Заради партийна повеля на ЕНП...

Мария Габриел няма да разкрие документи за режийните си разходи

Бъдещата еврокомисарка не плащала наеми на роднини и не наемала такива
by Екип на Биволъ

Всички разходи за наеми и заплати на служители в шестте български офиса на Мария Габриел, която е номинация на правителството за еврокомисар, са изрядни и надлежно одитирани. Тя не плаща наеми на роднини и не наема на заплата такива, но отказва да предостави фактури и договори в потвърждение. Това съобщиха в телефонен разговор с Биволъ от нейния пресцентър. Оттам уточниха още, че информационният център в родното и градче Хаджидимово (население от 2900 души) е бил активен само през първия й мандат като евродепутат.

Причината за отказа е решение на парламентарната група на ЕНП да не отговаря на журналистическите запитвания по темата. Биволъ изпрати еднотипни запитвания за предоставяне на документите още на 4 април до всички български евродепутати. Поискахме от тях да дадат достъп до договорите за наем и договорите със служителите им в националните офиси. До момента няма получен нито един отговор.

С отказа да предостави документите, Мария Габриел декларира своята вярност към съществуващата

Омерта за безконтролни харчове

Преди година и половина Европейският парламент също отказа да предостави тази информация на група от европейски журналисти, след което те заведоха общо дело срещу отказите в Съда на европейските общности поради нарушеното им право на достъп до информация за това как и за какво европейските депутати харчат режийните си разходи.

Специфичен български принос е, че с пари от ЕП е плащано и за услугите на интернет тролове. Както разкри Биволъ, бившата евродепутатка и сегашна вице-президентка Илияна Йотова е плащала за “онлайн репутация” на фирмата “Лийдуей”, която обслужвала с тролски коментари във форуми и в социалните мрежи БСП и ДСБ.

Делото в Съда на европейските общности в Люксембург (СЕО) започна през ноември 2015 г., когато бяха подадени 28 жалби (по една от името на всеки журналист). Журналистите призоваха да се публикуват всички документи с подробности как евродепутатите харчат тези режийни надбавки, включващи обща надбавка, пътни, дневни и средства за допълнителен персонал. За пръв път журналисти съдят европейска институция за отказа й да предостави достъп до информация за тези разходи.

„За нас е много обезпокоително, че Европейският парламент няма контрол върху това как 38,7 милиона евро от парите на европейските данъкоплатци се изразходват всяка година, и е още по-обезпокоително, че самият Парламент смята това за оправдано,“ каза Наташа Пирк Мусар, адвокатът на журналистите, по повод на липсата на контрол върху режийните надбавки на евродепутатите.

Въпреки общото решение на администрацията на Европарламента да не дава достъп до документите, някои отделни евродепутати решиха самостоятелно да публикуват фактурите си или да дадат достъп на журналистите до тях. Сред тях няма нито един български евродепутат. Ето защо Биволъ поиска индивидуално от всички български евродепутати да представят документи за разходите си.

По информация на Биволъ освен групата на ЕНП, групите на АЛДЕ и ПЕС също са забранили на своите членове да дадат достъп до фактурите и документите, оправдаващи харченето на представителните разходи. 

На въпроса дали все пак Мария Габриел би дала личен пример, като предостави фактурите и договорите, се получи уклончив отговор, че тя искала, но не можела, тъй като била обвързана с партийното решение в качеството си на зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Остава въпросът дали Габриел ще счупи омертата след като напусне европарламента и стане еврокомисар. Нещо, което няма да пропуснем да питаме.

 

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also