БСП-лийкс разкрива срамна журналистика на повикване

Екип на Биволъ

“Здравей! Изпращам въпроси, ако неща искаш ти да кажеш, оформи го като отговор , аз ще напиша въпроса….Поздрав! XXX :)))”

Този мейл изпратен през април 2012 г. до депутата от БСП Кирил Добрев от журналистка, работеща в регионална медия, разкрива реалните отношения между местните медии и силните хора на деня.

Година по-рано, на 13 април 2013 същата журналистка съгласува интервю с Кирил Добрев със следните думи:

“Изпращам Ви интервюто и снимката, която съм избрала, тъй като трябва да го изпратя по електронен път и до вестника, моля за едно ОК!”

В цитираните по-горе случаи не разполагаме с оригинала на това, което политикът иска да каже, преди да е оформено от журналиста като отговор.

“Творческият процес” обаче може да се проследи в подготовката на интервю “на живо” на Кирил Добрев за Валерия Велева в предаването “Гореща Точка” по TV7 от 2 юли 2012 г.

Три дни по-рано, на 29 юни 2012, Валерия Велева изпраща въпросите за предстоящото интервю на Добрев. За по-сигурно тя му изпраща и форматирано интервю с актьора Ириней Константинов, от което да се вдъхнови.

Добрев тутакси препраща въпросите на Велева на политолога Теофан Германов, който отговаря: Deistvam! Три часа по-късно Теофан връща отговорите, придружени с опорни точки:

“Стратегия:

Лични, откровени отговори, да излеждат емоционални – като медийна изповед и личен разказ

Без лични нападки. Ние защитаваме и критикуваме принципи, а не разнасяме обвинения.”

Следва съгласуване с други членове на PR-екипа на Кирил Добрев, за да се оформи текста, който Добрев трябва да следва в спонтанното интервю на живо с Валерия Велева. Ето пример за ключов въпрос, който Велева задава няколко дни предварително на интервюирания, за да може да се подготви:

“- Имате ли нещо общо със Сретен Йосич? Получихте ли от гл. прокурор информация за разсекретените СРС-та по делото „Килърите”, които, по думите на Цветанов, показват че сте в близки отношения с Йосич?

– Не нямам. Да ви попитам, като опитен журналист, ако утре някой плати, за да бъде публикувана информация или запис, в който някой твърди, че закусвам с малки деца, пак ли ще ме питате дали е истина. И въобще колко е гъвкав може да бъде журналистическият морал?”

По време на самото интервю Кирил Добрев показва, че добре е запомнил опорните точки: емоционално, като медийна изповед и личен разказ. Накрая дори се просълзява, което води до съответните вестникарски заглавия: “Валерия Велева разплака Кирил Добрев”.

Високият наратив на Добрев, преди да е редактиран от неговия щаб от политолози и пиар специалисти е разкрит в подготовката за друго интервю за Мартин Карбовски “Карбовски директно” по Нова Телевизия от 21 април 2012 г.

Както е прието, въпросите за интервюто на живо са изпратени няколко дни предварително. Ето текста, без редакторска намеса, който Добрев собственоръчно е написал и изпратил на Мила Тотина на 19 април 2012 г., за да го оформи във вид на опорни точки:

“Не може да си председател 11 год и чак сега да научиш имената на областните си председатели. Не може да не чувстваш партията защото тя просто е един жив организъм. Няма как да не знаеш какви са проблемите на хората с които си в един отбор. Няка как да кажеш – абе не ме занимавай с твоите проблеми обади се на шефа на кабинета ми. Не става с това високомерие, в нашата партия няма аристократи.

Да си млад председател и младите да не са стеб. Да те подкрепя велко вълканов и клинчева и да изгубиш хората които са били до теб най тежките ти моменти

Да замениш хора на по 35 40 години в листите с бижши компрометирани личности които обществото не иска да вижда. Защо никой освен румен овчаров който по принцип те ненавижда публично не те подкрепя? Да останеш само с евгени узунов и апарата който за първи път работи си е парекселанс улица без изход.

Да загубиш 5 пъти и да ти вярват че 6тия ще успееш. Да стане един и да каже че вярва че под ръководството на Станишев ние ще победим.

Това че те подкрепя ББ е нищо повече от това че той те е избрал за опонент. Докато СС е начело бойко ще ни бие днеска и нощеска.

Подмени вота за него преди 2 годинина конгреса. Хораъта гласуваха за промяната. Повярваха му че ще промени партията ще я приведе в бойна готовност, а той си направи щаб от стари муцуни които избирателите, обикновенните хора не навиждат. Честито на печелившите очаква ни крупен успех и на тези избори.

