UNESCO-Bokova-23092009
Ирина Бокова, снимка Ройтерс

Представители на Wikileaks не са били допуснати да се изкажат на международна конференция в ЮНЕСКО посветена на… Wikileaks. 

На конференцията, която се провежда в седалището на организацията в Париж на 16-ти и 17-ти февруари ще говорят 31 лектори, сред които отявлени критици и противници на групата на Джулиън Асанж.

Предложението на Wikileaks да пратят лектор е отхвърлено с аргумента, че „свободата на изразяване ни дава право да изберем кои лектори ще участват“, става ясно от кореспонденцията с ЮНЕСКО публикувана на Wikileaks.org

На страницата на организацията Джулиън Асанж коментира по следния начин: ‘ЮНЕСКО се превърна в шега за международното движение за правата на човека. Да се използва свободата на изразяване като аргумент за цензуриране на Wikileaks от конференция за Wikileaks е абсурд по Оруел, отвъд думите. Време е да се окупира ЮНЕСКО.’

Внимателният прочит на биографията на Ирина Бокова обаче придава на казуса по-малко абсурдeн вид.

Ирина Бокова е номенклатурна рожба на престъпния комунистически режим, обявен за такъв със специален закон. Тя е дъщеря на комунистическия сатрап Георги Боков.

Според книгата „Горещо червено“ от Ивайла Александрова (награда на СБЖ за постижения в журналистиката), която се позовава на интервюта и на документални изследвания, Георги Боков лично е убил с ритници карикатуриста Райко Алексиев.

Георги Боков е дългогодишен редактор на органа на комунистическата партия, в. Работническо дело, най-мракобесното издание за цялата история на българската преса. Посочването на „враговете“ от страниците на този вестник обикновено беше синоним на обществена, а понякога и физическа смърт за хора, чието единствено провинение е бил опитът да мислят и говорят свободно.

В България и в другите комунистически страни се вършеха ежедневно престъпление срещу правата на човека, а в същото време комунистическата пропаганда, маскирана като преса, най-редовно заклеймяваше за същото критиците на системата.

Ирина Бокова се е възползвала напълно от положението си на рожба на патриций в комунистическата система. След обучение в Москва тя става дипломат, работил активно против интересите на Запада и в полза на престъпния комунистически режим.

При избирането на Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО писателят Илия Троянов написа следното:

„Новата генерална директорка на ЮНЕСКО се числи към малка, властна прослойка, която съсипа България и която сега играе играта на демокрация, докато не са застрашени неправомерно придобитите й привилегии. Оцелелият от Аушвиц Ели Визел обясни, че изборът на Хосни би бил „срам” за международната общност. Вчера двама оцелели от ГУЛАГ от България обявиха, че изборът на Бокова е срамен за всички нас. ЮНЕСКО може да избегна единия срам, но на каква цена!“

Абсурдът с конференцията за Wikileaks ясно показва, че международната правозащитна общност вече е започнала да плаща лихвите по избора на Бокова.

Всъщност отхвърлянето на Wikileaks може да се обясни и с друг фактор. Както показват американските дипломатически доклади, Бокова отдавна служи на други господари. Тя е била втората резерва на САЩ за генерален секретар на ЮНЕСКО, а избирането и е оценено от китайски дипломат като „успешно партньорство между САЩ и Китай в подкрепа на доброто управление на международната система.“

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet