Ангелкова ще пита лобистите от САЩ дали разрешават да каже колко им е платила

Екип на Биволъ

Министерството на туризма не отговори на запитването на Биволъ по реда на Закона за достъп до обществена информация, във връзка с разкритието, че Николина Ангелкова е ползвала услугите на лобисти в САЩ при работното си посещение през февруари – март тази година.

Биволъ зададе следните въпроси:

  • От коя дата и за каква сума е договорът на Министерството на туризма с Corner Media за рекламна кампания в САЩ, описан в отговор на медийни въпроси на Биволъ от пресцентъра на Министерството от 15.06.2018:

Цитат от МТ: “През 2017 г. Министерството на туризма проведе макар и сравнително скромна по мащаб, предвид бюджетните ограничения и обема на северноамериканския пазар, но въпреки това новаторска и успешна кампания на България като туристическа дестинация. Контрагент на министерството по проведената рекламна кампания е Corner Media.”

  • Колко договора, за какви услуги и за какви суми е сключвало Министерството на туризма с фирми в САЩ за периода от началото на 2017 г. до днешна дата?
  • Сключван ли е договор с фирмата Sanitas International Inc, на коя дата, с каква цел и за каква сума?

От получения днес отговор се разбира, че Министерството на туризма се измъква, позовавайки се на член в ЗДОИ, който позволява да се укрие информация заради търговска тайна. За целта Министерството трябвало да пита… фирмите лобисти, с които е сключило договори.

Съгласно същия член 31 от цитирания закон, обаче, търговската тайна, отнасяща се към трети лица, не може да е аргумент за неразгласяване на информация при надделяващ обществен интерес.

“Не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.”

В предишна публикация Биволъ разкри, че Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи с политици, фондации и медии за министър Ангелкова. Те са получили за услугите си минимум 10 000 долара.

Срещите на Ангелкова в САЩ нямат нищо общо с туризма. След официалната част от работното си посещение във Вашингтон, тя грейна и на церемониите “Оскар” в Лос Анжелис.

Фирмата Sanitas International Inc., чиито услуги Министерството на туризма е ползвало, работи по други проекти с фирмата BGR, която лобира за депутата Делян Пеевски срещу жалбата на бившия банкер Цветан Василев по закона “Магнитски”

От Министерството на туризма отрекоха категорично да са плащали на лобисти, въпреки че това е посочено черно на бяло в публични документи, публикувани в официален американски сайт.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also