Проект „Евродепутати“

Журналисти от цяла Европа настояват на искането си разноските на евродепутатите да станат публично достояние

Обясненията на Европейския парламент за отказа му да предостави документация за разходите на евродепутатите са разочароващи
by Екип на Биволъ

Журналисти от всички държави-членки на ЕС са поискали от Съда на Европейските общности (СЕО) да отхвърли  отказа на Европейския парламент  да разкрие как 751-те му членове (евродепутати) харчат повече от 71 милиона евро за режийни надбавки, които получават всяка година извън редовните си заплати.

Биволъ е част от този екип и мотивира искането с информацията, че евродепутатът Илияна Йотова, която е кандидат за вицепрезидент от БСП е плащала с европейски пари на интернет тролове за форумна любов.  Случаят е изрично посочен и подробно описан в исковата молба до Съда на Европейските Общности.

„За нас е много обезпокоително, че Европейският парламент няма контрол върху това как 38,7 милиона евро от парите на европейските данъкоплатци се изразходват всяка година, и е още по-обезпокоително, че самият Парламент смята това за оправдано,“ каза Наташа Пирк Мусар, адвокатът на журналистите, по повод на липсата на контрол върху режийните надбавки на евродепутатите.

Делото започна през ноември 2015 г., когато консорциумът подаде  29 жалби (по една от името на всеки журналист) в СЕО, като призова да се публикуват  всички документи с подробности как евродепутатите харчат тези режийни надбавки, включващи обща надбавка, пътни, дневни и средства за допълнителен персонал. За пръв път журналисти съдят европейска институция за отказа й да предостави достъп до информация за тези разходи.

Преди това, през юли 2015 г., всеки един от тези журналисти се свърза с Европейския парламент (ЕП) за да поиска документи за евродепутатите от неговата / нейната страна. Всички искания бяха отхвърлени на основание защита на лични данни, както и прекомерна натовареност, която евентуално може да бъде предизвикана предоставянето на достъп до тези документи. ЕП  заяви още, че не притежава никакви документи за това как депутатите харчат режийните си надбавки.

След като журналистите подадоха жалбите си в съда, Европейския парламент излезе със същите аргументи в своя защита. Журналистите са твърдо решени да не отстъпят и настояват на искането си документите да станат публично достояние.

„Време е Европейският парламент, като  институция, която предполага отчитане пред европейските граждани, да се издигне на нивото на задачата и да предостави информация,“ каза  лидерът на проект „Евродепутати“, словенската журналистка Анушка Делич.

„Надяваме се, че евродепутатите сами ще направят необходимото и ще окажат натиск върху Парламента да действа по единствено правилния начин.“ След като отговори на доводите на ЕП, кантората на Пирк Мусар излезе с изявление от името на 29-те журналисти, което оборва някои от точките от защитата на ЕП.

„Доста сме разочаровани от защитата на ЕП, тъй като тя е по-скоро скучна,“ каза Наташа Пирк Мусар. „Главните им аргументи се основават на три съдебни дела, в които фактите са напълно различни от нашия случай. Първо, в баварския случай Lager1, поисканите данни се отнасят до лобисти, хора, които нямат публични функции. В нашия случай данните, които искаме да бъдат разкрити се отнасят до евродепутати, техните помощници и съветници – хора, които вземат важни решения и харчат публични средства за да изпълняват обществени функции. Второ, в двата случая познати като Dennekamp2, поисканите данни се отнасят до пенсионните схеми на евродепутатите, а те са от по-личен характер. За разлика от тях, ние искаме да се хвърли светлина върху това как се изразходват публични средства предназначени за членовете на ЕП. Дали наистина се харчат с цел работата им в Парламента като избрани представители на европейските граждани? „

„Тревожен е фактът, че ЕП твърди, че не притежава документи за това как евродепутатите харчат общите си режийни надбавки, тъй като те се изплащат като еднократна сума в размер около 4,300 евро на месец на всеки един от 751-те евродепутати. Знаем, че няма да успеем с тази част от нашата жалба в съда, тъй като не можем да получим документи, които не съществуват, но поне вече разкрихме значителни недостатъци в надзора на публичните разходи на ЕП. Очакваме от тези, които вземат решенията, да направят необходимите промени в системата.“

„И последно, също така искаме да подчертаем, че личните данни на европейските  чиновници и служители са по закон далеч по-защитени от тези на обикновените граждани. Призоваваме Европейския парламент да престане да се крие зад една остаряла интерпретация на това чии лични данни трябва да бъдат по-добре защитени. Напротив, искаме от  ЕП да даде възможност за по-справедлив баланс между правото на европейските чиновници и служители на защита на личните им данни и правото на гражданите на свобода на информацията. Ако ЕП счита, че е невъзможно да се тълкува съответното законодателство на ЕС по този начин, тогава именно той трябва да промени статуквото, като прокара съответните законодателни промени, вместо само да повдига рамене.“

За проекта „Евродепутати“ – проектът е създаден през ноември 2015 г., когато журналисти от всички страни-членки на ЕС подадоха жалби в Съда на европейските общности поради нарушеното им право на достъп до информация. Журналистите поискаха от Европейския парламент документи за това как депутатите харчат режийните надбавки, които получават извън заплатите си и които са предназначени да бъдат изразходвани само за упражняване на техните обществени  функции, искане, което ЕП продължава да отхвърля.

Историята на проекта, статии и документи могат да бъдат намерени тук:  http://www.ird.dk/the-meps-project/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also