Да атакуваш ООН с международен обществен ресурс

Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООН

Две българки с огромни заплати се трудят изключително за нейната кандидатура. Бюджета за пътувания на българката надвишава този на Бан Ки Мун
by Екип на Биволъ

Известни френски интелектуалци и музиканти като Пиер Берже и Жан-Мишел Жар са обявили публичната си подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за поста главен секретар на ООН, разгласи българската преса. Към тях се присъединила и “група известни учени”.

В тези анонси, напомнящи известния от комунистически времена стереотип “група съветски учени”, удобно се пропуска фактът, че учените са лауреати на ЮНЕСКО, а интелектуалците и артистите са посланици на добра воля към същата организация. Тоест, лично Бокова ги е направила такива, или е препотвърдила решения на нейни предшественици.

Използването на ресурса на ЮНЕСКО от нейния генерален директор, за да подсили кампанията за високия пост на шеф на ООН обаче не се нрави на всички. Изнервени дипломати и членове на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО говорят дори за “конфликт на интереси”.

Освен почетните постове, с които успешно се “купува”подкрепа, Бокова използва пари и човешките ресурси на ЮНЕСКО за своята кампания, показват документи, с които Биволъ разполага.

Това става на фона на катастрофално управление на бюджета и дейностите на организацията, което вече беше критикувано в британски доклад озаглавен “Твърде малко стойност за парите си”, публикуван през 2011 г.

Да служиш или да бъдеш обслужван?

Още с встъпването на високия пост Ирина Бокова спуска директива до основните сектори на ЮНЕСКО да увеличат приноса си за нейния бюджет за служебни пътешествия по света. От тях се иска да осигурят още 800 000 долара свръх определения й бюджет. Това става ясно от документ, с който Биволъ можа да се запознае.

Оттогава тази пункция върху бюджетите на програмните сектори се повтаря периодично и ощетява основните дейности на ЮНЕСКО.

Мемо от 2011 г., с което се иска от секторните програми да захранят бюджета за пътувания на генералния директор Ирина Бокова.

Мемо от 2011 г., с което се иска от секторните програми да увеличат двойно приноса си за пътуванията на генералния директор Ирина Бокова.

Стига се дотам, че през ноември 2015 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО одобрява завишен бюджет за пътуванията на Бокова, който според дипломати в организацията надвишава бюджета на шефа на ООН Бан Ки Мун. Това е направено срещу изричния ангажимент на Бокова, че тя няма повече да тегли пари от програмите. Българката обаче не спазва ангажимента и през 2016 г. секторите отново са инструктирани да заделят близо 10% повече за нейните пътувания.

В същото време бюджетът на ЮНЕСКО се управлява като цяло зле и големи суми се връщат на донорите на организацията, тъй като не са усвоени. Това показват документи от Bureau of Financial Management на ЮНЕСКО за 2012 г.

memo-funds-1 memo-funds-2

За разлика от зле управляваните финанси на организацията, личното благосъстояние на Бокова и нейния съпруг Калин Митрев има отличен мениджмънт. Както показа разследване на Биволъ (виж тук и тук), семейството е закупило през последните години апартаменти в Париж, Лондон и Ню Йорк за общо около 5 млн. долара.

Произходът на значителна част от средствата за тези придобивки е неизяснен. Дори след като обяви кандидатурата си за ООН, Бокова остава сред немногобройните висши функционери на ООН, които не са декларирали доброволно своето имотно състояние.

Съпоставянето на тези данни говори по-скоро за използване на ресурса на международната организация в интерес на нейния директор, а не обратното. 

Централните служби (на ЮНЕСКО) са забравили, че трябва да служат, а не да бъдат обслужвани.

Цитатът на британския дипломат към ЮНЕСКО Матю Съдърс пред холандския вестник NRC, е показателен за това как се оценяват “достиженията” на Ирина Бокова в управлението на организацията. Де факто, тя пренася там модела на комунистическата номенклатура, която се обслужваше бескрупулно с целия наличен ресурс на държавата. И това не остава незабелязано.

Обслужване и с човешки ресурси

Освен, че учестява пътуванията си по света, преди да анонсира неофициално своята кандидатура за ООН, Бокова назначава и свои доверени хора на ключови позиции по много спорна процедура. Назначението на Ана Флорес-Томпсън, белязано от тежки нарушения на устава, подправяне на критериите за поста и деклариране на фалшива диплома едва не довежда до импийчмънт на Ирина Бокова през лятото на 2015 г.

Флорес-Томпсън се издига, заемайки последователно невралгични постове като шеф на “Човешки ресурси” и впоследствие зам.-директор по “Страгеческото планиране”, което и дава огромна власт над ключови ресурси на организацията. Нейното падение, след като е разкрита липсата на ценз, обаче е смекчено с личната намеса на Ирина Бокова. Вместо да я уволни, тя я изпраща на друг висок пост в организацията.

Сред сътрудниците на Бокова обаче има и такива, които все още не са придобили скандална известност. Две българки в нейния кабинет работят изключително за нейната кандидатура. Веселина Иванова и Снежана Манойлова са на пенсионна възраст, но продължават да се трудят в Париж “на ползу роду бокову”, а не за целите на организацията, за които са дали пари данъкоплатците, финансиращи ЮНЕСКО. Иванова дори получава заплата на началник (около 10000 евро месечно, чисти и без данъци), която не отговаря на нейните функции.

Опитът на Биволъ да получи официална информация за стажа и длъжностните характеристики на Веселина Иванова и Снежана Манойлова удариха на камък. От пресофиса на ЮНЕСКО отговориха, че нямат практика да разпространяват информация за кариерното развитие на своите служители.

Отдолу не могат, отгоре искат друго

Политиката на управление на човешките ресурси обаче е силно критикувана от профсъюзите на служителите на ЮНЕСКО, които изобличават липсата на обективна, равнопоставена и прозрачна процедура за назначенията в организацията. Но проблемите с управлението не засягат само назначенията и кариерното развитие.

Сред документите, разпространявани до членовете на профсъюза има и такива, които са озаглавени красноречиво “Криза на лидерство” и “Спускане в хаоса”. В тях се критикува двуличието на “политиката на икономии”, която обаче не засяга пътуванията на генералния директор и назначенията в неговия кабинет.

Да атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООНДа атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООНДа атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООНДа атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООНДа атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООНДа атакуваш ООН с международен обществен ресурс  Ирина Бокова използва бюджет, постове и привилегии на ЮНЕСКО за своята кампания за ООН

Протестите на синдикатите сведени до знанието на Ирина Бокова остават без отговор. Ситуацията напомня силно за класическата дефиниция на революционна ситуация “отгоре не искат, отдолу не могат”. Тя е формулирана от Ленин, чиито трудове Бокова е изучавала наизуст по време на следването си в академията за международни дипломати МГИМО в Москва при ранния Брежнев.

Неглижирането на организационните и бюджетни проблеми в ЮНЕСКО има лесно обяснение. Генералният директор има ясно разписан план и цел за личната си кариера – шефския пост в ООН. Всичко останало е второстепенно.

Това не е убягнало на международните дипломати, които в официални документи още през 2014 заявяват, че Ирина Бокова лобира за поста на генерален секретар на ООН.

lobby-2014

Налице са достатъчно факти, че заради амбициите на Бокова са мобилизирани ресурси на ЮНЕСКО. Това се комбинира с лошо управление, връзкарство и безразличие към дефицитите в организацията. Финансите на ЮНЕСКО далеч не са блестящи, особено след като САЩ решиха да спрат финансирането на организацията заради признаването на Палестина. Оттогава обаче Бокова не е отправила нито един официален призив към Вашингтон донорството да бъде възстановено.

Ще има ли британско вето?

Може би това съчетание от болезнена лична амбиция, липсата на управленчески качества, неспазване на правилата, злоупотребата с власт (при скандала с назначението на Томпсън-Флорес) и неразумното разходване на пари обяснява и засега непреклонната опозиция на Великобритания срещу кандидатурата на Бокова. Без да броим комунистическото минало и позиционирането на Бокова като “кандидата на Путин”.

От Острова следят много внимателно как се разходват донорските средства отпускани за международните организации и специална агенция извършва периодични одити (Multilateral Aid Review или MAR). Предишният такъв доклад от 2011 г. посочва ЮНЕСКО като зле управлявана организация и оценява слабо нейната работа спрямо вложените пари от английските данъкоплатци (“Poor Value For Money for UK Aid”).

По информация на Биволъ от високопоставени дипломатически източници, очаква се новият британски доклад за ЮНЕСКО да излезе до края на месеца, след като беше забавен заради референдума и Брекзит. Констатациите вътре никак не са ласкави. Както се видя, въпреки присъщия им такт и дипломатичност, британците са способни да удрят по масата, налагайки въпроса: “Това ли искаме”? Шансовете на Бокова зависят от това дали и другите членове на “могъщата петорка” ще си затворят очите или ще “прогледнат” като британските си колеги.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also