Една година след като Президентът на Европейския парламент Антонио Таяни обеща по-голяма прозрачност по отношение на начина, по който евродепутатите получават компенсации за направените от тях разходи, благородното начинание приключи с гръм и трясък в залата на Парламента.

Петнадесетте члена на управителния орган на Европейския парламент – група включваща Таяни – гласуваха снощи против мерки, които биха увеличили надзора върху така наречената надбавка за общи разходи, – бюджет предназначен да компенсира евродепутатите при плащане на наем за офиси и за други разходи.

751-те еврдепутати получават за разходи под формата на еднократна сума необложена с данъци по 4 416 евро на месец над заплатите си. Това възлиза на близо 200 милиона евро от парите на данъкоплатците за един парламентарен мандат. Тези средства са предназначени да бъдат изразходвани за професионални, а не лични цели, но евродепутатите не са задължени да се отчитат или да разкриват как ги изразходват.

Таяни и колегите му гласуваха против това евродепутатите да бъдат задължени да пазят разписки за разходите си – нещо, което всяка фирма, организация или асоциация трябва да прави, ако не за друго, то поне заради плащането на данъци.

Гласуваха против въвеждането на одити за това как евродепутатите изразходват надбавките си, както и срещу публикуването на одиторски доклади – практика, която е обичайна, когато става дума за почти всеки вид обществени разходи, с изключение на някои военни или разузнавателни такива.

Те дори гласуваха против задължителното връщане на неизразходваните средства в края на мандата на евродепутатите.

Единственото нещо, за което успяха да гласуват за, беше абсолютният минимум – да имат отделна банкова сметка, в която да се депозитат надбавките.

Преразгледаха и списъка на разходите покрити от надбавката, но останалите им решения гарантират, че няма да има контрол над това дали евродепутатите ще спазват тези написани на хартия правила.

Това позорно развитие на нещата беше постигнато с гласовете на членовете от консервативната Европейска народна партия (ЕНП) в управителния орган, включително и на Таяни. Към тях се присъединиха и членовете от групата на Европейските консерватори и реформисти и трима от петимата представители на Социалистите и демократите.

Тези девет мъже и жени по същество гласуваха за запазване на втората си заплата.

Дръзкото незачитане от страна на Парламента на принципите на харчене на публични средства в демократични общества е шокиращо, но не е неочаквано.

Моите колеги и аз сме група от независими журналисти от всички страни членки на ЕС и като част от Проект „Евродепутати“, от 2015 г. насам се опитваме да разнищим до дъно начина по който евродепутатите са компенсирани за разходите си.

Това, което открихме, е безочливо незачитане на правилата.

Въпреки че надбавката за общи разходи е предназначена предимно за покриване на наемите и свързаните с тях разходи за офис в избирателния район на даден евродепутат, през 2017 г. установихме, че една трета от Европейския парламент – 249 евродепутати – или нямат местен офис или отказват да кажат къде се намира или не пожелават да отговорят на въпроса дали и къде съществува такъв офис.

Журналистите установиха и, че от тези, които имат местен офис, повече от 40 са плащали наеми на своите политически партии, което породи подозрения за неправомерно финансиране на национални партии. Осем местни офиси на евродепутати се намират в сгради, които самите те притежават. Един от тях е председателят на групата на ЕНП, Манфред Вебер.

Няколко евродепутати си признаха, че са плащали наем на самите себе си. Някои обясниха, че са дарявали пари на своята партия и на различни фондации. Един евродепутат заяви, че спестява парите за пенсия. Нищо от това не е в съответствие с правилата, уреждащи надбавките за общи разходи.

Говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Брьоке обясни тогава, че местният офис на евродепутата може да бъде използван „само за упражняване на европейския мандат. Като такъв, този офис следва да бъде отделен от други офиси и да бъде ясно обозначено, че се използва за дейности свързани с Европейския парламент. Освен това, той не може да бъде използван от други хора или за други цели. Това са всичките условия, които трябва да бъдат спазвани“.

Правилата трябва да бъдат спазвани, каза ван ден Брьоке. Въпреки това, в понеделник стана ясно, че никой – включително Таяни и останалата част от управителния орган на Европейския парламент – всъщност не възнамерява да ги прилага. Оказа се, че е много по-лесно да се определят правила за другите, отколкото да ограничиш собственото си харчене на парите на данъкоплатците в ЕС.

Посланието, което изпрати Европейският парламент е, че надбавката е частна тема единствено и само за евродепутатите.

Ако това е така, тя трябва да се третира като такава – да бъде обложена с данъци и да се каже какво тя представлява всъщност – втора евродепутатска заплата.

Politico, Анушка Делич, 3 юли, 2018 г.

Анушка Делич разследваща журналистка, базирана в Словения. Тя е основател на Проект „Евродепутати“ и на Ostro, нов център за разследваща журналистика насочен към адриатическия регион.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци