Империята отвръща на удара

“Шпицкомандата” образува дисциплинарка на следовател Бойко Атанасов

Причината е медийна изява на Атанасов при Кулезич, в която не бил колегиален спрямо шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев
Екип на Биволъ

Известният изобличител на корупционните практики в прокуратурата Бойко Атанасов се е сдобил с дисциплинарка през декември 2017. Конкретната причина са негови твърдения изречени в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” от 19 септември 2017 г. Но следователят е лишен от възможност да се защити, като му е отказан достъп до материалите по дисциплинарката. 

По време на гостуването си в BIT Атанасов коментира визитата на Юрий Чайка, липсата на правосъдие у нас и по–конкретно нарушения извършени от Иван Гешев, назначен за ръководител на Специализираната прокуратура. Атанасов обяви, че Гешев ползва нечисти похвати в работата си, като споразумения (с признали се за виновни лица) , които са меко казано срамни и „пазарлъци с организирани престъпни групи“. Спрямо групата на Недосегаемите 1 Гешев отказал да поддържа обвинения които са били повдигани преди това от предходни по делата прокурори – разясни Атанасов

След предаването Сотир Цацаров сезира Етичната комисия на Апелативна прокуратура, която извиква на изслушване Бойко Атанасов. След близо два месеца комисията решила, че Атанасов не е колегиален спрямо Гешев. Веднага след това ръководителят на Софийската градска прокуратура – Емилия Русинова, образувала дисциплинарно производство срещу Атанасов, за което той е уведомен чак на 5 декември 2017, но без да му се даде възможност да се запознае с материалите. На Атанасов е отказан дори и препис от заповедта на Русинова.

На практика следователят е възпрепятстван да участва в процедурата, която се провежда срещу него. Според Атанасов, тези действия на ръководството на прокуратурата са незаконосъобразни, тъй като противоречат на основни принципи на правото и нарушават ЗСВ, АПК и Конституцията. Следователят жали по съдебен ред дисциплинарната процедура заради отказът на Русинова да го уведоми по какво нарушение е образувано дисциплинарното производство.

Шефът на спецсъда се изявил като “адвокат” на лидер на ОПГ

Паралелно със сезирането на Етичната комисия в Апелативна прокуратура, Цацаров е наредил да бъде извършена и друга проверка във ВКП, която трябва да установи какви срамни споразумения и пазарлъци с организирани престъпни групи е извършвал Гешев. Тази проверка се води от Албена Панчева – прокурор при ВКП.

Бойко Атанасов представя на Панчева 8 станции факти по темата, подкрепени с множество постановления и конкретно споразумение в подкрепа на твърденията. Става дума за споразумение между Групата на „Недосегаемите“ – 1 и Иван Гешев. Той встъпва в това дело, като трети прокурор, след като лидера на групата и част от останалите участници в ОПГ – то вече са си признали вината. На ниво ВКП това дело се наблюдава от прокурор Ваня Несторова, която е сочена за експерт по разследване на финансови престъпления.

Първото действие на Иван Гешев по това дело, след встъпването му е да влезе в заседание на СГС по искане за освобождаване от ареста на лидера на въпросната престъпна група. Пред съда обвиняемият и адвоката му молят да бъде изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в по – лека. Прокурор Иван Гешев, като представител на държавното обвинение заявява

„Моля да уважите молбата на защитата за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стажа“, като основателна“.

Към момента на заседанието лидерът на ОПГ е лежал в ареста около 5 месеца, а законът позволява задържането му под стража до 2 години. В заседанието по тази мярка на съдия Николай Младенов не се налага да бъде арбитър. Пред него се изправя само една страна – тази която иска изменение на мярката. Това са обвиняемият, адвокатът му и прокурора по делото – Иван Гешев. Повече подробности по този казус Биволъ ще разкрие в отделна публикация.

