UNESCO-Bokova-23092009
Ирина Бокова, снимка Ройтерс

Представители на Wikileaks не са били допуснати да се изкажат на международна конференция в ЮНЕСКО посветена на… Wikileaks. 

На конференцията, която се провежда в седалището на организацията в Париж на 16-ти и 17-ти февруари ще говорят 31 лектори, сред които отявлени критици и противници на групата на Джулиън Асанж.

Предложението на Wikileaks да пратят лектор е отхвърлено с аргумента, че „свободата на изразяване ни дава право да изберем кои лектори ще участват“, става ясно от кореспонденцията с ЮНЕСКО публикувана на Wikileaks.org

На страницата на организацията Джулиън Асанж коментира по следния начин: ‘ЮНЕСКО се превърна в шега за международното движение за правата на човека. Да се използва свободата на изразяване като аргумент за цензуриране на Wikileaks от конференция за Wikileaks е абсурд по Оруел, отвъд думите. Време е да се окупира ЮНЕСКО.’

Внимателният прочит на биографията на Ирина Бокова обаче придава на казуса по-малко абсурдeн вид.

Ирина Бокова е номенклатурна рожба на престъпния комунистически режим, обявен за такъв със специален закон. Тя е дъщеря на комунистическия сатрап Георги Боков.

Според книгата „Горещо червено“ от Ивайла Александрова (награда на СБЖ за постижения в журналистиката), която се позовава на интервюта и на документални изследвания, Георги Боков лично е убил с ритници карикатуриста Райко Алексиев.

Георги Боков е дългогодишен редактор на органа на комунистическата партия, в. Работническо дело, най-мракобесното издание за цялата история на българската преса. Посочването на „враговете“ от страниците на този вестник обикновено беше синоним на обществена, а понякога и физическа смърт за хора, чието единствено провинение е бил опитът да мислят и говорят свободно.

В България и в другите комунистически страни се вършеха ежедневно престъпление срещу правата на човека, а в същото време комунистическата пропаганда, маскирана като преса, най-редовно заклеймяваше за същото критиците на системата.

Ирина Бокова се е възползвала напълно от положението си на рожба на патриций в комунистическата система. След обучение в Москва тя става дипломат, работил активно против интересите на Запада и в полза на престъпния комунистически режим.

При избирането на Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО писателят Илия Троянов написа следното:

„Новата генерална директорка на ЮНЕСКО се числи към малка, властна прослойка, която съсипа България и която сега играе играта на демокрация, докато не са застрашени неправомерно придобитите й привилегии. Оцелелият от Аушвиц Ели Визел обясни, че изборът на Хосни би бил „срам” за международната общност. Вчера двама оцелели от ГУЛАГ от България обявиха, че изборът на Бокова е срамен за всички нас. ЮНЕСКО може да избегна единия срам, но на каква цена!“

Абсурдът с конференцията за Wikileaks ясно показва, че международната правозащитна общност вече е започнала да плаща лихвите по избора на Бокова.

Всъщност отхвърлянето на Wikileaks може да се обясни и с друг фактор. Както показват американските дипломатически доклади, Бокова отдавна служи на други господари. Тя е била втората резерва на САЩ за генерален секретар на ЮНЕСКО, а избирането и е оценено от китайски дипломат като „успешно партньорство между САЩ и Китай в подкрепа на доброто управление на международната система.“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.