Шефът на КФН притежава кредитни карти с огромни лимити

Има ли специални условия за надзорника на банките, който ги варди от медиите с бухалка?
Екип на Биволъ

– За интернет банкиране натиснете 1. За банкови карти натиснете две…

– 2…

– Добър ден, бих искал да си отворя сметка при вас. Заплатата ми е 6000 лв. имам стабилна работа. Искам да ми издадете кредитна карта.

– Разбира се, предлагаме кредитни карти Виза.

– Бих искал да е с висок лимит? 60 000 евро възможно ли е?

– О, такива лимити и на фирми не даваме. Максимумът е 10 000 лв.

Биволъ проведе този експеримент с произволно избрана банка след като разкри, че шефът на КФН Стоян Мавродиев от ГЕРБ е декларирал за 2012 две кредитни карти от банки с лимити 60 000 евро (117 350 лв.) и 40 000 лв. Отделно отговорният служител е отбелязал и депозити от над 40 000 лв. Вижте декларацията му в сайта на Сметната палата тук.

Декларация на Стоян Мавродиев

Декларация на Стоян Мавродиев

Според Закона за Комисията за финансов надзор Чл. 7. (1) Председателят на комисията получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание или около 4500 лв (по данни от 2012 г.).

Декларираните от г-н Мавродиев лимити явно не се предлагат на “простосмъртните”, дори те да имат доходи по-високи от неговите. Освен това лимитите са несъразмерно големи спрямо доходите му и навеждат съмнения за корупционнен фаворитизъм от поднадзорни лица – банките издали съответните карти.

Биволъ изпрати запитване до Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в качеството на работодател на Мавродиев, за да получи информация кои именно банки са издали въпросните кредитни карти и според какви критерии.

Въпросът е особено чувствителен на фона на фалита на КТБ и информацията, че политици и магистрати са ползвали привилегировани условия по депозити и кредити в тази банка.

Известен е казусът с кредитните карти на Ахмед Доган и Емел Етем, оповестен от Капитал. Те обаче имат по-ниски лимити от тези на Мавродиев.

Биволъ припомня:

Шефът на КФН беше назначен на този пост от ГЕРБ. Той стана известен като “адвоката на Брендо” след като в съдебна зала прокурор поиска да го разпита по делото за пране на пари на наркотрафиканта Евелин Банев – Брендо, който има 20 годишна присъда в Италия.

„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.“ – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.

Биволъ разкри също, че на 04.08.2006 Мавродиев и съпругата му са купили от шефа на СИК Румен Николов – Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Тогава семейството брои на Пашата 200 000 лева за луксозния имот. Румен Николов – Пашата е считан за много близък до бившия премиер Борисов, с когото през 1995 г. въртят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие.

В писмо с право на отговор изпратено до медията Мавродиев твърди, че не познавал Пашата, а купил апартамента през агенция за недвижими имоти. От обясненията му не става ясно обаче кой е изповядал сделката при нотариуса.

Под ръководството на Мавродиев КФН проспа фалита на КТБ, но е особено активна в репресиите срещу медии, които цитират проблеми на друга “гнила ябълка” – ПИБ. Вчера стана ясно, че КФН е наложила рекордни глоби на издателя на Капитал и Дневник (150 000 лв.), на издателя на врачанския сайт “Зов нюз” (100 000 лв) и неизвестен до момента журналист (50 000 лв.) за публикуване на информация свързана с проблемите около банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Ръководената от Мавродиев държавна институция явно съвсем си е подменила предмета на дейност и от финансов регулатор, се е превърнала в главен Медиен цензур в защита на олигархичните интереси на задкулисието. Стана ясно, че за цялата 2014 г. всички други санкции наложени на изрядните български бизнес субекти са по-малки само от глобите на една от набелязаните за унищожение медии.

Неприключили производства по същия член от закона има срещу Медияпул и срещу нашия сайт. “Репортери без граници” вече реагираха остро срещу тези опити за цензура и сплашване. Категоричното мнение на международните организации е, че подобни практики са абсолютно несъвместими за страна член на ЕС. Това обаче не само не стряска Мавродиев и компания, а точно обратното – те демонстрират открито, че изобщо нямат никакво намерение да се съобразяват с демократичните критерии. Хубава индикация за държава, чийто кредитен рейтинг беше категорично понижен и това е следствие от непрекъснатото влошаване на състоянието на демократичното общество у нас и чудовищната корупция в различните сфери на властта.

Независимо от евентуални санкции Биволъ няма да спре да публикува достоверни и документирани данни за продължаващото и в момента източване на банки “гнили ябълки” с активното бездействие и фактическо престъпно съучастие на регулаторните органи и прокуратурата, които са обстойно сезирани за проблема.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also