Синдикалисти и служители:

Булгартабак продължава да произвежда за Близкия изток

Сигнал до Прокуратурата за закононарушения не се регистрира по необясними причини
Екип на Биволъ

Осем месеца след официалния анонс на Булгартабак, че спира износа за региона Близък изток и затваря фабриката си в София, производството е преместено в Благоевград, а износът за страните от Близкия изток не е спирал. Това се твърди в сигнал подаден до прокуратурата от бивши работници и синдикалисти. Припомняме, че над 400 работници и служители от София-БТ бяха уволнени през април т.г. именно с мотива, че износът за един от основните пазари на тютюневия холдинг се свива. Общият брой на уволнени работници и служители от целия холдинг надхвърля 600 души. 

Сигналът е заведен с номер 17800/2016 в Софийска градска прокуратура и е срещу изпълнителния директор на “Булгартабак – Холдинг” Венцислав Чолаков. В него се алармира, че срещу уволнените служители са извършени противоправни деяния, че грубо е било погазено трудовото законодателство и на работниците са нанесени сериозни морални и материални щети. Освен това “за определени физически или юридически лица най-вероятно е налице финансова облага” – пишат подателите на сигнала.

Те се аргументират с финансовите показатели на “Булгартабак Холдинг ” за последната година, които показват, че фирмата е в добро икономическо здраве и дори е разпределила 21 млн. лева дивидент на собствениците си. Синдикалистите разполагат с прецизна информация за случващото се с машините и производството след затварянето на софийската фабрика. Според тях 6 линии за производство на цигари са преместени от София в Благоевград, където работят в режим на 3 смени 7 дни в седмицата. Линиите на благоевградската фабрика също работели на пълно натоварване, което означава, че “има, имало е и ще има работа за мощностите на София – БТ” – пише в сигнала.

Синдикалисти и служители:  Булгартабак продължава да произвежда за Близкия изтокСиндикалисти и служители:  Булгартабак продължава да произвежда за Близкия изтокСиндикалисти и служители:  Булгартабак продължава да произвежда за Близкия изтокСиндикалисти и служители:  Булгартабак продължава да произвежда за Близкия изток

Работа явно има, защото износът за региона Близък изток не е преустановяван, но цигарите вече минават през акцизен склад на “София-БТ” АД регистриран на територията на “Благоевград-БТ” АД.  В самия склад били монтирани две машини за цигари, като едната била собственост на “София-БТ”.  И двете машини работели непрекъснато, за да задоволяват поръчките, а условията за труд на работниците от Благоевград-БТ са се влошили драстично, след като те са поели работата на 400-те уволнени софийски работници, се казва в сигнала.

Бившите служители считат, че е налице недопустимо нарушение на договора за приватизационна продажба, съгласно който в т. 4.3 и т. 4.5.1, купувачът се задължава за срок от пет години да не осъществява структурни промени, да не инициира или подкрепя доброволно прекратяване, ликвидация или преобразуване. Освен това в договора, с който Биволъ разполага пише, че за срок от 10 години купувачът следва да запази основния си предмет на дейност на дружеството и неговите дъщерни дружества такъв, какъвто е към момента на подписване на приватизационния договор. Съгласно този пункт “София-БТ” би трябвало да работи до 2021 г.

Прив.договор

 

dogovor-bt-1

 

Биволъ се свърза с Марианти Митрова, която е един от подателите на сигнала. Тя напълно потвърди написаното до прокуратурата и уточни, че информацията за износа за Близкия изток се регистрира от Агенция “Митници” и може да бъде изискана от прокуратурата в рамките на проверката на сигнала. Тя самата и нейните колеги са готови да свидетелстват за истинността на всички изнесени твърдения.

#КОЙ покрива сигнала?

 Според входящия номер, с който Биволъ разполага, сигналът е заведен в Софийска градска прокуратура под номер 17800/2016 на 15.11.2016 г.

screen-shot-2016-11-28-at-16-04-54

Необяснимо остава как цели десет дни по-късно обаче няма никакви данни за сигнала в информационната система на прокуратурата, установи проверка в сайта на държавното обвинение. Там трябва да бъде отразено завеждането на сигнала и евентуално препращането му по компетентност. 

prepiska-bt-prb

Обяснение за тази липса може да се търси във влиянието на скрития собственик на Булгартабак Делян Пеевски върху прокуратурата и лично върху главния прокурор Сотир Цацаров. До момента всички сигнали и преписки водени срещу Пеевски се сблъскваха със стена от отказ да се проверяват по същество в Софийска градска прокуратура.  По разказ на следовател Бойко Атанасов там действа “шпицкоманда” под контрола на Сотир Цацаров. Задачите на доверените прокурори и следователи от корупционната групировка са да прокарват определени интереси, да държат в подчинение политически лица като активират или поставят на трупчета преписките срещу тях и в крайна сметка да използват институцията не за защита на закона и обществения интерес, а на сенчести структури. 

#КОЙ и какво изнася за Близкия изток?

Бившият финансов създател и донор на Пеевски – банкерът Цветан Василев призна в няколко поредни интервюта, че реален мажоритарен собственик на “Булгартабак” е именно депутатът Делян Пеевски, а скрито акционерно участие имат също Бойко Борисов и Ахмед Доган. Официално собствеността се води на името на регистрираната в Австрия фирма BT-Invest, която пък е собственост на лихтенщайнски фондации. Според разследванията на Биволъ и данните оповестени от българската Агенция за защита на конкуренцията собственици на лихтенщайнските фондации се явяват регистрираната в Дубай TGI Middle East FZE, която се контролирала от фирмата Prest Trade. Крайният собственик било физическо лице, което не извършвало търговска дейност. Така се аргументира Агенцията за защита на конкуренцията, за да откаже да разкрие кое е това лице.

