В Турция отново хванаха контрабандни цигари на “Булгартабак”

Най-големите количества са от марката "ММ". Цигарите се пренасяли с мулета.
Екип на Биволъ

При 4 специализирани операции за противодействие на незаконния трафик на стоки в югоизточната турска провинция Диарбекир полицията се натъкна на 600 000 кутии контрабандни цигари. Пазарната стойност на солидната пратка възлиза на 2, 5 млн. турски лири (775 000 €). В краткото съобщение на сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност се подчертава, че цигарите са пристигнали по нелегални пътища и вносът им е категорично незаконен.

Камионите и микробусите, превозващи стоката, са били проследени и при входа на град Диарбекир са спрени за проверка. Голяма част от стековете са били укрити в кутии от чаени сервизи. Установено е, че печатите на митническите документи са фалшифицирани, петима са арестувани. По първоначални сведения, сред изловените контрабандни цигари доминират количествата на българската марка „ММ“.

Информацията за тази находка на турските власти е от 24 март т.г. Само три дни по-рано пак в Диарбекир в ремаркетата на 6 трактора са открити и конфискувани 682 500 кутии цигари на пазарна стойност в рамките на близо 4 095 000 турски лири (1,2 млн €). Според изявление на местната прокуратура срещу един човек е повдигнато обвинение и с решение на съда той е пратен в затвора. На 23 октомври 2015 г. близкият до правителството всекидневник „Сабах“ съобщи за разгромяващ удар по незаконния трафик на цигари, уловът при операцията в Истанбул бе в размер на забележителните 1 600 000 пакета на стойност 10 млн. турски лири (3,1 млн. €). В телеграфното съобщение на вестника се подчертава, че става дума за международна организирана престъпна група, която по този начин финансира обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) и сродните й сепаратистки формирования.

Трафик с автобуси, камиони и четириноги

Трафикантите проявяват изобретателност при транспортирането на стоката си – в. „Стар“ от 12 март т.г. пише за 54-местен пътнически автобус с  наполовина демонтирани столове, с вътрешна огледална преграда, пренасял 70 000 пакета цигари от Ван за Кайсери, също райони в Югоизточен Анадол. Установило се, че 4 години по-рано автобусът е преустановил договора си с фирмата, логото на която било изписано върху него. На 15 февруари т.г. при проверка в ремаркето на тежкотоварен камион под палети със стъкла са намерени 145 000 пакета цигари, пренесени незаконно с фалшифицирани митнически документи. Ден по-рано, в провинция Шанлъурфа до сирийската граница две паралелни полицейски операции конфискуват 184 500 кутии цигари, арестувани са трима. Част от количествата са намерени укрити в тир между тенекиени кутии с хранителни продукти, друга – при обиск в частен дом. Пак в този район на 13 февруари т.г. са иззети 164 500 пакета цигари нелегален внос с камион, пътуващ към административния център от град Ван. На снимката с отворената каросерия се вижда отново родната марка „ММ“.

Kontrabanda_Dryarbekir_2

Турските медии – държавни, проправителствени, опозиционни или независими, не пропускат от фокуса си интензитета на контрабандните товари с цигари и акцентират на факта, че делът на българското производство, влизащо в страната и стъпващо на пазара, е твърде голям. Това е така, защото в Югоизточна Турция процъфтява незаконният трафик на стоки и този на тютюневи изделия е на първо място в наблюдаваните потоци. В сайта „Балканлар“ преди около две седмици бе публикувана „аритметиката“ на трансферите, осъществявани с мулета – истински чифтокопитни еднополови четирикраки животни, за които насечените диви планински райони явно не са проблем за преодоляване, макар и с тежък багаж на гърба.

