамата съдружници – Аргир Христофоров и Симеон Бойчев, собственици на „Арси Христофоров и Бойчев“ ООД и „БОЙАР“ ООД.

Scan0001

Скандалното в случая със сделката е подготовката от предходни години за нейното финализиране с помощта на Катя Христофорова, дъщеря на единия от бизнесмените. Тя е позиционирана вече трети мандат като общински съветник от различни политически формации – ДПС, НДСВ и на последните местни избори се кандидатира за общински съветник от новосъздадената местна коалиция “Бъдеще Народен съюз – ВМРО”, която включва ВМРО, БДЦ и партията на Христо Ковачки „Лидер“. На изборите за Европейски парламент през 2014 г. политическото номадство я ориентира за кратко при Бареков в ББЦ.

Политическа корупция или безпринципност – подкрепа срещу имоти

Цената за спечелване на местните избори и комфорът при гласуването с мнозинство е отработена практика в полза на политическото статукво и модела #KOЙ. И подплатена с предизборни договорки за парцелиране и разграбване на общински имоти.
Емблематичното място Яворови скали се намира на брега на морето и от там европейският поет Пейо К. Яворов се е вдъхновявал за прекрасните си творби. Гледката скоро може да бъде скрита от бански и хавлии, простряни на терасите на новоизграден хотел.

Как се заграбва общинска територия „по комунистически“

Няколко години преди демократичните промени, управляващата БКП залага на нова политика – обществено-държавното начало в управлението. През далечната 1990 г. „Аргирополис“ на Аргир Христофоров е наемател на ОБЕКТ КОЛОНАДА с тераса – брегоукрепително съоръжение и противоракетно убежище, прилежащи към пристанищното съоръжение. Това става със заповед РД-16-403/2.07.1990 г. на тогавашния кмет Костадин Казаков. Заповедта е издадена въз основа на решение на Общински народен съвет – Поморие за отстъпено право на ползване. Незнайно как и с какви документи парцелът е превърнат в търговски обект – ресторант, но по това време Симеон Бойчев работи в Общински народен съвет – Поморие като председател на Комисия за търговия и услуги, с ранг на заместник-кмет. Той е известен в черноморския град като активист на „червеното“ БЗНС. Неговият приятел и съдружник по-късно Аргир Христофоров е член на БКП и с позиции в политическата формация. Работи в Стопанска дирекция „Търговия“ в Община Поморие.
Недвижимият имот се продава през 1999 г. от Община Поморие, представлявана от кмета инж. Георги Трухчев. Купувач на ОБЕКТ КОЛОНАДА, част от обект „ПРУ-ПРИСТАН“ подобект „А“, представляващ едноетажна масивна сграда – ресторант с РЗП 320 кв.м, в това число и тераса с РЗП 70 кв.м, но без да притежава земята, е фирма „Арси Христофоров и Бойчев“ ООД, представлявана от Аргир Христофоров и Симеон Бойчев.
През следващата година кметът на община Поморие Георги Трухчев издава Акт №1570 за общинска собстсвеност.

„Перла“-гейт при управлението на ГЕРБ в Поморие

 На 04.12.2013 г. кметът на община Поморие Иван Алексиев издава нов акт за собственост с № 5551. През юли 2013 г. общинският съвет, доминиран от мнозинство на ГЕРБ, РЗС, ББЦ / Катя Христофорова и Димитринка Тръпкова/ дава съгласие да се открие административно производство за изменение на действащия ПУП-ПРЗ на УПИ I, отреден за морска спирка, кафене, ресторант и противоракетно убещище и УПИ II, отреден за летен театър и морски клуб в квартал 18а, по плана на Поморие. Така започва парцелирането на общинската собственост в тази част на града, за да може във времето да попадне в точно определени частни ръце. С бездушното съгласие на общинския съвет два емблематичи за Поморие парцела в кв. 18а, се превръщат в пет на брой. УПИ I – морска спирка, кафене и ресторант, като този терен вече е под наем и в момента има действащ ресторант на Манц. УПИ II представлява терен от 600 кв.м и е отреден за ресторант. Върху него се намира закупеният от „Арси Христофоров и Бойчев“ ООД обект ресторант „Перла“, който незнайно как и с какви документи и преустройки през годините се е разширил от 320 кв.м РЗП до 600 кв.м. УПИ III е терен, отреден за озеленяване и лятно кино. УПИ IV за морски клуб и УПИ V за крайбрежна алея.

В историята на Поморие нито един кмет до този момент не си е позволявал да разделя територията под паметника на Яворов 

Отделяното на самостоятелно УПИ за ресторант „Перла“ без основание е с цел общинският парцел да бъде продаден, както и става. Смущаващо и обезпокоително в този проект е оформянето на новия парцел – бетонна алея на морския бряг, която свързва морския клуб и правото по договор с Община Поморие за закупуване на имот от „Арси Христофоров и Бойчев“ с УПИ II. Тревога буди обстоятелството, че създаването на такава алея бетонира емблематичните Яворови скали, като по този начин парцелът УПИ II получава подход и възможност да бъде оформен като самостоятелен парцел за застрояване.

Следва заповед РД-16-479 от 10.06.2014 г., с която кметът на община Поморие Иван Алексиев одобрява ПУП – ПРЗ за новообразуваните парцели. С тази заповед на кмета на ГЕРБ общинската собственост УПИ II, където се намира „Перла“, от „парцел за ресторант“ се превръща в парцел за „курортен хотел, почивен дом“. Това противоречи на вече взетото решение от Общински съвет – Поморие през юли 2013 г. След като е изработен окончателният вариант на новия ПУП – ПРЗ, той не е внесен за разглеждане в общинския съвет и до днес.

На 16.11.2015 г. на бланка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на правосъдието, кметът на Поморие Иван Алексиев вече във втория си мандат, утвърждава с АКТ №5772 за частна общинска собственост УПИ II, кв. 18а, дворно място с предназначение за ресторант и хотел.

По този начин през годините и особено от 2013 г., когато на власт в Общината е моделът #КОЙ, 600 кв.м публична общинска собственост се отделят от пристанището, проектира се подход към тях и в крайна сметка се получава един парцел частна общинска собственост, със собствен подход и с предназначение за хотел и ресторант. Случващото се е с подкепата на Катя Аргирова Христофорова и Димитринка Тръпкова, които имат общ интерес в „ПЕРЛА“-гейт. Тогава двете са избрани за общински съветници от една листа, с гласовете на семейства селскостопански работници на съдружниците Симеон Бойчев и Аргир Христофоров, които притежават винарска изба.

Катя Аргирова Христофорова е дъщеря на Аргир Христофоров. Известна е в града като „Ромската баронеса“, заради близките отношения с основния си електорален потенциал – ромите в община Поморие. По професия тя е юрист и дели кантора в Поморие със скандалната адвокатка Кремена Недкова Табакова, която й помага на изборите. Табакова се прочу, когато името й бе свързвно с разграбването на апетитни имоти от Южното Черноморие / https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html/. В предизборната кампания през 2015 г. Катя Христофорова е разпитвана от полицията по сигнал за купуване на гласове. Наемател на ресторант „Перла“ е Димитринка Тръпкова.

През първия мандат на Иван Алексиев 2011-2015, ПП ГЕРБ има 9 общински съветникци и се нуждае от гласовете на Катя Хритофорова и Димитринка Тръпкова за мнозинство в местния парламент. Процедурата за закупуването на терана в УПИ II от Симеон Бойчев и Аргир Христофоров е осуетена. Предложение до Общинския съвет за закупуването на земята под „Перла“ не се приема. Въпреки че Димитринка Тръпкова и Катя Христофорова помагат през 2011 г. в избирането на Иван Алексиев за кмет, след предишния му неуспешен опит отново издигнат от ГЕРБ., мераците им за „Перла“ не се осъществяват. Отношенията на двете съветнички с кмета на Поморие охладняват и те започват да „играят“ опозиция в местния парламент. Това не се оказва проблем при вземането на решения от общинския съвет, защото РЗС и ДПС поддържат конюнктурата на модела #КОЙ.

По време на предизборната кампания за местния вот през 2015 г. отношенията между Алексиев и Христофорова отново се затоплят, заради взаимния интерес. Той се нуждае от подкрепа с гласовета на Христофорова, а на нея й трябва собствеността на земята под „Перла“ за хотел. През втория мандат на Иван Алексиев 2015-2019 г., ПП ГЕРБ има в Поморие 8 общински съветници и също се нуждае от гласовете на Катя Христофорова и новия й партньор в листата Ради Рашков, жител на кв. „Север“ в Поморие. И този път от листата на Катя Аргирова Христофорова влизат в общинския съвет с ромски гласове от лозовите масиви.