Никога никога няма да напусна или предам партията си,просто зашото не мога да се наведа да запаля една свещичка на гроба на баща ми.ръката ще ми изсъхне. Не мога да взема, открадна или излъгжа пак по същата причина. Може да съм всякакъв, могат да ме наричат мутра, бандит но имам принципи които не мога да пристъпя по просстата причина че за мен баща ми ми бе идол, обичам го повече от всичко на света. Всичко ми минава през сърцето, не чувствам нещата като работа от 9 до 5 и всичко да си оставям там, на позитано. Ще я обичам тая партия без значение дали съм член на бюрото или редоови член.

Борел съм се за всеки един млад човек. Влизал съм в битки и всички са ме питали защо го правя като това не е моята битка. Не това беще моята битка да променя облика на БСП Знам какво говореха същите тези хора за тони кутев който въпреки всичко ми е приятел и за митко горов а пък за явор гечев да не говорим.

Ама как може да си ментор в партията като не си спечелим нито една битка от 89 год до сега в София. Всички тези които днес са с преседателя са там за да могат да останат още един мандат водачи на листите. Ако лъжа викай ми хасан.

Морално ли е да се издържаш от това правителство и да казваш че си негова наи голяма опозиция. Не е нормално да нямаш нито едно изказване по цената на лекатствата, а след това жена ти да излиза с договор за 2 мил лева.

пес е голяма работа, но да се сравняваш с георго димитров, аре няма нужда. Но дори и да е така- как Гдимитров става председател на соц интрерна- сталин го прави. Е тук нашия го назначава някой мартин шулц.

Не не искам да говоря за митичните евреи. Напуснах онзи щаб погнусен от това което се случва. Някой ден мога и да разкажа. Сега не

Власта е само за онези които имат чисто сърце, и силата да се отказат от нея. Препоръчвам на станишев да гледа властелина на пръстена. В момента бтой се държи като онова малко злобно човече което викаше – май прешъз.

За първанов аз не съм най добрия адвокат, защото съм морално и емоционално ангажиран. Той посвети своята 1 НЕОЧАКВАНА за всички победа на моя баща. Бил е грижовен към семейството ми през всичките тези години от както го няма.

13 години – много и малко време. Аз още не мога да говоря за него в минало време. Силен характер, пич по всички показатели. Нищо днес нямаше да е така. Но 13 години по късно нищо не се е променило – основните физиономии пак са същите. Ние БСП ще направим ли своя прехо или като Иван Костов ще си останем самодостатъчни.”

След преработката от ПР-екипа, на 20 април 2012 тази чернова се превръща в “комплект на интервюирания” озаглавен “Завети и предателства”, съдържащ опорни точки и разширен текст. Нападките към Сергей Станишев са старателно туширани, а някои шокиращи сравнения като това на Мартин Шулц със Сталин са премахнати.

“ЗАВЕТИ И ПРЕДАТЕЛСТВА

Колоритна личност, грубовата външност, хулиган, но с изключително ранима душа. Поезия – Яворов, Евтим Евтимов.

Отдаден до болка на Партията. Бъдни вечер съм го прибирал в 9 вечерта.

Обикновените хора го обожаваха, а партийната аристокрация беше силно смутена.

Шефа на Позитано, Партията – жив организъм.

ИСТОРИИ

ходеше без охрана.

Лилов

КРАЯ

13 години минаха НД, Стив Джобс, Челен удар

Бързо пораснах, наследство – приятели и врагове

13 срещам хора които разказват истории – не е забравен

ИСТИНАТА – ДВЕТЕ ПАПКИ

ИБ, Парламентарна група, информирано решение, връщат мандата и искат консултативен съвет с всички политически сили – да има консенсус.

Петър Стоянов – прекрасно решение – 40 мин. Чака Костов

Тефтера със стотици варианти за проекто-кабинет, присъстват двама министри от ГЕРБ, министър от НДСВ и министър от СДС

Преди 15 години е имал поглед върху потенциала на нацията

КЪДЕ СЕ ДЯНАХА ЛИДЕРИТЕ

В телевизора, но лидерите в телевизора нямат нищо общо с истинските

97-ма хората след Костов, 1-ви май 97-ма след НД и ГП. Днес някой от екрана им вика напред

Всичко е ПР. Както поръчват хора за убийство така поръчват и хора по медиите.

Огромен ресурс за отстрела на Първанов, но нито дума за БСП. Станишев съизмерим с Първанов.

Лидер – изказване, обръщане, конгрес, пленум. НД 96 конгрес. Ламбо – НАТО

ЩЕ СЕ СРАМУВА ЛИ ДНЕС ОТ БСП?