В Турция отново хванаха контрабандни цигари на “Булгартабак”В Турция отново хванаха контрабандни цигари на “Булгартабак”

Във въпросната публикация сайтът се позовава на държавната Анадолска информационна агенция. „Едно от тези животни може да пренесе около 3 000 кутии цигари, които се купуват по 2 за долар, но след нелегалния внос в Турция продажната цена за пакет се покачва на 4 лири (1,24 €) а печалбата само от това животно достига 9 000 лири (2790 €). Ако се приеме, че средно на ден 500 мулета пресичат сирийско-турската граница, само за един ден трафикантите си поделят 4, 5 млн.лири доход, а за месец – 140 млн.лири (43 млн. €). ПКК таксува едно животно средно за 100 долара и по този начин кюрдските сепаратисти прибират 4 млн.лири месечно, а годишният им приход е до 1, 2 млрд.лири“, твърди Анадолската агенция, цитирана от сайта „Балканлар“. Таксата е много по-висока за камионите, с които се осъществява трафик на едро. Уточнява се също, че всяко семейство в Югоизточна Турция притежава по 4-5 мулета и с този бизнес си докарва поне 15 000 лири на месец.

И на властите и службите, и на обикновените турци им е известно, че пътят на контрабандните цигари минава през митническия рай на Дубай, Обединените Арабски емирства и Доха, Катар.  „Биволъ“ отдавна със серия от публикации разкри дубайската връзка на депутата от ДПС Делян Пеевски, чиято майка Ирена Кръстева е мажоритарен собственик на Булгартабак (виж тук, тук, и тук). От месец насам ситуацията ескалира. Пеевски спорадично трогва публиката с личните си бизнес-раздели, а миналата седмица Булгартабак обяви, че спира износа за Близкия изток, който генерира 80% от дохода на компанията от експорт.

Разследване на всекидневника „Миллиет“ от май 2015 г., цитирано от Биволъ сочи, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са произведени в България в „Булгартабак“. Турският вестник  се позовава на подробен доклад на министерството на митниците на страната, заедно с финансовото разузнаване MASAK. Потърсени за коментар от MASAK не отрекоха информацията, но уточниха, че не са оторизирани да предоставят копие от доклада. Според данните в този доклад в Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят през разменни бюра от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности. Освен това са засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия /ПКК/, се уточнява в същия доклад. „Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространени в цялата страна, главно в Истанбул. Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак“, се казва в доклада.

Според доклад на турското разузнаване, цитиран от в. „Тюркие“ под заглавие „Българските контрабандни цигари пълнят касите на ПКК“, кюрдските сепаратисти се финансират именно от нелегалния трафик на цигари и наркотици. Средствата от него се инвестират в оръжия и боеприпаси. Само при специализираните операции в провинциите в Източен и Югоизточен Анадол през 2015 г. са иззети 143 239 425 стека цигари, внесени по контрабандни канали. По-голямата част от тютюневия импорт е произведен в „Булгартабак“, уточнява вестникът и подчертава, че „от България цигарите се трансферират в Дубай, оттам трафикът минава през Северен Ирак и граничните сирийски райони, след което те преминават нелегално границите при източните и югоизточните провинции на Турция, и стигат до вътрешния пазар на страната“.

Информацията за дубайската схема на собствеността на “Булгартабак” и за ролята на Салам в нея беше публикувана още през март миналата година в сайта на финансовия журналист Мирослав Иванов. От схемата, придружаваща писмо на адв. Ангелов до банкера Цветан Василев става ясно, че реалната собственост е раздробена в няколко офшорки, като основни акционери са майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, Цветан Василев и производителите на алкохол от “Пещера” АД. По 8,5% от акциите се държат от три офшорки, зад които стояли премиерът Бойко Борисов, близкия до него Александър Сталийски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това се твърди в писмо изпратено до американското посолство, публикувано от Биволъ, в което е описана подробно приватизационната схема на Булгартабак и трафика на цигари към Близкия Изток.

Наскоро Биволъ публикува документи, от които става ясно, че Салам Кадер Фарадж е официален дистрибутор на Булгартабак още от 2004 г., но от 2011 г. е загубил лиценза си за внос на цигари в Иракски Кюрдистан заради фалшифицирани документи.

На практика “Булгартабак” е търгувала с признат контрабандист и този факт е бил известен на компанията, която е продължила да продава огромни количества цигари в нарушение на международните търговски спогодби.

Главният прокурор на България Сотир Цацаров обаче заяви пред журналисти, че нито в подопечната му институция, нито в ДАНС са постъпвали данни за трафик на български цигари произведени от “Булгартабак” в Турция. Премиерът Борисов пък заяви вчера, че не му е известно Делян Пеевски да стои зад собствеността на “Булгартабак”.

Вижте публикациите на Биволъ за Булгартабак тук.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d