Журналисти от всички държави-членки на ЕС завеждат съдебно дело срещу Европейския парламент

ЕП е отхвърлил искането на журналисти за информация за надбавките на евродепутатите
by Екип на Биволъ

За пръв път в историята журналисти представящи всички европейски страни-членки обединиха усилията си в завеждане на жалби срещу Европейския парламент (ЕП) в Съда на Европейския съюз. Институцията отказва да уважи исканията на журналисти за достъп до информация свързана с начина по който 751 членове на Европейския парламент (евродепутати) харчат надбавките си. Журналистите са завели жалби в Съда на Европейския съюз на 13 ноември.

Биволъ е част от тази инициатива наречена Проект “Евродепутати”. Преди година и половина медията ни направи самостоятелен опит да получи достъп до фактурите на евродепутата Илияна Йотова. Това се случи след като се разбра, че Йотова е фактурирала на ЕП услугите на фирма за тролове, които да хвалят нейната работа в Мрежата и едновременно да очернят еврокомисаря Кристалина Георгиева (виж тук). Тогава ЕП отказа да даде фактурите със същите аргументи като тези, които днес се оспорват в Съда на Европейския съюз.

Екипът от 29 журналисти поиска копия от документи за разходите на евродепутати от техните държави за четири години назад. Те са изискали конкретни документи свързани с паричните надбавки, които евродепутатите получават отделно от заплати те си, включително надбавки за режийни разходи, за пътуване, за дневни и средства за сътрудници. ЕП обаче отказа да предостави информация за извършване на задълбочена обществена проверка. Новата общоевропейска инициатива за свобода на информацията – Проект „Евродепутати“ – беше създадена през юни, когато журналисти представящи всички европейски страни-членки обединиха усилията си и поискаха достъп до документи на ЕП за това как, кога и за какво евродепутатите харчат надбавките си за режийни разходи, за пътуване, за дневни и средствата за сътрудници.

Според ЕП, през 2014 г. 27 процента  от 1,756-те милиарда евробюджет на Парламента са били заделени за разноски на евродепутатите. Годишната сума надхвърля 474 милиона евро и се състои от заплати, разходи за пътувания, за офиси и консумативи и заплащане на личните им сътрудници. Европейската общественост има право да знае как се харчат почти половин милиард евро от нейните данъци.

Европейският парламент харчи 3,2 милиона евро на месец (почти 40 милиона евро годишно) само за надбавки за режийни разходи на евродепутатите. Никой не следи тези разходи.

Междувременно евродепутатите, които са единствените избрани представители на европейските граждани, са гласували многократно против усилията за регулиране на този въпрос. През септември Европейският парламент отказа всички искания на журналисти за достъп до информация, като се основа на защита на личните данни, както и на предполагаем прекомерен труд, който може да възникне във връзка с предоставянето на достъп до тези документи. ЕП заяви още, че не пази никакви документи за това как евродепутатите харчат режийните си.

Журналистите се обръщат сега към Съда на Европейския съюз за защита срещу факта, че ЕП се е провалил в самоопределената си роля на пазител на прозрачността, като по този начин пренебрегва и Лисабонския договор.

„ Като отказва достъп до исканите документи, Европейския парламент просто предоставя на евродепутатите реално право на скрити разходи и им дава пълен имунитет от обществен контрол над техните действия. Твърдим, че причините, които са били посочени на репортерите за отказ на исканията им не са основани на нито една европейска регулация ,“ каза адвокатът на екипа Наташа Пирч Мусар, бивш еврокомисар по информацията от Словения.

„Проектът „Евродепутати“ няма прецедент. Това е първото в Европа общоевропейско сътрудничество  на журналисти в областта на свободата на информацията, по-специално по отношение на достъпа до безспорно публични, според нас, документи на дадена европейска институция.

Надбавките на евродепутатите са предназначени единствено за професионални, а не за лични нужди, и затова не бива да останат скрити от европейската общественост ,“ каза словенската журналистка Анушка Делич, ръководител на Проект „Евродепутати“.

* Жалбата относно ирландските евродепутати ще бъде подадена своевременно.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also