Европа отново критикува България

by Екип на Биволъ

Capture_2013-10-23_a_14.53.43

България отново влезе в дневния ред на Европейския парламент, като полският евродепутат Тадеус Цимански сигнализира за редица злоупотреби при отдаването на концесии в страната ни: „Концесии в България се отдават по много съмнителни схеми. Там концесионни договори сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Това корумпирано поведение на правителството в България е в дълбок разрез с основната идея на ЕС- свободният вътрешен пазар.”

Евродепутатът обърна внимание върху факта, че европейските компании са изключително притеснени, защото се чувстват дискриминирани в България. Той обясни, че има много жалби в европейските институции срещу престъпното поведение на концесионери от страни извън ЕС в България: „ Явно в тези страни не се гарантират високи стандарти, каквито са наложени повсеместно в ЕС”.

В заключение Цимански призова за незабавна проверка от страна на Европейските институции по две концесии, които според него са особено притеснителни и трябва да бъдат проверени спешно: „ Трябва моментално да бъдат ревизирани концесията за добив на злато на канадската компания „Дънди прешъс металс” в Челопеч и Крумовград и концесията на „Елаците-Мед” АД за добив на златосъдържащи руди от находище “Елаците” в Софийска област. В следствие от последната престъпна концесия са унищожени (незаконно) над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни и е заплашен живота и здравето на хората.”

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also