Никога. Би се срамувал от ръководството. Десант, кадрова политика, Евгени Узунов. БСП е партия на хората, а не на ръководството.

Технология на партийните срещи със Станишев – турове за овации.

Станишев – Евро чиновник, пример – Белене.

КОЙ ДА Е ЛИДЕР?

Зависи какво търсим – Лидер на табелата „Позитано 20″ или Лидер на членовете и симпатизантите на БСП.

ИМЕТО ПРЕЧИ ИЛИ ПОМАГА?

Стигнах до тук заради името. Помага, но е и голяма отговорност.

СИН НА БАЩА СИ – ЗАЩО В ПОЛИТИКАТА?

Изядох много шамари. На бой нося и не ме е страх.

Харесвам малката политика – близо д9о хората Чибаловци – водата.

КАКВО ДА ПОМНЯТ? ФОНДАЦИЯТА

Най-силните младежки проекти въпреки съпротивата

Политика зад бюро не се прави – много да четат и да се готвят.

Да се инвестира в нови хора от младото и работещо поколение. Създава конкуренция, но те прави по-силен.

Никога да не спъваш развитието и обновлението на партията

Завети и предателства:

Н.Д. беше колоритна личност. Който го е срещнал, не може да го забрави. Грубоват на външност, хулиган, но с изключително ранима душа. Може би никой не знае, че харесваше поезия, рецитираше много добре – Пейо Яворов, Евтим Евтимов. Беше несемеен тип, но изключително консервативен в тези отношения.

Отдаден до болка на работата и на партията. До крайност отдаден. Имало е случаи, когато на Бъдни вечер съм го прибирал от Позитано в девет вечерта. Обикновените хора го обожаваха. И обратно – партийната аристокрация беше силно смутена от него. За тях беше неконтролируем тип. Беше шефът на Позитано, без значение кой е председателят. Имаше известна ревност от това, че в огромния кабинет 2 на 3 метра имаше опашки от хора.

Знаеше проблемите на всеки. От него съм чувал, че партията е жив организъм. Че не стига само да познаваш, а и да я чувстваш. Сигурен съм, че днес лидерът не знае имената на областните председатели. Докато той правеше политика с тях.

Истории за скромност и отговорност

Съпоставка между тогава и днес. Най-силната фигура в държавата през 1997 г. – по време на протести, мутри, престъпност и той ходеше без охрана, дори и номиниран за министър-председател. Ходихме на пазара за корнишони, избирахме си туршията. Хората бяха доволни, че могат да го пипнат, да му кажат какво мислят. С часове е водил разговори на площада, на пазара, и с върли опоненти. А днес ходят с три коли охрана и осем автоматчици. Дали минава кордонът на ББ или на някоя мутра, се различава само от буркана. От какво ги е страх – от народната любов?

След като върна мандата имаше среща с др. Лилов. Той му каза: Кольо, така е, нямахме ресурс, ти постъпи правилно. Но знай, че винаги ще останеш предател за тази партия. Повтаряше си го до последно и това го съсипваше. Лилов е жив, но баща ми го няма. Историята обаче го опроверга, защото БСП я има и съществува заради този жест.

За семейството след края..

13 години минаха вече. За нас, семейството, приятелите той си е жив. Наложи се да порасна бързо и да се оправям с живота, и за и семейството.

Голямото наследство са неговите приятели. Първанов не съм го познавал преди това. Двамата не са били семейни приятели преди това. Интересно е, че до нас бяха хора, които бяха от тясното му обкръжение.

Наследих и приятелите, и враговете. Най-интересното е, че 13 години по-късно още ме срещат хора и разказват за допира си с него – какво е направил за тях, с какво е помогнал.

Истината за най-новата история на БГ – 2 папки

Да развенчаем няколко мита. Описани са в книгата, но никой не чете. След заседание на ИБ, ПГ, той взема информираното решени вследствие на четене, анализи, хиляди срещи, че БСП няма нито парламентарен, нито обществен ресурс да управлява. В 12 часа влизат при президента. Носят 2 папки. В едната е правителството, в другата – отказ от мандат. Ако Петър Стоянов е бил голям мъж, да ги изгони. Той не им е упражнявал никакъв натиск, напротив. Това което баща ми му казва, е че са готови да върнат мандата, но след като се проведе Консултативен съвет. Там да присъстват всички сили, да има консенсус.

Петър Стоянов казва, че това е прекрасно решение. Това е моментът, който никой не знае. Казва обаче, че трябва да се чуе с Иван Костов дали е съгласен. И президентът на РБ чака 40 минути, за да се чуе с Костов. Това ли е лидерът?

ЖЖ отказва да връчи мандат и с това показа характер. А Стоянов не може да вземе решение.

