„Саут Стрийм Транспорт“ е фирмата, която получава безсрочен сервитут върху 221,672 декара държавни гори след заповед от 21 януари 2015 на Изпълнителната агенция по горите. Биволъ поиска тази информация по реда на ЗДОИ и получи също номерата на парцелите, за които е учреден сервитута. В заповедта липсваше името на фирмата и конкретните имоти.

south-stream-zdoi-iag

Проверка в Кадастъра показва, че имотите се намират на брега на Паша Дере и от сателитната карта се вижда, че са гъсто залесени. Съгласно заповедта Южен Поток става собственик на дървесината от поземлените имоти, върху които е учреден сервитутът, като „добивът и разпореждането с дървесината се организират, за негова сметка“.

south-stream-servitut

Спасителите на дерето станаха паши

Срокът за обжалване на сервитута вече изтече при всеобщо безразличие и сечта може да започне. Няма и помен от предизборната активност на десни политици под лозунга „Да спасим Паша Дере“. Същите сега са на власт и имаха ресурс да оспорят скандалната заповед, но не го направиха.

Миналата година разследване на Биволъ разкри, че държавата е продала на безценица стотици декара гора на Южен поток. И по тази тема депутати от Реформаторския блок вдигнаха предизборно пушилка и сезираха прокуратурата, но след като влязоха във властта замълчаха. До момента никой не е предприел нищо, за да защити обществения интерес и да се анулира сделката, чието правно основание е отпаднало със спирането на проекта.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English