Южен Поток ще сече на Паша Дере

Безсрочен сервитут за иначе спрения проект
Екип на Биволъ

“Саут Стрийм Транспорт” е фирмата, която получава безсрочен сервитут върху 221,672 декара държавни гори след заповед от 21 януари 2015 на Изпълнителната агенция по горите. Биволъ поиска тази информация по реда на ЗДОИ и получи също номерата на парцелите, за които е учреден сервитута. В заповедта липсваше името на фирмата и конкретните имоти.

south-stream-zdoi-iag

Проверка в Кадастъра показва, че имотите се намират на брега на Паша Дере и от сателитната карта се вижда, че са гъсто залесени. Съгласно заповедта Южен Поток става собственик на дървесината от поземлените имоти, върху които е учреден сервитутът, като “добивът и разпореждането с дървесината се организират, за негова сметка”.

south-stream-servitut

Спасителите на дерето станаха паши

Срокът за обжалване на сервитута вече изтече при всеобщо безразличие и сечта може да започне. Няма и помен от предизборната активност на десни политици под лозунга “Да спасим Паша Дере”. Същите сега са на власт и имаха ресурс да оспорят скандалната заповед, но не го направиха.

Миналата година разследване на Биволъ разкри, че държавата е продала на безценица стотици декара гора на Южен поток. И по тази тема депутати от Реформаторския блок вдигнаха предизборно пушилка и сезираха прокуратурата, но след като влязоха във властта замълчаха. До момента никой не е предприел нищо, за да защити обществения интерес и да се анулира сделката, чието правно основание е отпаднало със спирането на проекта.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also