След като Етичната комисия на Апелативна прокуратура – София излиза със становище, че Атанасов не колегиален по отношение на Иван Гешев, Емилия Русинова не губи време и образува дисциплинарка на следователя. Това изглежда, като своеобразен „реванш“ на Русинова  срещу Атанасов. По-рано следователят е подавал сигнал, че Русинова е притискала две хигиенистки от Столичната следствена служба да напуснат по взаимно съгласие, защото нямали образование. В същия сигнал Атанасов излага данни и за „шуробаджанащина“ и множество роднински връзки между магистратите.   

Подобен сценарий вече беше разигран срещу други магистрати, които изразиха несъгласие, макар и далеч по-меко, с политиката на Цацаров. Те бяха уволнение заради даването на гласност през телевизионни формати. Подобни уволнения обаче доказано не издържат пред съда.

В същото време срещу тежко провинили се магистрати, близки до кръга на Цацаров, не следват никакви сериозни дисциплинарни действия. Такъв е случаят с прокурора Димитър Франтишек Петров, който наби дете на опашка в училищна лавка, но Етичната комисия на ВСС отказа да се занимава със случая и той се размина с административна санкция “Забележка”. Прокурор Франтишек е известен най-вече с това, че смачка досъдебното производство по скандала “Яневагейт“, в който имаше данни за тежка корупция и погазване на разделението на властите и закона от страна на Сотир Цацаров, Бойко Борисов, Георги Колев и магистрати от ВСС.

Изобличителят на “шпицкомандата”

Бойко Атанасов придоби широка популярност и публична подкрепа през 2016 година, когато в серия интервюта за Биволъ (виж тук, тук и тук) разкри съществуването на “шпицкоманда” в Софийската градска прокуратура, както и други корупционни практики. Към онзи момент Русинова беше ръководител на 1 – ви отдел „Специализиран“ на СГП, който работи активно с 1 –ви сектор „Специализиран“ на Столичното следствие. По късно тя беше „предпочетена“ за ръководител на Софийската градска прокуратура.

Разкритията на Бойко Атанасов от февруари 2016 г. предизвикаха силно недоволство сред членовете на предния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Следователят беше поканен от Етичната комисия на съвета, но на практика беше изслушан от целия му състав. На „събитието“ присъстваха и около 30 следователи и прокурори от  1 – ви отдел „Специализиран“ на СГП и 1 –ви сектор „Специализиран“ на Столичното следствие.

ВСС разпитва и изслушва повече от 4 часа Атанасов. Кадровиците на съдебната власт не успяха да оборят представените от него факти. Въпреки че, всичко в поведението на прокурорската колегия открито говореше, че те желаят да изпратят непокорния следовател на съд, това не се случи. Той доказа, че никое негово твърдение не може да бъде определено, като невярно. ВСС обаче отказа да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров и да провери неговата дейност, в рамките на проверката по разкритията на Атанасов.

След този мълчалив отказ Атанасов продължи да алармира в медиите за съществуването на тежка корупция в прокуратурата. Тази негова активност не остана без последствия. Стана ясно, че той е един от магистратите, които са били подслушвани незаконно. Беше му открадната колата, а по-късно попадна в странен инцидент, който е можел да коства човешки животи. На висока скорост внезапно се отваря предния капак на колата, в която пътува със семейството си. За щастие Атанасов овладява ситуацията.

Магистратът разказа за тези си премеждия и пред камерата на Международния проект за разследване на организирана престъпност и корупция OCCRP, който представи лицата на жертвите на корупцията и нейните изобличители в специален медиен проект. 

В едно от последните си интервюта за Биволъ Бойко Атанасов коментира скандала “Цумгейт”, който според него разкрива реалната картина на взаимоотношенията между главния прокурор, бизнесмени и политици. Според Атанасов държавата се управлява от “кръга свински черва”. „Говорим за нещо сташно, с което Италия е разполагала преди време и са се преборили…“ – казва следователят, без да е особен оптимист, че това може да се случи и у нас.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: