Охраната на ТИМ се провалила на Летище Бургас

by Екип на Биволъ

Исаак Йефет, бивш шеф на сигурността на националния авиопревозвач на Израел “Ел Ал” твърди в интервю за “Дарик”, че службите за сигурност на летището в Бургас са се провалили, защото не наблюдавали държанието на хората.

Най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо – да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници.” – казва Йефет. 

Йефет казва, че е видял кадрите с разхождащия се в терминала атентатор. “Та в неговото държание нямаше нищо нормално! Да – има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретният начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това беше съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята… Плюс това уж е на “Пристигащи”, но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално.” 

Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака… изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос“, казва още Йефет.

Охраната на Летище Бургас се извършва от концесионера Фрапорт, който отговаря за външния периметър – бариери, паркинги, достъп до терминалите и от Гранична полиция, която отговаря за вътрешния периметър – багажи, пропуск, проверка на лични вещи на пътниците.

Очевидно Йефет визира периметъра охраняван от концесионера Фрапорт.

Capture_decran_2012-07-25_a_21.03.52


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Фрапорт Туин Стар Ерпорт мениджмънт е собственост на немския летищен оператор Фрапорт АГ и на фирмата Еърпорт Сървисиз България. Последната е еднолично акционерно дружество, 100% собственост на Химимипорт. Химимпорт е притежаван от варненската групировка ТИМ.

В секретен американски доклад на посланик Джеймс Пардю от 2005 г. за българската организирана престъпност пише, че “ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.” Според посланика “като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

ТИМ “се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка”, отбелязва още посланик Пардю, но “продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения”

Проучване на Биволъ показа, че в бизнес империята на ТИМ влизат и няколко охранителни фирми, които се рекламират като експерти по сигурността и охраняват знаменитости при посещенията им в България. ТИМ ЕООД предлага и образователни услуги в сферата на сигурността чрез Тим Секюрити Академи. Академията е във Варна и в асортимента от теоретични и тактични уроци се предлага обучение по “охранителни и анти-терорни сценарии“. 

Лекторите и инструкторите са бивши или настоящи агенти на специалните служби от България, Израел и др. държави, висококвалифицирани полицаи, световни шампиони по бойни изкуства и стрелба.” – пише в сайта на Тим Секюрити Академи.

Любопитно е, че охранителната фирма на ТИМ предлага много специфични услуги, включително с кучета обучени да откриват експлозиви и наркотици “за клиенти, които са подложени на риск от тероризъм, внасяне на нелегално оръжие, бомбени атаки и присъствието на наркотици или физически атаки“. Услуги, които без съмнение биха били много полезни в деня на атентата на Летище Бургас.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also