Разследванията на Биволъ за Аферата „Земен“ и бившия вече шеф в ДФЗ Янаки Червеняков изглежда отвориха „Кутията на Пандора“ във Фонд „Земеделие“. След като там влязоха агенти на ДАНС, от Европейската сметна палата също изпратиха проверяващи, които ще се запознават с обектите финансирани по „Програмата за развитие на селските райони“.

От няколко седмици журналистите на Биволъ работят по уникална справочна система, която дава сведения за всички обекти по т.нар. „Общински проекти“, или мерките 321 и 322 от Програмата за развитие на селските райони. Работата ни беше затруднена от отказа на ДФЗ да предостави списък с договорите на обектите, но това препятствие беше преодоляно чрез кръстосване на данните от обществените поръчки и други източници.

Системата вече е достъпна за всички на адрес http://dfz.bivol.bg и позволява бързо да се локализират обекти по ключови думи, като може да се търси в бенефициентите, описанието на проектите, фирмите-изпълнители на обществените поръчки и дори по името на кмета или политическата сила, която е управлявала през мандатите 2007-2011 и 2011-2015. Изградена е свързаност с отворените данни за обществените поръчки, данните за поръчките в АОП и данните от регистъра на Сметната палата за имотните декларации на кметовете. От информацията за фирмите спечелили обществените поръчки лесно може да се види дали дадена фирма е „абонирана“ за програмата или става дума за специално създадени „еднократни усвояващи“.

Любопитен резултат от търсачката е, че ГЕРБ е управлявала в общини, които сумарно са спечелили най-много пари от мерки 321 и 322: 200 проекта за 631 862 809 лв. БСП има 201 проекта за 611 958 519 лв., а ДПС 152 проекта за 478 914 035 лв., което е непропорционално много спрямо електоралната тежест на движението.

Така може да се изследват за потенциални нередности 590 проекта по мярка 321 на обща стойност 1 679 510 646 лв. и 220 обекта по мярка 322 на обща стойност 177 159 924 лв. Лесно се вижда дали проектите са нагласени за даден изпълнител чрез съпоставянето на отпуснатите средства по програмата и договорените по обществени поръчки. Ако разликата между двете суми е незначителна почти сигурно е, че има нещо гнило. Точно такъв е случаят със стадиона в гр. Земен, за който Биволъ направи специален разследващ материал.

Работата по справочната система продължава и съвсем скоро тя ще бъде свързана с количествено-стойностните сметки, от които ще може реално да се види как е надписвано и практически са откраднати парите. Предстои и изграждане на връзка към данни за фирмите от отворените данни на Търговския регистър. Планираме да разширим възможностите с място за снимков материал, публикации свързани с проектите и интерфейс за подаване на сигнали. В момента също можете да подадете сигнал просто като изпратите описание на нередностите във Facebook страницата на Bivol.bg и копирате линка към конкретния проект.

Проектът е осъществен изцяло с дарения от читателите на Биволъ и доброволна помощ от експерти. Биволъ е създал и поддържа следните проекти за data journalisme в помощ на разследващите журналисти у нас и в чужбина:

 • ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИСКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ПЕРИОДА 2007-2015
 • ДЕКЛАРАЦИИ НА ВЛАСТИМАЩИТЕПОДАДЕНИ ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА ЗА ПЕРИОДА 2007-2015
 • ДЕСЕВОДИТЕЛТЪРСАЧКА ЗА АГЕНТИ НА ДС РАЗКРИТИ ОТ КОМДОС ДО КРАЯ НА 2015.
 • ВЛАСТТА И КТБВЛОГОВЕ И КРЕДИТИ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ В КТБ С БЪРЗИ ЛИНКОВЕ КЪМ ДЕКЛАРАЦИИТЕ ИМ ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА.
 • ПОЗВОЛИТЕЛНИ ЗА СЕЧЗА ПЕРИОДА 2011-2015
 • BSPLEAKS ТЪРСАЧКА В МЕЙЛОВЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БСП
 • BSPTROLLSТЪРСАЧКА В КОМЕНТАРИТЕ ОТ ТРОЛОВЕ НА БСП И YOTOVATROLLSТЪРСАЧКА В КОМЕНТАРИТЕ ОТ ЛИЧНИТЕ ТРОЛОВЕ НА ИЛИЯНА ЙОТОВА
 • BAD APPLES BANKSТЪРСАЧКА В ИПОТЕЧНИТЕ КРЕДИТИ НА КТБ И ПИБ ДО 2014 Г.
 • ПИБ/FIBANKСВЪРЗАНОТО КРЕДИТИРАНЕ В ПИБ
 • ЗАМЕНКИТЪРСАЧКА ЗА ЗАМЕНКИТЕ НАПРАВЕНИ ПРИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ
 • SUNLIGHTSEARCHABLE DATABASE OF SOLICITATION AND AWARD NOTICES FROM FBO.GOV

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.