На 26.06.2015 г. двете фирми с едни и същи съдружници  – Аргир Христофоров и Симеон Бойчев, “Арси Христофоров и Бойчев“ ООД и „БОЙАР“ ООД, подават заявление до кмета на община Поморие Иван Алексиев за закупуване на УПИ II, кв. 18а. Право да се сдобие с терена има само фирмата, която е закупила през 1999 г. колонадата и противоракетното убежище. В своето заявление двете фирми декларират, че са извършвали довършителни работи на сградата и са „изпълнили много допълнителни СМР по околния терен и най-вече по брегоукрепване и в т.ч. усвояване на терен от морето, превръщайки го в бряг със защитна стена и малък кей за две, три лодки.“ Те най-безцеремонно си признават, че без да имат договор за наем, извън закупените съоръжения и без строителни книжа са извършили строително-монтажни работи, усвоили са незаконно допълнителен терен, а също така и части от акваторията на Черно море, която е изключителна публична държавна собственост. Като подарък за своите признания се получава един акт за частна общинска собственост.
Във втория си мандат Кметът Иван Алексиев входира като точка за разглеждане на заседание на Общински съвет – Поморие докладна-записка, с която иска терена с УПИ II да бъде продаден. На заседание на общинския съвет на 27.02.2016г. е приета оценката 306 000 лв., които двете фирми трябва да заплатят, за да получат собственост на земята под ресторант „Перла“ и прилещажите части.

За да угоди на бизнесмените, общинският съвет и кметът Иван Алексиев са готови да оставят Поморие без лятно кино надвиснало над морето, без Яворови скали и без най-романтичното място на Стария град.

Този неповторим пейзаж ще изчезне, когато новите собственици на общиския имот построят 6-етажен хотел. Ще потънат в бетон и невероятните Яворови скали.

 След „Перла“-гейт Община Поморие се отказа и от пристанището си – публична общинска собственост от 2007 г.

Само месец след решението за продажбата на общинския актив – недвижим имот на брега на морето – частна общинска собственост с УПИ II, кметът на Поморие Иван Алексиев от ГЕРБ входира скандално предложение до общинския съвет – да преостъпи безвъзмездно на държавата поморийскoто пристанище, заедно с пристанищната инфраструктура и съоръжения, разгърнати на площ от 7473 кв.м – публична общинска собственост.
С решение 161/25.03.2016 г. на общинските съветници с мнозинство в местния парламент от ГЕРБ, ДПС, Катя Христофорова и новото й попълнение, заело мястото на Димитринка Тръпкова, предложението на кмета е прието. В докладната на Иван Алексиев до Общински съвет – Поморие обаче липсват всякакви мотиви, с които да подкрепи искането си. Отсъства и финансова и правна обосновка, които да докажат, че приемането му ще е в интерес на поморийци. Въпреки че предложението му е прието, то е стопирано от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков като незаконосъобразно и е върнато за ново разглеждане. Причина е „минаването“ му с обикновенно мнозинство, докато законът изрично гласи, че в тези случаи трябва да е квалифицирано. Това става след като докладната с въпросното педложение се разглежда преди да влезе на редовно заседание на ОбС-Поморие от правната комисия на общинския съвет, юристът на Общинския съвет и юристите на Община Поморие.

Дни след като Община Поморие се отказа от още един свой актив – пристанището, вместо да го развие и печели от него, министър Ивайло Московски заяви, че пристанищата публична държавна собственост ще бъдат отдавани на концесия. Вероятно такъв е и мотивът на кмета Иван Алексиев – поморийското пристанище да премине в ръцете на държавата /правителството/, а от там и във владение на определана фирма, близка до властта и модела #КОЙ.

Радостната вест днес за гражданите е, че Пристанището остава общинска собственост. Засега. Това се реши на извънредно заседание на Общински съвет – Поморие, в което се разгледаха 2 точки. Една от тях беше върнатото от областния управител решение на местния парламент за безвъзмездно предоставяне на пристанището в полза на държавата. Второто гласуване е в полза за запазване на общинския актив. Така на практика само с 1 липсващ глас не мина пъкленият замисъл на ГЕРБ и ДПС, гласуващи в симбиоза за отдаването на общинското пристанище в частна полза!

Яворов и историята са поредната жертва на обществената мутризация

Община Поморие се отказа от безценен в исторически и морален аспект имот на морския бряг. Ясно е, че култовото място на Яворов ще се превърне в поредния бетонен мастодонт. Това със сигурност ще окаже допълнително силно негативен кумулативен ефект и върху туризма и популярността на морското градче. В нормалния свят всяко историческо място е неприкосновено, защото именно то създава само по себе си туризъм и търсене. В съседна Гърция всяки камък е натоварен от хората с историческа памет и стойност, за да генерира легенди, които са фундамент на туристическия продукт. Единствено в “ГЕРБ-ерска” България дори малкото красиви или богати с историческа памет места се превръщат в строителни площадки на “инвеститори” които нямат никакво отношение към общественото мнение и цивилизационния избор. Интересна би била позицията за тази своеобразна “талибанщина” на министъра на културата Вежди Рашидов и на премиера Борисов, който до момента безапелационно подкрепя кмета Алексиев, въпреки рекорда му по съставени актове от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/. Биволъ описа това подробно в свое предишно разследване.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also