…………

Изключително много се готвеше. В този тефтер е проектокабинет – в различни форми. Тогава е имал поглед върху потенциала на нацията. Как ви звучи, че през 1997 в този тефтер има имена на двама действащи министри. Има и имена за министри от предишни кабинети, включително и десни. Не мога да ги кажа, защото не съм говорил с тях.

Къде се дянаха лидерите?

Ти най-добре знаеш къде са лидерите – в телевизора, пред микрофоните, на трибунка. Питай ги по махалите и паланките кои са лидерите, там ще ти покажат.

Когато той беше в политиката лидерите бяха при хората. Хората вървяха след лидерите. Вървеше Костов, след него хората. Вървяха баща ми и Първанов на 1 май, дори и 1997, след тях имаше хора.

А не както е сега – някой излиза на екрана и казва – вървете след мен.

Всичко е днес ПР. Както поръчват хора за убийство, така поръчват и хора по медиите. Това са инструментите на новите лидери. И ръководството на БСП си служи перфектно с тях. Какво става – оплюват Първанов, Гоце. Така и така харчат пари за плювки, но поне 20% от този ресурс да отива за позитивния имидж на партията.

Искам лидери, с които с едно изказване да обърнат пленум и конгрес. През 1996 г. с изказване на бащи ми се обърна целия конгрес. С Ламбо – приехме НАТО.

Щеше ли да се срамува от днешното състояние на БСП

Никога. Той не може да се срамува от партията си. Ако през 1996 г. Евгени Узунов е раздавал тефтери, това не означава че сега може да пише в тях. Никога не би гласувал доверие на Евгени Узунов да е главен секретар, защото знаеше кой колко струва и беше добър кадровик.

Би се срамувам, че ръководството на партията нарича десант срещите с хората, защото десант се прави във вражеска територия.

Какво прави Станишев – да ви обясня техонологията на партийните срещи. Гледал ли си фешън тв – по подобие на онзи тур за овации. Авангардът отива, подрежда хората, раздава въпросите, бурни ръкопляскания и гастрольорът се прибира.

Като видя Станищев единствената ми асоциация е еврочиновник. Ще дам пример: казусът Белене – чиновникът прави трибунка, веднага започва да събира подписи. Докато истинският лидер обикаля страната и се връща с 500 000 подписа в НС и казва, че хората искат Белене. Без платени политолози, социолози.

През прехода имаше лидери. Лидерите спореха – на политическа, на идеологическа основа.

Критериите за лидера: Конгресът трябва да избере – лидер на табелата на Позитано 20 ли избираме или лидер на структурите. Затова предложихме лидерът да се избира от всички членове на БСП.

Името пречи или помага?

Името много ми е помогнало, но това е голямата отговорност. Налитам на бой срещу всяка нападка срещу името на семейството и името на баща ми. Такива сме всички. ББ каза, че съм бандит и дядо ми Киро едва го спрях да не се качи на автобуса да дойде да обясни на ББ кой какъв е. Войводи в рода ни е имало, но контрабандисти нямаме.

Син на баща си. Защо в политиката?

Като син на баща си изядох много шамари – на бой нося и не ме е страх. Жълтите парцали могат да пишат за мен каквото искат. Но не и срещу баща ми.

На инат съм в политиката. Един виден функционер каза, че за мен няма място в партията. Последва таен избор на областния съвет и излязох пръв.

Харесва ми малката политика – да променяш живота на хората. Това е смисълът, ако може да им помагаш и да променяш живота към по-добър

Фондацията

Най-хубавите младежки проекти и кампании сме правили под името на фондацията.

Младите трябва да знаят, че политика от бюро и трибунка не се прави. Политика се прави сред хората. Да те пипнат, да ти се скарат. Много трябва да четат и да се готвят. Преди всяка публична изява се готвеше и четеше. Сега просто се възхищавам на някои другари, които хванати от улицата говорят за шистов газ, ядрена енергетика, децентрализация и какво ли още не.

Всички политици трябва да инвестират в младите. Създавайте си конкуренцията, защото това те прави по – силен.

Освен че 15 години напред кой става за министър, 20 години напред е мислел каква да е БСП. Никога не е затапвал партията.”

“Липса на пари и морал”  – така определя състоянието на българските медии преди няколко години американският посланик Нанси Макълдауни в секретен доклад до Вашингтон. Журналисти споделят с посланика, че основен корумпиращ фактор са политическите партии, които “заплащат на черно журналисти, издатели и ТВ продуценти за интервюта и новинарско отразяване”. Целият текст на доклада на Макълдауни можете да прочетете тук.

Оригиналните мейли можете да видите в сайта Balkanleaks, в колекцията #BSPLeaks тук.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: