Южен Поток ще сече на Паша Дере

Безсрочен сервитут за иначе спрения проект
Екип на Биволъ

“Саут Стрийм Транспорт” е фирмата, която получава безсрочен сервитут върху 221,672 декара държавни гори след заповед от 21 януари 2015 на Изпълнителната агенция по горите. Биволъ поиска тази информация по реда на ЗДОИ и получи също номерата на парцелите, за които е учреден сервитута. В заповедта липсваше името на фирмата и конкретните имоти.

south-stream-zdoi-iag

Проверка в Кадастъра показва, че имотите се намират на брега на Паша Дере и от сателитната карта се вижда, че са гъсто залесени. Съгласно заповедта Южен Поток става собственик на дървесината от поземлените имоти, върху които е учреден сервитутът, като “добивът и разпореждането с дървесината се организират, за негова сметка”.

south-stream-servitut

Спасителите на дерето станаха паши

Срокът за обжалване на сервитута вече изтече при всеобщо безразличие и сечта може да започне. Няма и помен от предизборната активност на десни политици под лозунга “Да спасим Паша Дере”. Същите сега са на власт и имаха ресурс да оспорят скандалната заповед, но не го направиха.

Миналата година разследване на Биволъ разкри, че държавата е продала на безценица стотици декара гора на Южен поток. И по тази тема депутати от Реформаторския блок вдигнаха предизборно пушилка и сезираха прокуратурата, но след като влязоха във властта замълчаха. До момента никой не е предприел нищо, за да защити обществения интерес и да се анулира сделката, чието правно основание е отпаднало със спирането на проекта.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also