От лятото на 2015 г. турски медии започнаха да пишат, позовавайки се на разследвания на правоохранителните органи, че голяма част от продукцията на “Булгартабак” стига до черния пазар в Турция. Цигарите марка “Престиж” и “М&М” транзитират контрабандно за Иракски Кюрдистан, основно през Дубай. Оттам влизат в Турция, където се реализират с огромна печалба. По пътя на контрабандата се правят отчисления за терористични организации като ПКК и Ислямска държава. За шеф на контрабандните канали се сочи лицето Салам Кадер Фарадж известен още като „Молла Омар“. В началото на годината публикувахме свое задълбочено разследване, че “Булгартабак” всъщност съвсем съзнателно и нарочно е отказвал и отказва да работи с нормални дистрибутори и партньори и да търси законови пазари в Азия и Африка.

Миналата година в серия от разследвания Биволъ представи поредица от разследващи материали за приватизацията, скритата собственост и контрабандната дейност на “Булгартабак” от периода преди и след приватизацията (“Мафията Булгартабак” 1,2,345 и 6. Името на Салам Кадер Фарадж се появява като основен контрагент и представител на марките на Булгартабак за Близкия изток в официални документи от Ирак и София. Разкрита беше и фирмата, която Салам контролира и чрез която изкупува продукцията на Булгартабак – “Андалус Ал Шарк“. Andalus Al Sharq General Trading регистрирана в Дубай е купила само за 2014 г. над 12 000 тона цигари от Булгартабак. При 0,75 грама тютюн за цигара това прави около 800 милиона кутии цигари.  Ако се сметне, че производствената цена на една кутия цигари е около 30 цента, а продажната цена на черно в Турция е 2 долара, то печалбата от реализацията на черния пазар на 800 милиона кутии достига внушителната сума от 1,3 млрд. долара само за 2014 г.

Биволъ поиска от Агенция Митници по реда на ЗДОИ да предостави официално данните за количествата цигари закупени и изнесени от фирмата Andalus Al Sharq. Малко преди да бъде получен отговор, който очаквахме да бъде положителен, внезапно почина бившия шеф на Митниците Ваньо Танов. Новата шефка Розалия Димитрова категорично отказа да разкрие оборотите на контрабандистите.

Поисканата от нас информация има изключително важно и ключово значение, защото тя по своето същество би трябвало да бъде напълно прозрачна, но получена по официален път би могла да послужи като неопровержимо доказателство за крупна контрабанда на цигари, осъществявана от български производители и то със скритата благословия на отговорните държавни институции. Имаме сериозни съмнения да считаме, че това всъщност е истинския мотив на Агенция Митници и нейното ръководство да отказват да спазят ЗДОИ и по тои начин да влизат безцеремонно в нарушение на закона. 

В момента Биволъ води дело срещу Агенция “Митници” срещу отказа на поисканата информация по ЗДОИ. На първа инстанция Софийски Административен съд присъди информацията да бъде оповестена, позовавайки се на надделяващия обществен интерес. Митниците обаче обжалват във ВАС, който е контролиран от “Жоро” – Георги Колев, изтъкнат член на “чугуненото мнозинство” на Пеевски и Цацаров във ВСС, разобличен в Яневагейт като “ухо” и “лобист” на Владимира Янева в Съдебния съвет.

Биволъ вече е осъждал веднъж окончателно Агенция Митници по същия начин, заради техния категоричен отказ да предоставят протоколите от проверката във фабриката на покойния Мишо Бирата, след избухването на скандала със записите на Бойко Борисов, който нарежда на тогавашния шеф Танов, тя да бъде преустановена незаконно. Тогава информацията бе получена с голямо закъснение и с разпореждане на съда и показа неправомерна намеса в работата на проверяващите групи в акцизните складове на Бирата. 

Биволъ разкри също договора за цесия с който TGI Middle East FZE придобива контрола върху Булгартабак, като за него са платени 45 414 388 евро. Произходът на тези пари не е известен. Възможно е това да е инвестиция на самия “Молла Омар”. Ако тази хипотеза се потвърди излиза, че ноторен контрабандист, издирван в Турция, е съдружник с български политици в тютюневия холдинг. 

Разкрихме неопровержимо обаче, че човекът подписал документа, с който де факто се сменя собствеността на Булгартабак, е едновременно и изпълнителен директор на БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ и на неговия собственик BT INVEST.

От разчитане на подписите в документа за цесия става ясно, че лицето е Венцислав Чолаков, който се явява едновременно и директор на главния спонсор TGI Middle East FZE. Това е неопровержим факт – очеваден конфликт на свързани лица и незаконна концентрация.

В момента българската прокуратура има всички необходими данни и дори формален сигнал срещу Чолаков, за да започне мащабна проверка на криминалната приватизацията, пране на пари и на незаконните дейности на Булгартабак. Дали това ще се случи е въпрос, който има своя отговор в едно писмо, изпратено до американското посолство в София и публикувано единствено в Биволъ. В него се твърди буквално следното: Делян Пеевски e предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012 и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана. За силни зависимости на Цацаров от Пеевски, спомена и в интервюто си пред BIT TV и екс шефът на КТБ Цветан Василев. 

С други думи, докато Сотир Цацаров е главен прокурор, вероятността за независимо и задълбочено разследване на “Булгартабак”, както и всичко свързано пряко или косвено със задкулисните действия, собствености и бизнеси около кръга Пеевски-Борисов са колкото вероятността да се проведе независимо разследване за “Яневагейт” – т.е. клоняща към нула.

 

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: