"Биволъ" - на световната карта на разследващи медии

“Биволъ” вече е част от Global Investigative Journalism Network

Бордът на директорите единодушно одобри заявката на "Биволъ", обяви изпълнителният директор на GIJN Дейвид Каплан
Николай Марченко
Последвайте:

Сайтът “Биволъ” е приет в най-голямото в света обединение на разследващи репортери, медии и журналистически неправителствени организации – Global Investigative Journalism Network (GIJN). Приемането ни за членове в GIJN е голямо и безспорно международно признание за цялостната работа на “Биволъ” през годините, категоричен е основателят на медията ни Асен Йорданов. 

“Единодушно приехме Биволъ” 

“За мен е удоволствие да Ви информирам, че Бордът на директорите единодушно одобри заявката на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ” за членство в Global Investigative Journalism Network”. Това написа в официалното си писмо до екипа на “Биволъ” изпълнителният директор на GIJN Дейвид Каплан

Дейвид Каплан (снимка: GIJN)

Той припомни, че GIJN е “водещото в света обединение на организациите на разследващи репортери”. “Членството е отворено за колективи, които осъществяват нетърговска дейност, насърчавайки с работата си развитието на разследващата журналистика”, писа още Дейвид Каплан. 

“GIJN е радостен да приветства девет нови организации сред членовете ни – разнообразна група от редакционни екипи от осем държави, които с цялата си смелост държат отговорни важните персони и институции в една тежка медийна среда”,  гласи официалното прессъобщение на организацията, публикувано на 13 декември 2022 г. 

Ние сме особено развълнувани да приветстваме първия ни член от Ливан — The Public Source — както и други от слабо представени нации като България и Индонезия.

Деветте нови медии са избрани с гласуване на борда на GIJN от 20-те финалисти от общо 61 екипа, подали заявка за членство. С встъпването на “Биволъ” и още осем екипа от цял свят, глобалната мрежа на GIJN нараства до 244 членове в 90 държави.

GIJN е регистрирана като неправителствена организация в щата Мерленд, САЩ, през 2014 г. GIJN има версии на официалния си уебсайт на 12 езика, който се чете от журналисти в 100 държави по света. Организацията провежда  обучения и тренинги по разследваща журналистика и журналистика на данните за сътрудници на медии. Също така организацията провежда международни конференции като Global Investigative Journalism и Asian Investigative Journalism Conference.

Визитката на “Биволъ” в сайта на GIJN

“Биволъ” буквално “светва” на интерактивната световна карта на сайта на GIJN, където ще може да се намери и медия от България с кликването върху нашата страна. Визитката с информацията за “Биволъ” на английски, логото, активният хиперлинк и бутоните към социалните ни мрежи, вече са активирани в сайтовете на GIJN. 

Асен Йорданов: Това е поредно признание за “Биволъ” 

“Приемането ни за членове в GIJN е голямо и безспорно международно признание за цялостната работа на “Биволъ” през годините, признание за нашата независимост, за професионализма и значението на нашата медия не само в България!”, коментира основателят на медията ни Асен Йорданов

Според него, фактът, че Биволъ е единствената българска медия членуваща в авторитетната световна мрежа е и “допълнителна отговорност пред нас като журналисти”. 

“Да отстояваме безкомпромисно честта на професията и да не отстъпваме от професионалните и етични критерии, които следваме”. 

“Само така можем да даваме своя принос пред обществото, да служим на мисията си да даваме на хората правото на истинска и честна информация”, смята Йорданов. 

Според основателя на “Биволъ” за екипа е важно да продължи да осигурява по този начин “изконното демократично право на обществото ни и на всеки човек за верен ориентир и точен избор в хаотичния свят на пропагандата, дезинформацията, манипулациите и корупцията”. 

“България особено много има нужда от това, от честна и добра журналистика, неподатлива на натиск, контрол или цензура”, обобщи Асен Йорданов. 

Сайтът “Биволъ” благодари на читателите ни за подкрепата, като това членство е признание и за Вас.

Понеже, и GIJN споменава във визитката си, че екипът на “Биволъ” работи в условията на съдебни дела тип SLAPP, призоваваме Ви да продължавате да дарявате за медията ни чрез Данък “Биволъ”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also