Концентрацията на собствеността и липсата на прозрачност кои са собствениците са най-големите пречки за медийната свобода в България. Така председателят на швейцарския клон на международната организация „Репортери без граница” Жерар Чоп обясни пропадането на България до 100-ното място сред 180 държави в индекса за свобода на медиите. За една година страната е слязла с 13 места надолу в класацията, по-свободни са медиите дори в страни, преживели война като Сърбия и Косово, много африкански и азиатски държави.

„България е лош пример по отношение на свободата на медиите”, обобщи Жерар Чоп на пресконференция, с която започна обучението „Свобода и независимост на медиите”, организирано по проекта „Демокрацията е процес“ на фондация „Дарик“ с подкрепата на швейцарския Фонд за партньорство и експертна помощ.

Диагнозата на швейцарския експерт е, че българските медии и отделни журналисти са подложени на силен политически и икономически натиск и работят в корупционна среда. Сред средствата за противодействие са защитата на източниците на информация и журналистическата солидарност, които ще бъдат акценти в обучението.

Българските участници във форума изтъкнаха, че връзката между купуване на политици и медии и увеличаване на рестрикциите към медии и журналисти е довела до засилване на автоцензурата и отказ от истинска разследваща журналистика.

Критичен поглед по проблемите на несвободата на медии у нас изложиха журналистите от Мрежата за свободно слово Пролет Велкова (Дарик радио), Асен Йорданов („Бивол“), Юлиана Методиева („Маргиналия“). Бяха изнесени данни за грубата намеса на КТБ в медиите през периода 2011-2014 г., установяването на монопол на пазара на информация, примери за непрозрачност на медийната собственост , опити за репресии над журналистите от Дойче Веле Еми Барух, Иван Бедров, както и върху сайта „Бивол“ за поредицата статии „Гнилите ябълки“, упражнявани лично от Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!Съдебните искове са непропорционално високи (вж. случая на Иван Бакалов) и действат сплашващо, а Законът за банките и кредитните институции увеличава риска за медиите, ако осветляват тъмните зони в управлението на мощни банки.

Според Асен Йорданов от „Бивол“ изкупуването и монополизирането на медии, финансирани от една банка, която в момента се срива, е илюстрация на пагубните процеси в обществото. В битката за свобода на словото България няма да получи помощ от управляващите – в продължение на години те демонстрират само стремеж за овладяване на медиите, каза той. Журналистът призова за обединяване и солидарност на журналистите срещу опитите да бъде задушено свободното слово, защото България е член на ЕС и е недопустимо олигархични кръгове да отнемат правото на обществото за информация.

Статията е публикувана в сайта marginalia.bg.

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly